Vești proaste! Cât ar putea dura criza COVID-19 în România

Publicat: 28/03/2020 | 11:36

Conf. univ. dr. Emilian Damian Popovici, șeful catedrei de epidemiologie a Facultății de Medicină din Timișoara, susține că încălzirea vremii ar putea atenua evoluția COVID-19, însă pandemia nu va dispărea, iar la începutul iernii am putea să ne confruntăm cu alte cazuri de îmbolnăviri cu coronavirus. În concluzie, criza ar mai putea dura câteva luni!

VEZI AICI: EXPERȚII AU EMIS UN AVERTISMENT CRUNT: CUM SE VA SCHIMBA OMENIREA ÎN URMĂTOARELE 18 LUNI, DIN CAUZA CORONAVIRUSULUI

Este destul de dificil să facem o estimare, dar putem să plecăm de la un exemplu, cel al epidemiilor de gripă. Și vorbesc de epidemie, și nu neapărat de pandemie, pentru că o pandemie este o succesiune de epidemii, deci, pe noi practic ne interesează manifestarea care se derulează în momentul de față în țara noastră. O epidemie de gripă durează în medie între 4 și 6 săptămâni. Este dificil să estimăm acum la fel de exact o epidemie cu acest nou coronavirus, tocmai pentru că este vorba despre o tulpină nouă, care nu este cunoscută în amănunt vizavi de modul în care va evolua.

PROVOCAREA unei asistente medicale pentru un politician: „Să vină să-și aleagă un pat. Spitalul s-a săturat de cerșit!”

Epidemia, spune știința, durează până când există receptivi, adică persoane care nu au trecut prin boală, ca să dobândească imunitatea post-infecțioasă, sau care nu au fost vaccinate. În cazul acesta, nu avem vaccin, deci un element care ar duce la stopare ar fi trecerea prin boală și dobândirea imunității, a protecției post-infecțioase. De asemenea, pot să intervină și factorii de mediu externi, respectiv încălzirea temperaturii odată cu apropierea sezonului cald, care pot să tempereze evoluția virusului și această serie de infecții care generează manifestarea epidemică”, a explicat prof. Emilian Damian Popovici, potrivit digi24.ro.

Reîmbolnăvirea cu COVID-19 nu este posibilă

Emilian Damian Popovici susține că reîmbolnăvirea cu COVID-19 nu este posibilă. “În momentul în care sistemul imun reușește să debaraseze organismul de virus, aceiași anticorpi, același sistem imun te protejează în fața unei reinfecții. Este mai degrabă vorba de recăderi, în cazurile acelea care au fost discutate. Popular se spune ai grijă să nu se-ntoarcă gripa>>. Nu este vorba de o reinfecție nici în cazul acela, ci este vorba de o recădere, atunci când vindecarea nu a fost completă și încărcătura virală, virusurile respective, au capacitatea de a reveni în lupta aceasta cu sistemul imun”, a explicat Emilian Popovici.

Coronavirusul ar putea reveni în sezonul rece

Toate bolile infecțioase au o periodicitate sezonieră. Ne confruntăm cu o tulpină nouă, însă trebuie să ne gândim la comportamentul coronavirusurilor ca și familie de virusuri. Coronavirusurile, în general, au o remisiune a forței cu care atacă o populație în sezonul cald, deci dacă nu este această tulpină o excepție – și nu cred că este o excepție – eu mă aștept ca odată cu încălzirea vremii, numărul de infecții, evoluția acestei epidemii, să se diminueze ca amploare”, spune expertul epidemiolog.

NU RATA: BILANT TRAGIC. PE PLAN GLOBAL, APROAPE 27.000 DE OAMENI AU FOST UCIȘI DE CORONAVIRUS! UNDE S-AU ÎNREGISTRAT CEI MAI MULȚI INFECTAȚI

Sigur că pandemia înseamnă o succesiune de epidemii care se extind succesiv și permanent în diversele zone ale globului în funcție de climatul respectiv și de sezonul acesta mai rece, care favorizează evoluția lor. Manifestarea pandemică va continua în zonele cu sezon rece și atunci este foarte posibil ca în toamna viitoare sau odată cu venirea iernii să ne regăsim cu acest Covid care creează atâtea probleme omenirii”, a conchis Emilian Popovici.

Răzvan Scarlat
Răzvan Scarlat este redactor la site-ul CANCAN.RO, care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A avut prima tangență cu presa la vârsta de 23 de ani, când a început să scrie pentru fanatik.ro. Apoi a semnat articole pentru GOOOLSPORT și ZIUANEWS.RO. ... citește mai mult