Vremea cunoaște schimbări semnificative în România. Ce urmează să se întâmple în următorii 10 ani pe teritoriul țării noastre

Publicat: 09/11/2023 | 17:26

De multă vreme se vorbește despre schimbările climatice, însă în acest an efectul acestora s-a văzut mai clar ca niciodată. Încălzirea globală este tot mai evidentă, iar anii următori vor aduce temperaturi și mai crescute. În următorii 10 ani și în România clima se va schimba destul de mult, iar specialiștii ne avertizează în legătură cu acest aspect. Ce se va întâmpla în țara noastră?

Potrivit statisticilor, luna septembrie a acestui an, la nivel global, a fost ce mai călduroasă lună de toamnă, începând cu 1940. De asemenea, și în luna octombrie s-au înregistrat temperaturi record, asemănătoare cu cele de vară. Aceste lucruri indică faptul că deja asistăm la o schimbare climatică, iar potrivit specialiștilor aceasta este ireversibilă.

(CITEȘTE ȘI: ULTIMA ORĂ! ȘEFUL ANM ÎI CONTRAZICE PE CLIMATOLOGII ACCUWEATHER! CAND VIN NINSORILE, DE FAPT, ÎN BUCUREȘTI!)

Vremea va cunoaște schimbări semnificative

Bogdan Antonescu, climatolog și cercetător la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului, a făcut câteva dezvăluiri interesante în ceea ce privește schimbările climatice. Potrivit climatologului, în următorii ani valul de căldură o să fie din ce în ce mai pregnant. Acesta a explicat că temperaturile sunt în creștere constantă în ultimii 10 ani, inclusiv în România, iar această tendință nu o să se oprească.

„Temperaturile medii pentru România sunt în creștere din cauza schimbărilor climatice. Temperatura a crescut cu 1,2°C la nivel global, dar creșterea pentru Europa este mai ridicată și atunci apare și tendința de a avea de la un an la altul temperaturi din ce în ce mai mari și în România.

E o tendință de creștere care se va păstra și în continuare. Chiar dacă, de exemplu, mergem la cauzele schimbării climatice și reducem emisiile de dioxid de carbon, deja ce este emis în atmosferă contribuie la o încălzire pe termen lung. Să zicem că de mâine nu mai emitem deloc dioxid de carbon, tot ce există în atmosferă va contribui la o creștere în următorii ani la temperaturile medii globale. Ideal ar fi să nu fie o creștere accelerată, care să depășească 1,5°C”, a declarat Bogdan Antonescu, potrivit pressone.ro.

(VEZI ȘI: HAOSUL METEOROLOGIC ANUNȚAT DE ACCUWEATHER S-A ABĂTUT ASUPRA MAI MULTOR ZONE DIN MAREA BRITANIE. OAMENII SUNT SFĂTUIȚI SĂ RĂMÂNĂ ÎN CASE)

Ce se va întâmpla în România

De asemenea, Bogdan Antonescu spune că în următorii 10 ani vom avea inclusiv în România mai multe valuri de căldură decât în prezent. Mai mult, acestea o să fie mai intense și cu o durată mai lungă decât în prezent. Climatologul mai spune că s-ar putea ca în viitor zona de sud a României să fie mai săracă în precipitații, în timp ce în partea de nord ploile și furtunile se vor înteți.

„Este o tendință foarte clară, nu numai pentru România, dar și la nivel global. Sunt mai multe scenarii, care indică, de exemplu, că regiunea de sud a României s-ar putea să aibă mai puține precipitații, iar regiunea de nord să fie caracterizată de mai multe precipitații decât în prezent. Asta nu înseamnă că în sud nu o să mai fie precipitații deloc, dar atunci când o să apară o furtună, de exemplu, ar putea să producă multe precipitații pe termen scurt.

În următorii ani, probabil o să asistăm la mai multe furtuni cu grindină în zona de nord-est a României și acolo or să apară și mai multe furtuni cu vânt intens. Tot ce spun acum nu înseamnă că nu o să mai avem furtuni în alte regiuni ale României, doar că în zona de nord-est s-ar putea să fie mai frecvente. Cam asta e imaginea: mai multe valuri de căldură, mai multe regiuni cu o schimbare în distribuția regiunilor cu furtuni și în regimul precipitațiilor”, a mai declarat Bogdan Antonescu.