Vești neplăcute pentru români chiar înainte de minivacanța de 1 Mai și Paște. Anunțul făcut lovește în bugetari

Publicat: 16/04/2024 | 07:31

Nu mai este mult până când mare parte din români se vor bucura de minivacanța de 1 Mai și Paște. Bugetarii au parte de câteva zile liber, însă vești proaste vin pentru unii dintre ei. Minivacanța așteptată de toată lumea se scurtează cu o zi. Cine sunt cei care o să aibă parte de mai puține zile libere?

În acest an, 1 Mai și Paștele vor fi sărbătorite în aceeași săptămână, ceea ce înseamnă că românii se vor bucura de mai multe zile libere, în special bugetarii, care vor avea cu una în plus față de restul angajaților. Însă, unii dintre bugetari nu sunt la fel de norocoși, iar ziua de 2 mai vor trebui să o recupereze.

(CITEȘTE ȘI: CÂT COSTĂ UN SEJUR ÎN ROMÂNIA DE PAȘTE. PRINTRE CELE MAI CĂUTATE DESTINAȚII SE NUMĂRĂ BĂILE-FELIX, VATRA DORNEI SAU DELTA DUNĂRII)

Minivacanța de 1 Mai și Paște

Așa cum spuneam, în acest an, 1 Mai și Paștele vor fi sărbătorite în aceeași săptămână, fapt ce va aduce o minivacanță pentru mare parte din români. Concret, ziua de 1 Mai (miercuri) va fi zi liberă legală, ziua de joi, 2 mai, va fi zi liberă doar pentru bugetari, conform unei hotărâri a Guvernului, ziua de 3 mai, Vinerea Mare, va fi liberă pentru toți, evident la fel și weekendul 4-5 mai, duminica fiind sărbătorit Paștele ortodox. De asemenea, va fi liberă și ziua de luni, 6 mai, a doua zi de Paște.

Însă, unii dintre bugetari nu se vor bucura pe deplin de toate aceste zile libere. Mai exact, profesorii trebuie să recupereze ziua liberă de 2 mai, până pe 31 mai 2024, conform unei note a Inspectoratului Școlar Dolj. Aceștia vor recupera ziua liberă de 2 mai, care face punte între minivacanţe, până pe 31 mai 2024, potrivit planificărilor stabilite prin acte administrative emise la nivelul fiecărei autorități și instituții publice, conform unei note a Inspectoratului Școlar Județean Dolj, transmise directorilor de școli pe 11 aprilie.

Pentru personalul din sistemul bugetar, zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 sunt zile libere și pentru recuperarea lor se va prelungi corespunzător timpul de lucru până la datele de 31 mai 2024, 30 august 2024, respectiv 31 ianuarie 2025, conform documentului. Recuperarea este adresată profesorilor care au optat să fie în activitate joi, 2 mai, ziua fiind parte din vacanța de primăvară pentru elevi din 27 aprilie 2024 – 7 mai 2024, potrivit structurii anului școlar curent.

„În baza atribuţiilor ce vă revin în calitate de directori ai unităților de învăţământ, vă rugăm să luați măsurile legale ce se impun în vederea aplicării:

Art. 1. – (1) Pentru personalul din sistemul bugetar, zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 se stabilesc drept zile libere.

2) Pentru recuperarea zilelor de muncă stabilite drept zile libere potrivit alin. (1) instituțiile și autoritățile publice își vor prelungi corespunzător timpul de lucru pâna la datele de 31 mai 2024, 30 august 2024, respectiv 31 ianuarie 2025, potrivit planificărilor stabilite prin acte administrative emise la nivelul fiecărei autorități și instituții publice.

din H.G. Nr. 1307/2023 privind stabilirea zilelor lucrătoare pentru care se acordă zile libere, zile care precedă și/sau care succedă zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează, pentru anul 2024, publicată în Monitorul Oficial nr. 1172 din 22 decembrie 2023”, se arată în nota ISJ Dolj privind recuperarea zilei libere de 2 mai.

Zile libere 2024

În anul 2024, angajații vor avea parte de 17 zile libere din partea statului. Însă dintre acestea, 7 vor pica în zilele de weekend. Astfel, românii se vor bucura de 10 zile libere pe parcursul săptămânii, însă Guvernul a decis să ofere liber bugetarilor și la data de 2 mai, 16 august și 27 decembrie, astfel încât să creeze o punte între zilele libere și perioada de weekend.

Sărbătorile legale din anul 2024:

  • 1 ianuarie- Anul Nou (în 2024 pică luni);
  • 2 ianuarie- Anul Nou (a doua zi de Anul Nou 2024 pică marți);
  • 6 Ianuarie – Boboteaza, sâmbătă,
  • 7 Ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul, duminică.
  • 24 ianuarie- Ziua Unirii Principatelor Române (Mica Unire, marți)
  • 1 mai- Ziua Muncii, miercuri,
  • 5 mai- Paștele ortodox, duminică,
  • 6 mai- A doua zi de Paște, luni,
  • 1 iunie- Ziua Copilului, sâmbătă,
  • 23 iunie- Rusalii, duminică,
  • 24 iunie- A doua zi de Rusalii, luni,
  • 15 august- Adormirea Maicii Domnului, Joi,
  • 30 noiembrie- Sfântul Andrei, sâmbătă,
  • 1 decembrie- Ziua Națională a României, duminică,
  • 25 decembrie- Prima zi liberă de Crăciun, miercuri,
  • 26 decembrie- A doua zi de Crăciun, Joi.

(VEZI ȘI: VREI SĂ PLECI DE 1 MAI ȘI PAȘTE? CÂT COSTĂ O NOAPTE DE CAZARE PE LITORALUL ROMÂNESC, LA HOTELURILE DE 2, 3 ȘI 4 STELE)