Vești importante pentru români! Ce se întâmplă cu cei care au credite la bancă

Publicat: 15/02/2023 | 18:21
Sursă foto: Pixabay

Chiar dacă ROBOR a intrat într-o perioadă de scădere, vestea proastă pentru cei care au ales dobânzile fixe este că băncile comerciale au început să majoreze aceste dobânzi. Mai mult decât atât, pentru un credit luat pe 20 de ani, oamenii ajung să plătească de până la trei ori suma pe care au împrumutat-o.

Creșterea dobânzilor fixe înseamnă că întreaga economie ar fi afectată, nu doar viața românilor care au ales să facă împrumuturi bancare cu acest tip de dobândă. Chiar dacă  cei care au  credite cu dobânzi variabile pot răsufla mai ușurați, nu acest lucru se întâmplă și în cazul celor cu dobânzi fixe. Din cauza scăderii indicelui ROBOR, băncile comerciale au început să majoreze dobânzile fixe, astfel există dobânzi care depășesc și 10% pentru creditele ipotecare.  Și nu e doar atât. Experții iau în calcul varianta ca băncile comerciale să mai „intervină” în ratele fixe în perioada următoare, având în vedere că indicele IRCC va ajunge la valoarea de aproape 6% în luna aprilie, iar acest lucru înseamnă și o stagnare sau chiar o scădere a acestui indice, relatează observator news.ro.

Totodată, indicele ROBOR a scăzut astăzi la valoarea de 7,05/ de la 7,09%, potrivit datelor BNR. Ar putea să mai scadă, susțin specialiștii, însă nu cu foarte mult.

(CITEȘTE ȘI: Ciolacu: De la începutul anului, România a plătit dobânzi de 2,6 miliarde de euro la împrumuturile făcute de Cîțu și Orban)

Veste proastă pentru românii cu rate la bancă / Sursă foto: Pexels

Românii își vor achita cu greu ratele la bancă

Specialiștii susțin că aproape două milioane de români au credite la bancă, cele mai multe credite fiind în zona ipotecară. Acest lucru înseamnă o povară pe umerele acestor români, mai ales că dobânzile vor continua să crească.

„Decizia Băncii Naționale de a crește dobânda cheie la 7% se va traduce în săptămânile următoare într-o creștere atât pentru IRCC – indicele în baza căruia se calculează dobânzile la credite și creditele acordate din mai 2019 încoace, adică inclusiv creditele pe care le luăm acum -, dar și la ROBOR, patima românilor”, a spus Adrian Negrescu, pentru Gândul.