Viata de roman! Povestea fenomenala a informaticianului in scaun cu rotile, calcat de interlopul Genica Boerica!

De: Cancan
Publicat: 05/01/2014 | 00:30
Iulian se pregateste sa devina tatic pentru a doua oara

Nascut infirm si condamnat la o viata plina de lipsuri si umilinta, Iulian Craciun a izbutit sa-si croiasca un drum triumfator prin viata, cu o vointa uriasa si o bucurie enorma de a trai. Este un om ambitios care functioneaza dupa crezul „Nimic nu este IMPOSIBIL”. Lumea a auzit de el de-abia cand a devenit victima unui interlop nervos care l-a lovit cu masina pe o trecere de pietoni, in 2011,desi culoarea semaforului arata verde.

Iulian a fost lovit intentionat de Genica Boerica, in 2011, pe o trecere de pietoni

Barbatul, tintuit intr-un scaun cu rotile din cauza unui handicap sever, a fost aruncat la cativa metri distanta si s-a ales cu mai multe fracturi. La volanul masinii se afla controversatul afacerist Genica Boerica, condamnat acum pentru spalare de bani.

Genica Boerica a fost condamnat intr-un dosar de spalare de bani

Experientele care i-au marcat viata

Acela a fost momentul in care Iulian Craciun a devenit o referinta nu doar pe internet, dar si in toate dezbaterile publice. Povestea lui putini o stiu insa, si cu siguranta ar putea deveni scenariul unui film.

Nu a putut niciodata sa mearga, insa isi aminteste, culmea, cu umor, de multe experiente care nu l-au traumatizat, cum ati crede, ci l-au facuit mai puternic.

Iulian Craciun, victima afaceristului

“Cred ca va aduceti aminte de cutremurul din 1991. Pe mine m-a prins la scoala. Toti au luat-o la fuga. Eu am ramas pe loc singur in banca. Am inceput sa strig. Un singur coleg s-a intors atunci in clasa dupa mine – Lucian Nicolescu – caruia vreau sa-i multumesc. Au fost cateva restaurante din Bucuresti care nu m-au lasat sa intru inauntru, ca le sperii clientii. Cand le-am spus ca o sa le trimit avocatii pe cap, s-au mai imbunat”, povesteste el.

Norocul a venit… dintr-o greseala

Iulian a devenit un informatician de prima mana, s-a implicat in multe proiecte civice, si-a intemeiat o familie minunata, iar acum este pe punctual de a deveni tatic pentru a doua oara.
Intr-un interviu acordat pentru CANCAN.ro, Iulian demonteaza ca handicapul sta de fapt in mentalitatile celor care il judeca fara sa-i cunoasca perfomantele.

Exista o poveste sau un om care v-a impresionat si v-a ambitionat sa credeti ca cerul este limita?

Sunt mai multi oameni care m-au impresionat si motivat.

1. Stephen Hawking m-a impresionat si ambitionat in acelasi timp, deoarece avand si el un handicap major a reusit sa faca lucruri extraordinare si este un om implinit. De asemenea, si lui doctorii i-au supus ca nu va trai prea mult si, dupa cum se vede, a contrazis pronosticul cu mult. Astfel el a demonstrat ca mintea este cea mai puternica unealta care poate lucra eficient si asupra corpului si in felul asta poate sa faca minuni.

2. Iisus Hristos care, dupa parerea mea, a fost principalul promotor al democratiei. Spun asta deoarce Crestinismul a oferit intregii umanitati cateva daruri particulare: conceptual de liber-arbitru, conceptual de libertate individuala, conceptul de persoana, conceptual de demnitate umana dar si speranta individuala care face ca orice initiativa sa fie posibila.

3. Mihail Gorbaciov omul care a facut posibila instaurarea democratiei in tot blocul comunista. La el am admirat viziunea si puterea de a distruge un mamut osificat si a da posibilitatea reconstruirii acestui system pe niste baze noi.

4. Ronald Reagan presedinte SUA care a asigurat prosperitate reala Americii si a avut o contributie esentiala in distrugerea comunismului.

5. Martin Luther King, Nelson Mandela, Winston Churchill, Abraham Lincoln, Sir Isaac Newton, Konrad Adenauer, Mahatma Gandhi, Papa Ioan Paul al II lea, Bill Gates, Steve Jobs, Nicola Teslla, Thomas Edison, Albert Einstein etc….
In general admir si lasa o puternica influenta asupra mea, oamenii care au schimbat lumea in bine. Oamenii care au rupt bariere si au demonstrate ca lucrurile imposibile erau asa numai pentru altii nu si pentru ei.

Va considerati un om norocos?

Pot spune ca da. Dar totusi norocul in viata unui om este sub 1% restul e doar munca, munca, munca, determinare si perseverenta. De exemplu in viata mea singurul moment pe care eu il consider “Noroc” este cel legat de admiterea mea la facultate. Am dat si la Ploiesti, si la Bucuresti. in mod neasteptat, am picat la admiterea in Ploiesti si cum la Bucuresti intrasem cu bursa am hotarat sa facem un efort si sa merg la Bucuresti. Acesta a fost un moment in care a fost vorba de noroc.

Pentru unii ati devenit o referinta, chiar daca asta s-a intamplat de-abia dupa un incident nefericit pe care l-ati trait cu Genica Boerica, ce ati vrea sa stie lumea despre dumneavoastra si nu s-a aflat inca?

Trebuie sa va contrazic, eu am devenit cunoscut cu un an inainte de incidentul despre care vorbiti.
M-am implicat in organizarea Galei Persoanelor Cu Dizabilitati alaturi de cei de la Motivation si Active Watch, astfel a fost mediatizata povestea mea. Tot in acea perioada s-a nascut si fiica mea si am aparut pe prima pagina in ziarul Adevarul.
In momentul de fata sincer nu imi vine in minte un lucru important despre mine pe care sa nu il fi spus. Poate faptul ca imi voi vedea fiul in cateva zile, deoarece asteptam sa se nasca din clipa in clipa.

Excelati pe toate planurile, insa cum va descurcati cu “meseria” de tatic?

Incerc in ciuda programului foarte incarcat sa dedic cat de mult timp pot pentru fetita mea. Pina la urma oricat de multe lucruri vrei sa faci si oricat de importante ar fi acestea, nu vor avea nici o valuare daca nu afecteaza relatia cu copii si familia. Eu cred foarte mult ca familia este stilpul oricarei societati sanatoase, asa ca imi iau foarte in serios rolul de tata, chiar daca e nevoie sa renunt la o parte din micile mele placer.

Eu cred ca ma descurc destul de bine. Acum astept sa vad care va fi si parerea fetitei mele peste cativa ani cand va putea sa imi faca “evaluarea”.

Iulian se pregateste sa devina tatic pentru a doua oara

Care a fost cea mai frumoasa surpriza de care ati avut parte?

Am avut parte de multe surprize placate si imi e greu sa o nominalizez pe una ca fiind cea mai cea.
Va dau cateva exemple care au fost cu siguranta mari surprise placate

– Cand eram plecat cu treaba in tara si ma sunat fica mea care avea atunci aproape 3 ani sa imi zica: “Tati, vino acasa ca imi e dor de tine”
-Momentul cand sotia mea mi-a zis ca a aranjat totul sa plecam singuri in Austria si Ungaria cu masina
-Momentele in care toti prietenii au fost linga mine in multe momente grele
-Momentul cand eram student si am primit cadou de la fratele meu un super calculator

Sunt foarte multe surprize si fiecare la momentul ei a fost cea mai mare surpriza de pina atunci. Eu cred ca e important sa te bucuri de orice surpriza placuta indiferent cat de mare sau mica e, in momentul ala e “cea mai mare”.

Spuneati ca nu veti renunta prea curand la politica. Care sunt prioritatile in acest moment si care sunt si perspectivele unor reusite?

Prioritatile mele legate de politica in acest moment sunt:

1. Definitivarea propunerilor legislative legate de Educatie. Lucrez la ele impreuna cu colegii din comisia de Educatie din cadrul Initiativei Romania Liberala. In IRL sunt membru fondator si acolo incercam sa punem pe roate politici, nu doar sa “facem politica”.

2. Definitivarea propunerilor legislative legate de Agenda Digitala. De asemenea si aici lucrez impreuna cu colegii din comisia Digitala din cadru IRL.
In rest, vom trai si vom vedea.

Care considerati ca este cel mai mare handicap al romanilor, in materie de societate civila?

Cel mai mare handicap al societatii romanesti este faptul ca oamenii au fost invatati sa astepte de la altii intai si apoi sa faca ei. Normal este sa faci tot ce tine de tine. Fiecare om daca ar face cat mai mult din ce poate el face si apoi sa ii traga de maneca pe ceilalti de ce nu fac ei.

Este si un studiu conform caruia 79% din Romani asteapta de la altii si considera ca ei sunt victime. Pe cand 21% considera ca de ei depinde totul in viata si nu asteapta de la nimeni absolut nimic.

Mi-ati spus ca educatia este un domeniu sensibil, cu sincope, pentru care dvs militati si aveti planuri in acest sens. Despre c ear fi vorba?

Puteti sa va uitati pe www.startevo.com unde veti vedea cateva din lucrurile pe care le fac legate de educatie.

1. Educatia trebuie sa seteze modele adevarate in mintile copiilor si sa contrabalanseze antimodelele “pitipoanca si bastanu cu ceafa lata”
2. Educatia trebuie sa aibe o latura practica mai mare
3. Trebuie sa permita copilului sa isi dezvolte abilitatiile lui reale nu doar sa ii toarne pe gat informatii fara a il invata ce sa faca cu ele
Daca va uitati la teste internationale de evaluare a invatamanitului, PISA, Romania este pe un loc in partea de jos a clasamentului.

Fara un invatamant performant, nu vom putea avea un nivel de trai asa cum visam toti

(M.A.)