Vinul fiert, o tradiție în preajma sărbătorilor de iarnă. Cum a luat naștere acest obicei și ce beneficii are această băutură asupra sănătății

Publicat: 09/12/2022 | 11:28
Vin fiert cu scorțișoară și lămâie. Sursă foto: Pexels

Vinul fiert a devenit deja o tradiție pe care românii o pun în practică în fiecare iarnă. Cu frigul de afară se potrivește cel mai bine o cană de vin fiert cu scorțișoară. Ne-am obișnuit deja cu gândul că această băutură a devenit vedetă în târgurile de Crăciun, iar oamenii iubesc să se încălzească iarnă cu o cană de vin fiert. 

Deși vinul fiert a ajuns o tradiție, câți oameni s-au întrebat oare de unde provine acest obicei? Ei bine, totul a început în epoca Greciei antice, când poporul elen nu accepta sub nicio formă să arunce băutura pe care o obțineau din stoarcerea strugurilor. Astfel, au găsit o altă modalitate de a o consuma: prin fierbere. (VEZI ȘI: AMENDAT PENTRU CĂ AVEA PREA MULT VIN ÎN PIVNIȚĂ. CE A PĂȚIT UN BĂRBAT DIN ALBA IULIA)

În Evul Mediu vinul fiert devenise deja o tradiție, însă, oamenii îl consumau mai mult pentru beneficiile pe care le aducea sănătății. Totuși, abia în perioada epocii Victoriene, vinul fiert a fost asociat cu Crăciunul. Casa regală l-a considerat o băutură sofisticată, caldă și plină de arome.

Beneficiile vinului fiert, descoperite chiar de către cercetători

Rece sau fiert, vinul are mai multe beneficii asupra sănătății. Consumat în cantități mari, poate duce la dependență, acesta fiind și motivul pentru care medicii recomandă consumul moderat.

Beneficiile vinului fiert. Sursă foto: Pexels

Pe baza acestei băuturi au fost efectuate mai multe studii de către cercetători. Aceștia au ajuns la concluzia că vinul consumat în cantități moderate este un adevărat medicament natural. (CITEȘTE ȘI: NOI REGLEMENTĂRI EUROPENE CARE VIZEAZĂ ETICHETELE STICLELOR DE VIN POT FI INTRODUSE DE ANUL VIITOR. IATĂ CE AR TREBUI SĂ APARĂ PE NOILE ETICHETE)

În urma unui studiu efectuat de cercetătorii din SUA, a fost demonstrat faptul că vinul fiert conține o substanță ,,resveratrol”, care împiedică procesul de îmbătrânire.

Un alt studiu a arătat că vinul poate fi o sursă de antioxidanți, ajutând la reducerea stresului cardiovascular.

Fiind bogat în antioxidanți, vinul previne răceala și gripa. De asemenea, substanțele pe care le conține stimulează memoria și, astfel, scade riscul apariției bolii Alzheimer.