Vinerea Mare, tradiții, obiceiuri și superstiții. Ce aliment este interzis pe 14 aprilie 2023

Publicat: 14/04/2023 | 00:00
Vinerea Mare este serbată pe 14 aprilie 2023 / Sursă foto: Pexels

Pe data de 14 aprilie 2023, creștinii sărbătoresc Vinerea Mare. Încă din cele mai vechi timpuri, străbunii au stabilit tradiții și superstiții de care se ține cont până în ziua de astăzi. Mai mult de atât, s-a stabilit și ce n-ai voie, sub nicio formă, în această zi sfântă din Săptămâna Mare. 

Conform rânduielilor bisericești, în aceasta zi, de Vinerea Mare sau Vinerea Seaca, creștinilor li se recomandă să evite anumite lucruri, tocmai pentru a le merge bine. În primul rând, pe 14 aprilie, nu se muncește, motiv pentru care data a fost și setată ca liber legal. Chiar dacă stați acasă, trebuie evitate atât muncile casnice, cât și cele agricole. Cei care merg la câmp să semene nu vor avea parte de roade.

Vinerea Patimilor este o zi bogată în tradiţii şi superstiţii din străbuni. Se spune că dacă astăzi plouă, anul va fi roditor, iar dacă nu, va fi un an destul de greu din punct de vedere al recoltelor. În această zi, mai există obiceiul de a se tămâia casa şi gospodăria în zorii zilei, pentru ca ograda să fie ferită de rele.

(CITEȘTE ȘI: Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor. De ce se ține astăzi post negru)

Ce aliment n-ai voie să consumi în Vinerea Mare

Alimentul strict interzis în Vinerea Mare este oțetul! Atenție! Acesta se găsește inclusiv în ketchup și alte preparate, așa că fiți atenți la etichete. De asemenea, urzicile nu trebuie consumate. De ce? Pentru că este ziua în care Iisus a fost bătut cu urzici și i s-a dat oțet când a cerut să bea apă, pe cruce.

Vinerea Mare este zi de post negru şi una dintre cele trei zile din cursul anului în care nu se săvârşeşte liturghia. Pe 14 aprilie 2023, în biserică se scoate Sfântul Epitaf, pe sub care trec toţi cei veniţi la biserică, iar seara se săvârşeşte Denia Prohodului Domnului, ultima denie până la Paşte, potrivit Doxologia.

(CITEȘTE ȘI: Motivul pentru care NU trebuie să vopsești ouăle în Vinerea Mare)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult