VIDEO EXCLUSIV. Nu e nevoie să mergi la sală… Celebra Cori Grămescu îţi arată cum să revii la kilograme dinainte de sărbători!

De: Cancan
Publicat: 03/01/2018 | 00:00

Ce reguli trebuie respectate cand ne hotaram sa incepem o detoxifiere?

Cori Grămescu: Detoxifierea despre care facem vorbire este mai curand o revenire la o alimentatie normala. Primul pas este sa bem apa, cel putin doi litri pe zi. Putem adauga diferite plante aromatice care sa ne ajute sa scapam mai repede de senzatia de balonare, cum e ghimbirul, rozmarinul sau menta proaspata. Apoi, trebuie sa adoptati rapid un program regulat de mese, care sa contina cantitati mici de carne slaba si multe legume preparate cat mai dietetic. Ideal este sa mancam 3 mese principale si una sau doua gustari. De asemenea, este indicat sa consumam alimente care contin in mod natural probiotice, respectiv iaurt si muraturi naturale. Cata vreme ne bazam alimentatia pe legume proaspete sau gatite cat mai dietetic (spanac, brocooli, conopida, ardei, dovlecei, morcov, varza, salata verde), pe proteine slabe, de buna calitate (oua ecologice, carne slaba de peste, curcan si vitel) si pe fructe, cereale integrale fara gluten si pseudocereale (orez integral, mei, hrisca, ammaranth si quinoa integrala) nu avem cum sa nu slabim si sa ne imbunatatim sanatatea sistemului digestiv.

Putem slăbi rapid, totodata si sanatos, dupa sarbatori?

Cori Grămescu: Putem slabi rapid si sanatos dupa sarbatori, insa e foarte important sa facem distinctia intre revenirea la greutatea pe care o aveam la debutul sarbatorilor si un proces efectiv de slabire. Adevarul e ca in cateva zile de exces alimentar putem observa, daca ne cantarim, o crestere a greutatii corporale, dar destul de putin din acel exces ponderal este efectiv greasime in plus acumulata in cele cateva zile in care ne-am facut de cap. Restul de greutate este exces de apa, continut intestinal si glicogen, grasimea nu se depune chiar atat de repede. Asadar, primul pas ca sa slabim rapid si sanatos dupa sarbatori este sa reglam aportul alimentar si tranzitul digestiv. Abia dupa 2-4 zile de meniu alimentar normal putem determina cat ne-am ingrasat efectiv si de acolo incepe procesul de slabire. 

Ce alimente trebuie sa consumam/ evitam dupa sarbatori?

Cori Grămescu: As spune sa ne ferim de alcool, carne grasa, branzeturi grase, dulciuri si paine. Cea mai mare greseala e sa continuam sa mancam din preparatele traditionale ramase de la masa de Sarbatori, asa ca recomandarea mea e sa ne gandim la cei mai putin norocosi si sa le oferim lor resturile de la masa de Craciun. In acest fel facem o fapta buna si scapam de tentatia cozonacului, a preparatelor grele de porc sau a prajiturilor. In schimb, este indicat sa consumam legume proaspete in cantitati cat mai mari, legume verzi preparate dietetic (la abur sau sotate putin), carne slaba, de preferinta de peste sau de la pasari de tara si cat mai multa apa si citrice. 

Cat de importanta este miscarea in procesul de slabire/ detoxifiere?

Cori Grămescu: In perioadele in care ne simtim vinovati ca am mancat tentatia este de a ne apuca si de un program intens de exercitii, insa cel mai indicat este sa facem zilnic miscare usoara, moderata, cate o ora : mers alert in parc, o ora usoara de dans aerobic, un antrenament de tonifiere pentru incepatori. Nu trebuie sa exageram cu antrenamente foarte grele, pentru ca riscam sa ni se faca rau la sport, mai ales dupa o perioada extinsa de excese alimentare. 

*Meniu pentru şapte zile, recomandat de Cori Grămescu, coach de lifestyle şi nutriţie.

Mic dejun

1.     Omleta din 2 oua , 40 g telemea hochland light, o felie mica de paine, ardei pana la satietate.

2.     O bucata mica de gratar rece de pui/curcan, o felie mica de paine, un castravete, 5 masline si rosii cherry pana la satietate .

3.      Doua oua fierte, doua rosii, o felie mica de paine, castravete proaspat fara coaja pana la satietate. 

4.     150 g  branzica slaba de vaci amestecata cu 2 felii de ananas tocat marunt si o lingura de fulgi de migdale, doua linguri muesli , presarata cu o mana afine

5.   o felie mica de paine, 2 linguri crema de branza , 50 g somon marinat, un ardei si o rosie

6.     4 linguri muesli, iaurt 2% grasime, un fruct la alegere 

7.     un iaurt 2%, doua linguri fulgi de migdale, 3 linguri muesli, un fruct la alegere 

 

Gustare ora 11-12 : doua citrice la alegere

Pranz:

1.     o bucata cat o jumatate de palma de piept de curcan la gratar cu salata de sfecla rosie si 4 linguri orez sau un cartof, salata verde pana la satietate 

2.     1/2 piept de pui la gratar cu salata de varza alba si o felie mica de paine

3.     Salata de somon : salata verde, 4 linguri ardei copt, un castravete, 3 linguri capere mici, 150 g somon afumat/ marinat sau la cuptor, 2 linguri porumb dulce.

4.     Curcan cu legume : o bucata cat o jumatate de palma de pulpa de curcan la gratar sau la cuptor cu un cartof mic, fiert si broccoli/conopida/fasole verde/spanac pana la satietate 

5.     200 g muschi de vita la grill , o felie mica de paine si cu mix legume la abur pana la satietate 

6.     Pulpa de pui fara piele la gratar/cuptor cu garnitura de muraturi asortate si conopida la abur pana la satietate 

7.     Ciorba de pasare cu legume si o felie de telemea slaba de vaca cu salata de rosii, ardei si castraveti. 

 

Gustare de seara :Daca ti se face foame poti bea sana light, iaurt de baut natur, kefir, cottage cheese light toate cu ardei, castravete sau rosii cherry.

Cina :

1.     Dorada/pastrav/somon la cuptor cu legume (salata verde/spanac/dovlecei grill/ardei rosu)

2.     Ton cu legume : salata/mix thai/broccoli/dovlecel grill cu o bucata cat o jumatate de palma de steak de ton la grill si sos de soia

3.     Salata de curcan/pui: salata verde, ardei, castravete, capere, masline verzi, o bucata cat o jumatate de palma de piept de curcan/pui  (o bucata cat o jumatate de palma) la gratar, zeama de lamaie, o lingura de ulei de masline

4.     Salata cu telemea light  : 75 g telemea light, rosii, ardei, castravete, baby spanac,  masline, o lingura ulei de masline 

5.     Pulpa de curcan/pui la cuptor (o bucata cat o jumatate de palma) cu mix de legume la abur (conopida, broccoli, fasole verde pastai, dovlecei, spanac)

6.     o bucata cat o jumatate de palma de muschi de vita la gratar cu legume la grill (dovlecel, vinete, ardei, rosii) 

7.     supa crema de linte, un gratar de pui si o salata verde.

 

(I.D.)

This browser does not support the video element.