Vești bune. Românii ar putea călători în SUA fără viză. Solicitarea făcută de Parlamentul Uniunii Europene

Publicat: 22/10/2020 | 21:39

Românii ar putea călători în SUA fără viză. Parlamentul Uniunii Europene a solicitat Comisiei Europene să adopte măsurile necesare pentru ca Statele Unite să elimine vizele pentru toţi cetăţenii europeni, inclusiv pentru români.

Parlamentul European a adoptat joi, cu 376 de voturi pentru, 269 împotrivă şi 43 de abţineri o rezoluţie prin care Comisia Europeană este îndemnată să prezinte un act normativ care să suspende acordul vizelor acordate cetăţenilor americani timp de 12 luni, aşa cum prevede mecanismul de reciprocitate.

Mai mult, eurodeputații avertizează că dacă acest lucru nu se va întâmpla, s-ar putea trece la suspendarea vizelor pentru cetăţenii americani. (CITEȘTE ȘI: DONALD TRUMP IESE IAR ÎN EVIDENȚĂ. PREȘEDINTELE AMERICAN REFUZĂ SĂ PARTICIPE LA O DEZBARE ONLINE CU BIDEN. „NU AM DE GÂND SĂ-MI PIERD TIMPUL!”)

„Eurodeputaţii cer Comisiei Europene să adopte măsurile prevăzute în legislaţia UE pentru a garanta reciprocitatea totală a vizelor între Uniunea Europeană şi Statele Unite”, a anunţat Parlamentul UE, potrivit Antena 3.

De ce nu primesc românii viză?

Dintre toate statele europene, doar România, Croaţia, Bulgaria și Republica Cipru au nevoie de vize pentru a călători în SUA.  Restul cetăţenilor UE nu au nevoie de vize pentru deplasări de până la 90 de zile. Pe de altă parte cetăţenii americani pot călători fără vize în spaţiul european în aceleaşi condiţii, în baza acordului vizelor UE-SUA.

Mulți români care și-au dorit să călătorească în SUA nu au primit de-a lungul timpului viză. În anul 2019, peste 60.000 de români au primit viză, rata de refuz a cererilor fiind sub 10 la sută.

Conform spuselor vice-consulul Ambasadei SUA, Ryan Peterson, elementul principal în obținere unei vize pentru America este completarea corectă și completă a formularului. (VEZI ȘI: POVESTEA AMERICANULUI CARE ARE 150 DE COPII, ȘASE DINTRE EI NĂSCUȚI DOAR ÎN TIMPUL PANDEMIEI DE CORONAVIRUS)

„Noi nu căutăm greşeli în fiecare formular. (…) Câteva lucruri care lipsesc din formular, din când în când – dacă purtaţi alt nume, dacă cineva s-a căsătorit şi şi-a schimbat numele trebuie să pună ambele nume. Dacă adresa nu este corectă. Dacă aţi locuit în altă ţară – să treceţi asta. Dacă aveţi familie care este deja în Statele Unite”, spune Ryan Peterson.