Vești bune! Salariul minim pe economie ar putea înregistra o creștere considerabilă

Publicat: 08/07/2020 | 18:54

Românii pot avea motive de bucurie. Este posibil ca salariul minim pe economie să înregistreze o creștere considerabilă. Legea care prevede corelarea salariului minim pe economie cu coşul minim pentru un trai decent urmează să fie dezbătută de Curtea Constituțională a României, pe 14 iulie.

Dacă în urma dezbaterilor CCR va da un aviz favorabil, atunci salariul minim pe economie s-ar putea dubla. Se preconizează o creștere de până la aproape 2.700 lei net, față de 1.346 lei cât este în prezent. (CITEȘTE ȘI: APAR 11 NOI TIPURI DE SALARII MINIME, ÎN FUNCȚIE DE STUDII)

Există mari șanse ca legea să treacă de CCR pentru că legea coşului minim de consum lunar, cu privire la care PNL a ridicat obiecţia de neconstituţionalitate, răspunde articolului 47 din Constituţia României care stipulează la alin. 1) că statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent, potrivit Antena3.

Coșul minim de consum, un elemente important

Valoarea coșului minim de consum este unul dintre principalii factori care pot ridica salariul minim pe economie. Astfel, pentru luna Septembrie 2019 valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulţi şi doi copii a fost calculat ca fiind de 6954 lei pe lună. Valoarea coşului pentru o familie de doi adulţi şi un copil este de 5708 lei pe lună, pentru o familie de doi adulţi fără copii este de 4262 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură este de 2621 lei pe lună. (VEZI ȘI: SALARII 2020. CARE VA FI VALOAREA SALARIULUI MINIM PE ECONOMIE)

Parlamentul României a adoptat o lege, anul trecut, conform căreia coșul lunar pentru un trai minim decent reprezintă principalul element de fundamentare a salariului minim pe economie și a politicilor salariale. Legea a fost întoarsă spre reexaminare de către președintele Iohannis, fiind adoptată pentru a doua oară în Parlament, pe 10 iunie.