Vești excelente pentru români! Se dau 1.000 de lei de la stat

Publicat: 25/10/2022 | 10:41

Anunț important pentru următoarea categorie de români. Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea legii. Modificările se aplică în cazul șomerilor care se vor angaja pe o perioadă de minimum 3 luni.

Astfel, în urma schimbărilor, cuantumul primei de activare se va majora de la 500 de lei, la 1.000 de lei, în cazul șomerilor înregistrați care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă de cel puțin 3 luni.

Actul normativ are ca scop majorarea cuantumului subvențiilor acordate angajaților, pentru încadrarea în muncă a persoanelor considerate vulnerabile pe piața muncii. Banii se alocă din bugetul asigurărilor pentru șomaj.

Vezi și: CE TREBUIE SĂ FACI DACĂ AI PIERDUT BULETINUL SAU A FOST FURAT. RIȘTI AMENDĂ DACĂ ÎNCALCI PREVEDERILE

Astfel, legea mai prevede ca în cazul unui contract de ucenicie, șomerul să beneficieze, la cerere, de 2.250 de lei / lună, iar angajatorii care încheie un contract de stagiu, să beneficieze la rândul lor, pe perioada derulării contractului, de 2.250 de lei /lună.

Ce reprezintă prima de activare pentru șomeri

Vezi și: NOI MĂSURI PRIVIND PREȚURILE LA ENERGIE! CÂT VOM AVEA DE PLĂTIT DE LA 1 IANUARIE 2023

Prima de activare este un sprijin financiar, neimpozitabil, și se poate acordă în următoarele condiții:

  • sunteți înregistrat de cel puțin 30 de zile la agențiile pentru ocuparea forței de muncă în raza căreia aveți domiciliul
  • nu beneficiați de indemnizație de șomaj
  • vă angajați cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 3 luni
  • nu ați mai avut raporturi de muncă sau de serviciu în ultimele 12 luni, cu angajatorul la care vă încadrați la muncă

Acte necesare pentru a beneficia de prima de activare

Vezi și: CETĂȚENII PRIMESC DIN PARTEA STATULUI BANI PENTRU FACTURI. CÂT AR PUTEA PRIMI PE LUNĂ PENTRU GAZE ȘI CURENT ELECTRIC

Pentru acordarea primei de activare se va depune la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în termen de maximum 30 de zile de la data angajării, următoarele documente.

  • actul în baza căruia ați fost încadrat în muncă sau dovada încadrării în muncă printr-un act eliberat de angajator
  • cerere
  • angajament
  • declarație pe propria răspundere a angajatorului din care să rezulte că în ultimele 12 luni nu ați mai fost în saporturi de muncă.