Virusul West Nile. Ce trebuie să știe turiștii care merg în Grecia

De: Cancan
Publicat: 24/06/2019 | 12:02
Virusul West Nile. Ce trebuie să știe turiștii care merg în Grecia

Schimbările climatice cresc riscul răspândirii bolilor tropicale în Europa, propagate prin muşcăturile de ţânţari. Ţările din jumătatea sudică a continentului sunt printre cele mai expuse.În Grecia, unde ajung anual 30 de milioane de turişti, a lansat recent o alertă de călătorie din cauza ţânţarilor, pentru că ei sunt responsabili printre altele de infectarea oamenilor cu virusul West Nile. (Citește și: Virusul West Nile. Ce este și care sunt simptomele)

Autoritățile sanitare din statul elen îi sfătuiesc pe turiști să ia măsuri pentru a evita mușcăturile de țânțari, în condițiile în care 50 de oameni au murit anul trecut din cauza virusului West Nile. „Au fost suficient de multe cazuri (de infecții cu virusul West Nile, n.red) pentru a recunoaște că este o problemă de sănătate publică”, a declarat Danai Pervanidou, directorul departamentului de combatere a bolilor infecțioase din cadrul Organizației naționale pentru Sănătate Publică din Grecia (Keelpno), conform The Guardian.

Virusul a fost răspândit în Grecia de păsările migratoare și recomandăm tuturor să ia măsuri de protecție, precum purtarea de îmbrăcăminte cu mânecă lungă, evitarea locurilor cu apă stătătoare, folosirea de plase de țânțari și de insecticid”, a adăugat oficialul grec. (Citește și: Virusul West Nile face încă 5 victime în ultima săptămână! Cele mai multe decese s-au înregistrat în București)

Metode de prevenție pentru turiștii care merg în Grecia

Cea mai eficientă modalitate pentru a preveni infecția cauzată de virusul West Nile este să se evite mușcăturile de țânțar. Să nu uităm că țânțarii pot să provoace disconfort atât ziua, cât și noaptea. Este important, așadar, să ținem cont de câteva măsuri care ne ajută să ne protejăm pielea de țânțari și să prevenim o posibilă infecție cu virusul West Nile.

În prezent, nu există un vaccin disponibil care să ne protejeze împotriva virusului West Nile. Oamenii nu pot transmite boala, așa că cea mai bună prevenție este să evităm mușcăturile de țânțari. Este important să avem în vedere câteva lucruri, pentru a evita mușcăturile țânțarilor:

• Hainele – pielea trebuie acoperită cât mai bine, cu bluze cu mâneci lungi și cu pantaloni lungi, cu șosete înalte.

• Produsele contra țânțarilor – Este bine să folosești, atunci când petreci mai mult timp afară, în sezonul cald, un produs repelent, cu acțiune contra țâțarilor.

• Evită săpunurile foarte aromate și parfumurile puternice, pentru ca acestea pot atrage țânțarii.

• Alege cu atenție momentul zilei când petreci timp afară. Nu uita că țânțarii sunt în număr mare în special la răsărit și la apus.

• Apa statută din unele bălți – Reține că dacă ai locuri în care apa stagnează, în jurul locuinței tale și în curte, acestea sunt un mediu propice în care țânțarii se înmulțesc în voie.

(Citește și: A murit la spital! Avea 75 de ani și era diagnosticată cu virusul West Nile)

50 de persoane au murit anul trecut din cauza virusului West Nile

În Grecia, 316 persoane au fost infectate cu virusul West Nile, iar 50 au murit, în 2018. Centrul de diagnostic și prognoză a precizat că s-au înregistrat cazuri atât în zonele rurale, cât și în cele urbane. Cei infectați cu virusul nu au avut niciun fel de simptome. 20% dintre ei au făcut febră, dureri musculare și dureri de cap și doar 1% au ajuns la spital în stare gravă, potrivit Centrului American pentru Controlul și Prevenția Bolilor

Dintre cei la care virusul s-a confirmat, în Grecia, 243 au manifestat simptome neurologice, care au dus la encefalită, meningită și paralizie. E imposibil să prezicem zona în care virusul ar putea circula, dar știm că s-a mutat din zonele rurale în cetrele urbane mari, inclusiv în Atena și Salonic. Așa cum iarna ne așteptăm la epidemie gripală, vara ne așteptăm la infecția cu virusul West Nile. Trebuie să fim pregătiți, a mai spus Pervanidou.