Vine un nou val de caniculă în România. Cum facem față și ce ne recomandă specialiștii

Publicat: 05/07/2023 | 14:09

Vara, în România, temperaturile fac să fiarbă mercurul din termometre, pragul de 35 de grade Celsius este depășit frecvent pe mai toată durata anotimpului estival. Confruntați cu aceste călduri extreme, de nesuportat, cauzate fie de încălzirea globală, fie de alte capricii ale naturii, oamenii se văd nevoiți să apeleze la metode tradiționale sau, uneori, la propria ingeniozitate pentru a încerca să atenueze efectele sufocantei canicule. Unele tehnici dau un randament optim, altele mai puțin. Iată o serie de idei pentru a vă ajuta să faceți față cu brio unui nou val de caniculă.

Vine un nou val de caniculă în România. Cum facem față și ce ne recomandă specialiștii

1.Faceți duș fără a vă usca imediat

Pentru a evita senzația de „sufocare” a pielii, nu ezitați să intrați sub duș de câteva ori pe zi. Ca efectul să fie cât mai eficient, evitați să vă uscați imediat. Pe măsură ce apa se evaporă de pe trup, vă veți răcori. Nu este deloc indicat să faceți un duș prea rece. Efectul imediat este acela că organismul se simte agresat de apa prea rece și generează mai multă căldură. De aceea, este bună hidratarea corpului cu un duș călduț.

2.Consumați multă apă

Confruntat cu căldura mare, corpul uman răspunde cu un mecanism de autoapărare: eliminarea de apă. Însă, cu cât transpirați mai mult, cu atât riscați o deshidratare rapidă. De aceea, este recomandat să beți multă apă în timpul valului de caniculă.

Dacă vă expuneți unor temperaturi acceptabile și vă limitați activitatea fizică, asigurați-vă un consum de cel puțin 1,5 l de apă zilnic. Pe de altă parte, dacă faceți eforturi fizice în timpul unui vârf de căldură, nu ezitați să beți mai mult, chiar până la 1 l de apă pe oră. În orice caz, nu trebuie să apară senzația de sete. Beți în mod regulat cantități mici de apă. Apelați la citrice și limonade, acestea ajutându-vă să vă hidratați, să vă energizați, atunci când temperaturile mari devin insuportabile. În niciun caz să nu consumaţi băuturi alcoolice, pentru că acestea favorizează deshidratarea. Mai mult, diminuează capacitatea de rezistență a organismului împotriva căldurii.

3.Adaptați-vă dieta

În timpul zilelor toride, anumite alimente sunt de evitat în mod absolut. Este cazul hranei și a băuturilor prea dulci, care au efect diuretic. Prin creșterea secrețiilor urinare, se favorizează pierderea de lichid din organism. Același lucru este valabil și pentru cele cu un conținut ridicat de cofeină sau teină. Pe de altă parte, evitați băuturile prea reci. Principiul este același ca în cazul dușurilor cu apă rece. Corpul va încerca să contracareze această senzație de frig, producând mai multă căldură.

În schimb, sunt foarte indicate alimentele bogate în apă, zemoase, în special anumite fructe și legume: pepene verde, cireșe, nectarine, kiwi, piersici, dovlecei, castraveți, roșii. Consumați alimente care vă ajută să asimilați apa și să vă răcoriți organismul. De asemenea, vă puteți ajuta cu mere, grepfrut, mandarine, mango, pepene galben, prune. Mai există alimente care vă pot feri de efectele temperaturilor mari, cum ar fi preparatele din brânză din soia, dovlecei, cicoare, scoici de mare și de apă dulce. De menționat că și o doză de iaurt produce o hidratare echivalentă unui pahar cu apă.

Vestimentația ajută organismul

4.Grijă mare față de persoanele vulnerabile

Este vorba despre copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi. Suferința provocată de caniculă este cu siguranță resimțită și de către cei din jurul vostru. Persoanele fragile, în special cele în vârstă, cu diverse afecțiuni sunt chiar deosebit de sensibile la călduri ridicate. Ele se confruntă și cu o problemă aparte: corpul lor nu mai este capabil să regleze corect temperatura. Transpiră puțin, ceea ce crește riscul de hipertermie.

Acesta este motivul pentru care Ministerul Sănătății, și nu numai, recomandă verificarea atentă a seniorilor în timpul caniculei. Aceștia trebuie să consume des și la intervale regulate cantități mici de apă.

5.Purtați haine lejere

Hainele largi sunt foarte recomandate în această perioadă, mai ales cele din bumbac și in, deoarece facilitează respirația corpului și pot avea proprietăți antibacteriene. În mod contrar, fibrele sintetice vor reține căldura și vor absorbi foarte puțin din lichidul emanat de organism, făcând ca temperatura corpului să crească. Ieșirile în aer liber impun purtarea unor haine care să acopere o cât mai mare parte din corp pentru a vă proteja de razele solare. De mare ajutor este purtarea îmbrăcăminții deschise la culoare, întrucât respinge căldura, permițând aerului să circule pe suprafața trupului. Prin casă, este bine să purtați cât mai puține haine, spre a vă simți confortabil.

6.Evitați expunerea la soare și reglați corespunzător aerul condiționat

Este total nerecomandabilă expunerea la soare între orele 11:00 și 18:00. Totuși, dacă este absolut necesară deplasarea, purtați accesorii adecvate confecționate din materiale naturale (ochelari de soare, pălării, șepci, umbrele etc.) și folosiți creme cu factor de protecție solară. În caz că aveți aer condiționat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu cel mult 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.