Vești proaste de la specialiști! În România circulă o variantă mutantă a tulpinii Delta

Publicat: 01/12/2021 | 19:07

Vești proaste de la specialiști! O variantă mutantă din Delta (AY.4.2.) circulă deja în România, fiind vorba despre o tulpină care se răspândește de două luni și în Marea Britanie, se arată într-un studiu realizat de Medlife.

Probele provin din 19 oraşe: Alexandria, Bacău, Brăila, Brașov, București, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Craiova, Galați, Ialomița, Iași, Pitești, Ploiești, Sibiu, Slobozia, Târgoviște, Timișoara, potrivit unui comunicat remis presei.

De asemenea, acelaşi studiu a mai arătat că nu există încă o variantă românească Omicron a coronavirusului.

Deși nu a fost găsit niciun caz de infectare cu Omicron, cercetătorii anunță că 11 dintre probele analizate pe teritoriul României (7%) conțin varianta AY.4.2., o derivată a tulpinii Delta, intens analizată de experții internaționali după o creștere a numărului de cazuri specifice în Marea Britanie.

Nu s-a dovedit însă dacă varianta mutantă a Delta, AY.4.2, provoacă forme severe de boală sau poate diminua eficiența vaccinurilor.

Tulpina Omicron nu a ajuns în România

”În continuare, varianta Delta este responsabilă de majoritatea cazurilor de infecție COVID-19 de pe teritoriul țării noastre și până acum, nu am identificat alte tulpini ale virusului care să determine îngrijorare, ceea ce înseamnă că vaccinurile actuale sunt în continuare o soluție eficientă de protecție împotriva formelor grave de boală.

În ceea ce privește noua tulpina Omicron, care începe să fie prezentă în tot mai multe țări din lume, datele analizate pe baza probelor secvențiate de laboratorul nostru ne indică faptul că, deocamdată, aceasta variantă nu a ajuns pe teritoriul României.

Conform datelor publicate de OMS, această tulpină are mai multe mutații față de varianta Delta la nivelul genei S, fără a fi cunoscute, pentru moment, caracteristicile diferențiatoare și impactul asupra eficienței vaccinurilor”, a declarat biologul Dumitru Jardan, doctor în științe medicale, coordonator științific al studiului, relatează antena3.ro.

“Datele preliminare arată că tulpina Omicron este mai contagioasă decât tulpina Delta. În același timp, experții spun că eficiența vaccinurilor ar putea fi mai scăzută față de această tulpină, context în care va fi nevoie de o amplificare a eforturilor pentru detectarea timpurie și izolarea cazurilor cu noua tulpină din Africa de Sud.

Aplicarea unei strategii corespunzătoare de secvențiere și de izolare a cazurilor ar putea contribui la oprirea răspândirii noi tulpini sau cel puțin la întârzierea apariței unui nou val al pandemiei”, a mai precizat Dr. Dumitru Jardan.

Sursa foto: Pexels.com