Vești importante pentru români! Sunt patru modificări la sistemul de pensii private. Anunțul transmis de ASF

Publicat: 01/02/2023 | 08:40
Imagine reprezentativă. Sursă foto: Pixabay

Sunt vești importante pentru aproape opt milioane de români. În cazul pensiilor private, au apărut patru modificări. Daniel Apostol, directorul de comunicare al ASF, a explicat punctual. Iată mai jos, în articol, despre ce este vorba.

Veștile vin din partea lui Daniel Apostol, directorul de comunicare al Autorității pentru Supraveghere Financiară (ASF). Potrivit informațiilor, au fost aplicate patru modificări la sistemul de pensii private. Modificările au avut loc la finalul anului trecut, printr-o ordonanță de urgență.

Prima schimbare vizează forma de intrare în posesia moștenirii, iar cea de-a doua schimbare este legată de scutirea la plata comisionului a persoanelor care contribuie la sistemul privat de pensii

„Sunt câteva schimbări esențiale pentru toți participanții la fondurile de pensii private. Pe finalul anului trecut, la inițiativa Autorității de Supraveghere Financiară, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care aduce câteva modificări la o legislație a unui sistem care se apropie de circa 15 ani de existență. E vorba de patru modificări importante le vedem noi pentru cei aproape 8.000.000 de participanți la pensiile administrate privat, respectiv la pilonul 2.

1. În primul rând, forma de intrare în posesie a moștenirii. Moștenitorii participanților la sistemul de pensii administrate privat, dacă trăiesc situația nefericită ca părinții lor să decedeze înainte de a se naște dreptul la pensionare, au acum posibilitatea de a încasa activul deținut de respectivul părinte într-o plată unică sau în tranșe, la latitudinea fiecăruia.

Până în 24 decembrie 2022, nu puteau să intre în posesia activului moștenit, trebuiau doar să își transfere acest activ în propriul cont de pensie privată, urmând să intre în posesia lui dacă ajungeau la rândul lor la vârsta de pensionare.

2. O a doua modificare importantă pe care am adus-o este faptul că îi scutim pe cei care participă la sistemul de pensii private de plata unui comision de administrare.

De fapt, din sumele pe care ei le aduc drept contribuție la pilonul 2, lună de lună, administratorii fondurilor de pensii își întregeau veniturile și prin acest comision pe simpla contribuție.

Am redus acest comision doar la comisionul de administrare, care este legat strict de activitatea de administrare a fondurilor de pensii și de performanțele acestora”, a transmis directorul de comunicare al ASF.

Vezi și IREAL! CÂT CONTRIBUIE UN ROMÂN, CU UN SALARIU MEDIU PE ECONOMIE, LA PILONUL II DE PENSII

Drepturile nerevendicate de moștenitori nu se mai prescriu după 3 ani

De asemenea, persoanele care dețin o decizie de pensionare pe caz de invaliditate au șansa de a revendica suma din cont, iar în condițiile în care un contributor la pensia privată decedează înainte să iasă la pensie, drepturile nerevendicate de moștenitori nu se mai prescriu după 3 ani.

„3. Nu în ultimul rând, cei care dețin o decizie de pensionare pe caz de invaliditate pot revendica suma din cont, indiferent de gradul de invaliditate și de natura acestuia, dacă este revizuibil sau nerevizuibil.

4. De asemenea, în cazul în care un participant decedează înainte de a ieși la pensie, drepturile nerevendicate de moștenitorii săi nu se mai prescriu după o perioadă de trei ani, astfel încât să fie considerat activul bani pierduți, cum se întâmpla până acum. Moștenitorii pot solicita plata oricând”, a mai transmis Daniel Apostol, la Antena 3 CNN.

Citește și ANUNȚUL FĂCUT DE MINISTRUL MUNCII! CE SE VA ÎNTÂMPLA CU PENSIILE ROMÂNILOR

Sursă foto: Pixabay