VIITURA ISTORICA! Imaginile distrugerii in Europa Centrala: Dunarea a maturat totul in cale. Autoritatile romane: Suntem pregatiti

De: Cancan
Publicat: 12/06/2013 | 17:20

Stare de urgenta in Ungaria

Fabrica Suzuki din orasul Esztergom, Ungaria, a fost inchisa, luni, din cauza inundatiilor provocate de nivelul record al apelor Dunarii.

Inundatiile au impiedicat multi dintre cei 3.100 de angajati ai fabricii sa ajunga la serviciu.

Compania nu poate inca sa afirme cu certitudine cand vor fi reluate operatiunile, a declarat un purtator de cuvant, potrivit portalului Nol.hu, citat de cotidianul Portfolio.

Principalul factor care impiedica accesul angajatilor este inchiderea unui pod peste Dunare care asigura legatura orasului Esztergom cu Slovacia.

Nivelul apelor Dunarii a ajuns la 8,91 de metri luni dimineata la Budapesta, doborand recordul de 8,60 de metri din 2006, si a determinat inchiderea drumurilor de pe malurile fluviului si a perturbat transportul in comun.

Nivelul apelor Dunarii a inceput sa scada usor la Budapesta luni dimineata.

Premierul Viktor Orban a decretat situatie de urgenta in zonele afectate de inundatii din Ungaria, de-a lungul Dunarii, inca din 4 iunie.

Porche si-a intrerupt activitatea in Germania din cauza inundatiilor

Mii de salvatori, militari si voluntari luptau diminica, in Germania, impotriva celor mai grave inundatii din ultimii peste zece ani, calificate drept o „catastrofa nationala” de catre o deputata CSU, dupa ce au antrenat evacuarea a mii de persoane, relateaza AFP.

Atentia se concentreaza asupra orasului Magdebourg, in Saxonia-Anhalt (est), inundat de Elba, alimentata saptamana trecuta de precipitatii importante in Cehia.

Nivelul fluviului, la Magdebourg, a atins 7,45 metri duminica dimineata, cu doi metri peste nivelul obisnuit si mai mare decat la ultimele inundatii importante, in 2002, au anuntat autoritatile locale.

Aproape 3.000 de locuitori au fost evacuati din cartierul Rothensee, unde sute de militari actionau la consolidarea unui dig de protectie a unei instalatii electrice cruciale, cu scopul de a impiedica noi intreruperi ale curentului in oras.

Alte cartiere au fost evacuate in apropiere de Barby, la confluenta Elbei cu raul Saale.

La cativa kilometri departare, o parte a celor aproximativ 8.000 de locuitori din Aken si-au parasit domiciliul la bordul unor vehiculemilitare sau ambulante.

Presedintele german Joachim Gauck urma sa efectueze duminica vizite in orase afectate de inundatii, in Saxonia si Saxonia-Anhalt si sa participe la o slujba religioasa alaturi de salvatori si locuitori din Halle (est).

Guvernul cancelarului Angela Merkel pregatea o reuniune de criza cu conducatori din landuri, in vederea discutarii repartitiei costurilor inundatiilor, scrie cotidianul german Leipziger Volkszeitung in editia de luni.

„Ne confruntam cu o catastrofa nationala”, a declarat pentru ziar Gerda Hasselfeldt, o deputata din cadrul partidului conservator CSU din Bavaria, alta regiune dur afectata de inundatii.

Orasul bavarez Passau a fost afectat in urma cresterii nivelului apelor Dunarii si a doi afluenti ai acesteia, care se intalnesc in acest oras, la frontiera cu Austria.

Revarsarea a lasat, saptamana trecuta, mii de cladiri in noroi.

Constructorul de automobile Porsche a fost nevoit sa isi intrerupa productia unui model, si anume Cayenne, la uzinele de la Leipzig, din cauza intreruperii aprovizionarii cu piese provenind din Slovacia.

Pagube de 78 de milioane de euro in Cehia 

Inundatiile produse in vestul Cehiei au provocat daune de aproximativ doua miliarde de coroane (78 de milioane de euro) in agricultura, anunta seful Camerei agrare, Jan Veleba, citat de AFP.

„Potrivit estimarilor noastre, daunele in sectorul agricol sunt de doua milioane de coroane (78 de milioane de euro)”, a spus Veleba.

Cifra nu include mijloacele necesare pentru reabilitarea terenurilor si a cladirilor inundate.

Valoarea daunelor este mai mica decat cea de 3,6 miliarde de coroane (140 de milioane de euro) inregistrata dupa inundatiile din 2002.

Potrivit Ministerului ceh al Agriculturii, au fost inundate 55.553 de hectare de terenuri agricole, dintre care 32.400 de hectare de teren arabil.

Viitura de pe Dunara ajunge in Romania cel mai tarziu in data de 15 iunie

Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, spune ca autoritatile au luat toate masurile pentru a preveni efectele unei eventuale viituri pe Dunare si sustine ca trebuie sa fim precauti, dar ca deocamdata nu se inregistreaza cote alarmante ale fluviului.

Ea a declarat, joi, intr-o conferinta de presa sustinuta la Mamaia, ca marti a fost convocat comitetul de urgenta la nivelul ministerului si ca au fost transmise prefecturilor din judetele riverane Dunarii toate masurile care trebuie luate pentru prevenirea eventualelor inundatii, totul fiind monitorizat in continuare, transmite corespondentul Mediafax.

„Monitorizam in continuare prin tot ceea ce inseamna echipamente, utilaje pe care Administratia Nationala Apele Romane le are in dotare, sa participam activ impreuna cu inspectoratele pentru situatii de urgenta impreuna cu autoritatile locale la masurile de prevenire pentru o eventuala inundatie care ar putea sa aiba loc ca urmare a viiturii de pe Dunare. Deocamdata, din informatiile pe care le am in acest moment, nu suntem la cote alarmante, dar asta nu inseamna ca trebuie sa stam sa asteptam sa vina apa peste noi, ci trebuie sa luam masuri permanente si sa actionam si in special sa informam cetatenii”, a afirmat Rovana Plumb.

Intrebata daca trebuie sa ne ingrijoram din acest motiv, ministrul a raspuns: „Avand in vedere ce s-a intamplat in tarile pe care Dunarea le strabate, eu cred ca trebuie sa fim foarte precauti, este o ingrijorare si trebuie sa informam si sa actionam pe masura”.

Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice a mentionat ca inundatiile pot fi prevenite prin dotarile autoritatilor, dar si prin informarea cetatenilor.

„In primul rand se pot preveni prin dotarile pe care Administratia Nationala Apele Romane le are, e vorba de hidrobaraaje, de saci de nisip care se pot monta in zonele unde stim ca ar putea sa existe o depasire a cotei nivelului Dunarii. De asemenea, prin informarea cetatenilor”, a explicat Rovana Plumb.

Debitul Dunarii este in crestere la intrarea in tara si ar putea depasi cotele de aparare saptamana viitoare, ca urmare a propagarii viiturii formate pe cursul superior al fluviului, in Germania si Austria, valoarea maxima, estimata la 10.500 mc/s, urmand sa fie atinsa in 13-15 iunie.

„Ca urmare a propagarii viiturii formate pe cursul superior al fluviului Dunarea (pe teritoriul Germaniei si Austriei), in perioada urmatoare se vor inregistra cresteri ale debitului si pe sectorul romanesc, cu posibilitatea depasirii cotelor de aparare”, informeaza Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice – Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, intr-un comunicat de presa.

Potrivit estimarilor Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, debitul Dunarii la intrarea in tara va atinge, in perioada 13-15 iunie, o valoare maxima estimata la 10.500 de metri cubi pe secunda, sub valorile maxime de debite inregistrate in intervalul 11-13 aprilie 2013, respectiv de 11.900 de metri cubi pe secunda.

In cea mai mare parte a lunii aprilie, Dunarea a fost sub cod portocaliu de inundatii pe sectorul romanesc.

R.N.