Vești dezastruoase pentru românii cu rate la bancă. Ce se va întâmpla în perioada următoare

Publicat: 04/05/2022 | 13:36
Calcul. Sursă foto: Pixabay

Indicele ROBOR utilizat pentru calcularea dobânzilor la credite ipotecare în lei cu dobândă variabilă a crescut alarmant în ultima perioadă. Aceeași situație este și în cazul indicelui în funcție de care se calculează creditele la băncile comerciale. 

Românii trebuie să se pregătească financiar pentru perioada care va urma. După mai bine de doi ani de pandemie globală și două luni de război dintre Rusia și Ucraina, prețurile pentru alimente, energie, combustibili  au crescut alarmant. 

Nu doar produsele și serviciile își vor mări costurile, ci și ratele la creditele în lei. Indicele ROBOR care este utilizat pentru a calcula costurile creditelor a ajuns a atins un record pentru ultimii nouă ani, fapt care va duce, implicit, la sume mai mari. (CITEȘTE ȘI: Cum arată și cât valorează vila de 2.000 de metri pătrați a lui Alexandru Ciucu și a Alinei Sorescu. Bunul celor doi va trebui împărțit, după divorț)

Anunțul făcut de Banca Națională a României. Cum vor fi afectate creditele

ROBOR reprezintă rata medie a dobânziii la care băncile din România se împrumută reciproc. Indicele ROBOR la trei luni a crescut de la 5,07%, la 5,10%. La începutul anului acesta, indicele avea valoarea de 3,02%. Acesta este folosit pentru calcularea dobânzilor la creditele în lei. 

În ceea ce privește indicele ROBOR pentru ultimele șase luni, acesta a crescut de la 5,21% LA 5,34%. Scopul său este pentru a calcula dobânzile la creditele ipotecare în lei, cu o dobândă variabilă. 

Indicele ROBOR la 12 luni a crescut, de asemenea, de la 5,27% la 5,33%. Este utilizat pentru a calcula rata dobânzii plătită în credite în lei. extrase de la bănci comerciale, la bănci comerciale, pentru perioada unui an. (CITEȘTE ȘI: Care au fost ultimele mesaje postate de Iulia pe rețelele de socializare. Femeia care s-a sinucis împreună cu cei doi copii ai săi ar fi fost cam ”abătută”, spun vecinii)

 

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult