Vopseaua de ouă, pericol pentru consumatori? Avertizarea specialiștilor

Publicat: 13/04/2022 | 14:11

Mai este puțin până când gospodinele vor intra pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru masa de Paște. Vopsitul ouălor reprezintă un obicei nelipsit de sărbători, însă puțin sunt cei care acordă suficientă importanță vopselei de ouă din comerț. Atenție, poate conține până la 11 E-uri dăunătoare! Iată cum alegem colorantul potrivit.

Potrivit președinelui InfoCons, (Asociația pentru Protecția Consumatorului) Sorin Mierlea, vopseaua folosită pentru a colora ouăle de Paște poate conține până la 11 E-uri care ne influențează sănătatea. Deși sunt folosite culori atrăgătoare vizual, produsul se transferă nu doar pe mâini ci și în ouă.

Vopseaua de ouă, pericol pentru consumatori? Avertizarea specialiștilor

Specialiștii ne sfătuiesc să fim atenți atunci când alegem produsul și să citim cu atenție eticheta vopselei de ouă:

Vopseaua de ouă nu numai că ne influenţează vizual şi ne aduce, poate, o bucurie ca şi coloristică o oului de Paşte, dar se transferă atât în produse, în ouă, sau se transferă pe mână, ceea ce înseamnă că ar trebui să fim mai atenţi şi mai responsabili atunci când cumpărăm vopsea de ouă – un produs pe care îl cumpărăm poate doar să fie. Necitind eticheta şi nici măcar cantitatea minimă de ouă care pot fi vopsite, care de altfel, influenţează şi preţul.

Dar, atenţie, vopseaua de ouă poate să conţină până la 11 E-uri care ne influenţează atât pe noi, copiii noştri, bunicii şi musafirii noştri la masa de Paşte. Chiar dacă este pe coaja oului, ajungem să o ingerăm prin transferul pe mâini sau prin transferul direct în ouă. Atenţie la vopseaua de ouă!”, a declarat președintele InfoCons, Sorin Mierlea, potrivit Agerpres.ro

În urma unui studiu, în 65,57% din produse au fost găsite acid lactic (E270), 63,93% au avut în componență azorubina (E122), iar în 54,10% au avut benzoat de sodiu (E211).

Pentru a evita vopseaua de ouă din comerț, gospodinele pot pregăti ouă vopsite natural, folosind pigmenți din plante. Sfecla roșie, curcuma varză roșie și cafea. Deși necesită mai mult timp și răbdare, reprezintă o variantă sănătoasă și ieftină pentru colorarea ouălor de Paște.

 

Sursa foto: Pixabay.ro