Vortexul Polar lovește România! Iarna 2019-2020 va fi una dintre cele mai grele din ultimele decenii

Publicat: 20/10/2019 | 12:36

Vești neplăcute de la meteorologi! Ei au anunțat că, în curând, România va fi lovită de vortexul polar, care va aduce pe teritorul țării noastre ninsori abundente, ger şi viscol. Mai mult, au avertizat specialiștii, iarna 2019-2020 va fi una dintre cele mai grele din ultimele decenii și schimbările climatice vor avea un impact și asupra economiei.

Iarna 2019-2020 va fi una dintre cele mai grele din ultimele decenii

Deși toamna din acest an s-a lăsat așteptată, nu același timp se poate spune despre iarnă. Potrivit meteorologilor de la accuweather.com, anotimpul rece pare să se instaleze în țara noastră devreme decât ne-am fi așteptat, pentru că primele temperaturi cu minus pe timpul nopții se înregistrează la finalul lunii noiembrie 2019, ultima lună de toamnă.

“(…). Voi răspunde invitaţiei de a spune care este prognoza pentru luna decembrie şi pentru sărbătorile de iarnă în ultima decadă a lunii noiembrie, astfel încât pentru următoarele patru săptămâni să includem şi intervalul sărbătorilor de iarnă, să putem veni cu informaţii cu un grad de acurateţe mult mai ridicat. Rolul serviciilor meteorologice naţionale e acela de a aduce informaţii realiste, cât mai aproape de ce se va întâmpla”, a explicat Elena Mateescu, director executiv la Administrația Națională de Meteorologie, într-un interviu acordat DC NEWS.

În Europa, meteorologii avertizează că temperaturile vor scădea cu mult sub temperatura de îngheț. Conform prognozei avansate, iarna în perioada ianuarie-februarie 2020 ar putea fi cea de-a șaptea cea mai rece iarnă din ultimii 30 de ani. Specialiştii prezic că iarna care urnează va fi mai grea decât cea din 2018. Vortexul polar trece prin schimbări radicale din cauza verii călduroase din Antarctica și toamnei friguroase din Siberia.

Astfel, cel mai probabil, vom avea parte de o iarnă intensă, care se va extinde chiar până în martie. Meteorologul Judah Cohen, care este director de prognoze sezoniere la compania de management al riscurilor de vreme Atmospheric and Environmental Researcher (AER), este de părere că destrămarea vortexului polar ar putea aduce furtuni. Modelele meteorologice sugerează că destrămarea vortexului polar va aea același efect ca anul trecut, când iarna din emisfera nordică a adus un val de frig în martie în Europa.

“Acest model arată mult mai activ, [cu] mai multe furtuni specifice iernii și explozii arctice – cred că aș atribui asta destrămării vortexului polar, pentru că este foarte consistent cu ceea ce am văzut în trecut.

Un vortex polar puternic este un capac rapid, care se învârte rapid, centrat deasupra Polului Nord, păstrând tot aerul rece cu el aproape. Un vortex polar tulburat este un capac care se învârte care s-a lovit de un obiect de mai multe ori… capacul încetinește și se împiedică și se poate rătăci de locația sa. Așa-numitele obiecte de care s-a lovit vortextul sunt vara călduroasă din regiunea arctică și toamna rece din Siberia. Tocmai de aceea, ar trebui să ne așteptăm la o iarnă aspră și în luna februarie – și poate chiar și la începutul lui martie, a afirmat Judah Cohen, relatează romaniatv.net.

Un vortex polar există și la Polul Sud, dar acesta nu ne va afecta. Cel de la Polul Nord poate aduce o iarnă severă atât în Statele Unite ale Americii, cât și în Europa. Atunci când vortexul polar este puternic, aerul rece din regiunile polare este ținut în acele regiuni, ceea ce înseamnă temperaturi medii în estul Statelor Unite, nordul Europei și nordul Asiei. Când acest vortex se destramă însă, aerul rece care rămâne de regulă la poli “scapă” și aduce temperaturi extrem de scăzute la latitudinile mai joase.

Există șanse însă ca iarna 2019 să își intre în drepturi în țara noastră în luna decembrie. Vă reamintim că despre iarna anului trecut s-a discutat mult, ca fiind una dintre cele mai grele din ultimii ani. “La nivelul celor 3 luni se discută despre posibilitate ca fenomene mai severe să apară în a doua parte a iernii, iar pe ansamblul ei, cel puţin în Europa Centrală şi de Est, să fie uşor mai caldă decât ar fi firesc. E un semnal care trebuie luat cu foarte mare reţinere pentru că această circulaţie la scară mare induce o incertitudine destul de mare în estimările de durată lungă”, a declarat la acea vreme Elena Mateescu, director ANM.

Declarații despre schimbările climatice

“Ca impact al condiţiilor de vreme extremă şi al schimbărilor climatice, vorbim despre România de proiecţii care arată schimbări semnificative ale climei, în următoarele decenii. Pentru perioada 2021-2050, vorbim de o creştere a temperaturii medii anuale a aerului cu până la trei grade vara, reducerea cantităţilor medii de precipitaţii cu aproximativ 10-15% în lunile de vară. În acelaşi timp, schimbări în statisticile fenomenelor meteorologice extreme prin creştere frecvenţei şi intensităţii valurilor de căldură şi creşterea ratei intensităţii precipitaţiilor.

Observăm, spre finele secolului, 2061-2090, că cel mai pesimist scenariu indică valori chiar mai mari în ceea ce priveşte lunile de vară, creşteri cu 4-6 grade şi descreşterea cantităţilor medii de precipitaţii cu 20-30%, a spus Elena Mateescu, citată de dcnews.ro.

Alina Dragusin