Vești proaste pentru șoferi. Ce se va întâmpla cu mașinile parcate pe trotuar

Publicat: 20/10/2022 | 20:10

Este oficial! Poliția Rutieră va putea ridica mașinile parcate neregulamentar pe carosabil și trotuar. Care este motivul pentru care parlamentarii au modificat legea actuală.

Deși locurile de parcare din București sunt insuficiente, se pare că de acum încolo lucrurile devin din ce în ce mai complicate. Proiectul de lege privind ridicarea autoturismelor parcate ineregulamentar a fost aprobat, miercuri 19 octombrie, de Camera Deputaților.

Citește și: UNII ȘOFERI DIN ROMÂNIA HABAR NU AU! CE TREBUIE SĂ FACI DACĂ ÎNTÂLNEȘTI ACEST SEMN DE CIRCULAȚIE, CU UN CERC ROȘU ȘI GOL

Astfel, inițiativa legislativă permite Poliției Rutiere ridicarea vehiculelor parcate neregulamentar pe trotuar și partea carosabilă. Proiectul de lege a primit 232 de voturi ”pentru”, 3 ”împotriva” și 29 de abțineri.

Mașinile parcate neregulamentar vor putea fi ridicate de Poliția Rutieră

Potrivit reprezentaților Poliției, aceste schimbări vin în ajutorul pietonilor, persoanelor cu dizabilități și a părinților cu copii mici, aceștia fiind nevoiți să părăsească trotuarul și să folosească partea carosabilă.

Propunerea legislativă modifică alineatul 1 al articolului 64 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

„Poliţia rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar. Ridicarea şi depozitarea vehiculelor în locuri special amenajate se realizează de către administraţiile publice locale sau de către administratorul drumului public, după caz”, se arată în proiect.

Vezi și: SEMNUL RUTIER CU 3 SĂGEŢI ALBE ŞI O LINIE CARE I-A ÎNNEBUNIT PE ŞOFERI! CE ÎNSEAMNĂ, DE FAPT

Totodată, când vine vorba de parcarea mașinilor pe trotuar, ridicarea lor se va face doar în cazul în care nu se respectă distanţa minimă de un metru pentru circulaţia pietonilor.

„Raţiunea este tocmai aceea că în România nu sunt suficiente locuri de parcare, iar ridicarea tuturor vehiculelor de pe trotuare ar fi practic imposibilă la ora actuală.

Referitor la obligaţia de un metru, în forma actuală este prevăzută în sarcina administraţiilor locale de a amenaja parcări pe trotuare, cu condiţia de a respecta distanţa de un metru pentru pietoni.

Noutatea adusă prin iniţiativa legislativă este că se elimină sintagma «pe partea carosabilă». Prin propunere se doreşte să se ridice toate vehiculele staţionate neregulamentar, inclusiv de pe trotuar”, a precizat Alexandru Popa, reprezentantul Direcţiei Rutiere din Ministerul Afacerilor Interne.