Vioara Stradivarius Elder Voicu, de la potențial de imagine, la potențial cultural! Alexandru Tomescu: „Lumea era curioasă să o atingă, nu să o audă”

Publicat: 11/09/2022 | 14:00

Violonistul Alexandru Tomescu a vorbit, în cadrul podcastului „ALTCEVA” cu Adrian Artene, despre concursurile organizate periodic prin care se oferă șansa celui mai bun violonist de a folosi vioara Stradivarius Elder Voicu. De altfel, Tomescu a menționat că la început, vioara avea o aură de „tabloid”, iar el s-a gândit să convertească acest potențial de imagine – într-un potențial cultural. Pentru a putea urmări discuția integrală dintre Alexandru Tomescu și directorul editorial al Grupului Gândul, abonați-vă la canalul de YouTube ”ALTCEVA cu Adrian Artene”.

Încă de la vârsta de 9 ani, Alexandru Tomescu a devenit solist al Orchestrei Simfonice din Constanța. De atunci și până acum, a susținut peste 200 de concerte și recitaluri în peste 30 de țări, iar de-a lungul timpului, a câștigat nenumărate premii, atât naționale, cât și internaționale, la festivalurile de muzică clasică.

Astfel, în anul 2018, Alexandru Tomescu a câștigat, din nou, pentru a treia oară, dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder Voicu, în urma unui concurs național.

În aceeași măsură, în anul 2023 se va încheia „mandatul” și se va organiza un alt concurs prin care se va acorda posibilitatea de a cânta pe acest instrument celui mai bun violonist din acel moment.

În cadrul podcastului ALTCEVA, realizat de către directorul editorial al Grupului Gândul, Alexandru Tomescu a mărturisit că vioara Stradivarius, avea, la început, o aură de „tabloid”, iar oamenii erau curioși să vadă instrumentul sau să îl atingă, nu să îl audă. Astfel, s-a gândit să convertească acest potențial de imagine al viorii, într-un potențial cultural.

Alexandru Tomescu a câștigat, pentru a treia oară, dreptul de a folosi vioara Stradivarius Elder Voicu / (Sursa: Captură video)

(NU RATA: Dumitru Constantin Dulcan este invitat la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene)

„Lumea era, mai degrabă, curioasă să o vadă sau să o atingă, nu să o audă”

Podcastul poate fi urmărit integral pe canalul de YouTube ”ALTCEVA cu Adrian Artene”.

„Periodic, se organizează concursuri tocmai pentru a da posibilitatea celui mai bun violonist să poată cânta pe acest instrument.

Eu am pornit foarte multe proiecte legate de vioara asta, cel vizibil dintre ele fiind turneul Stradivarius, pe care din 2008 l-am organizat în fiecare an, inclusiv în anii de pandemie când concertele erau oprite aproape cu totul pentru că la început, vioara Stradivarius avea așa un fel de aură din aceasta de tabloid și lumea era, mai degrabă, curioasă să o vadă sau să o atingă, nu să o audă.

Deci, o diferență foarte mare. Și m-am gândit să convertesc acest potențial de imagine al viorii, într-un potențial cultural”, a detaliat Alexandru Tomescu, în cadrul podcastului realizat de către directorul editorial al Grupului Gândul.

Violonistul Alexandru Tomescu i-a dat dreptate maestrului Ion Voicu în ceea ce privește legarea „prieteniei” cu vioara/ (Sursa: Captură video)

(VEZI ȘI: Cum și-a cucerit soția fostul premier: „Am invitat-o acasă…” Adrian Năstase își deschide sufletul în cel mai așteptat podcast al momentului)

„Mie, la vremea respectivă, mi se părea că este așa o cifră cu totul și cu totul exagerată

În aceeași măsură, violonistul Alexandru Tomescu a mai spus, în cadrul interviului realizat de către directorul editorial al Grupului Gândul, că maestru Ion Voicu i-a împărtășit ideea că pentru el au fost necesari zece ani pentru a lega o relație de prietenie cu vioara. În perioada aceea, lui Tomescu i s-a părut o cifră exagerată însă acum îi dă dreptate.

„Maestrul Ion Voicu îmi spunea că lui i-au fost necesari cam zece ani ca să se împrietenească cu vioara. Mie, la vremea respectivă, mi se părea că este așa o cifră cu totul și cu totul exagerată, dar acum după cincisprezece ani, pot spune că avea dreptate” , a mai spus Alexandru Tomescu, în cadrul podcastului „ALTCEVA” cu Adrian Artene.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

This browser does not support the video element.