Vine marele cutremur?! Constantin Ionescu, șeful INCDFP, face dezvăluiri de ultimă oră

Publicat: 16/02/2023 | 18:54
Cutremur. Sursă foto: Pixabay

În urma cutremurelor care au zguduit mai multe orașe din țară, Șeful Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a făcut declarații cu privire la soarta țării, din punct de vedere seismic. Cutremurele din Oltenia, urmate de mai bine de 200 de replici, au determinat institutul să ia noi măsuri de urgență. Constantin Ionescu a venit cu toate detaliile, în cadrul unei intervenții televizate. 

Seismele din Oltenia au înspăimântat o țară întreagă. Este pentru prima dată, în istoria recentă, când un cutremur din România are peste 270 de replici. Ca urmare, dată fiind îngrijorarea oamenilor, șeful INCDFP a făcut primele declarații:

„Până în prezent, s-au produs peste 270 de replici (în Oltenia, n.r.). Și azi-noapte a fost un cutremur de 4.2. Ele s-au produs tot în zona unde a fost primul șoc, șocul principal, și cel secundar, de 2.7. Replicile s-au produs de-a lungul celor 2 falii.Pentru cutremurele din România este un record. Adică n-au fost atâtea replici în urma unui cutremur major”, a spus Constantin Ionescu.

(CITEȘTE ȘI: Cutremure în lanț, în România! Ce magnitudine au înregistrat seismele și unde au avut loc)

Ce măsuri iau autoritățile după cutremurele care au zguduit România

Potrivit spuselor lui Constantin Ionescu, INCDFP  încearcă instalarea unor aparate care să furnizeze mai multe detalii cu privire la locul în care se petrec seismele. Astfel, ar putea controla mai bine situația, pentru a ști când va veni un mare cutremur în România. Mai mult de atât, cutremurele par să fie departe de a se termina, așa cum a mărturisit specialistul.

„Noi încercăm să instalăm noi aparate pentru a constrânge cât de cât locațiile unde se produc cutremurele, ca să știm exact și să identificăm cu precizie faliile și să știm exact adâncimea unde se produc cutremurele, pentru că aparatura se află instalată la suprafață. Ca să localizezi în adâncime ar mai trebui un senzor sau doi pe adâncime.

(…) După cum vedeți, sunt cutremure de 3-4 grade, ceea ce arată că încă nu s-a terminat procesul în zona respectivă.

În acest moment, noi avem peste 25 de stații primite din străinătate în cadrul unui proiect de cercetare care se desfășoară pe toată regiunea, nu numai la noi și în restul de țări și sunt suficiente echipamente în prezent care să ne caracterizeze toate zonele seismice din România”, a declarat șeful INCDFP.

(CITEȘTE ȘI: Alertă în România! Seismologii avertizează că urmează un cutremur şi mai puternic, după cel de 5,7 grade pe scara Richter)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult