Zeci de ani de relații bilaterale România – Republica Moldova s-au dus pe apa sâmbetei din cauza lui Ion Chicu

Publicat: 23/05/2020 | 18:28

Interacțiunea constantă a premierului Republicii Moldova, Ion Chicu, cu președintele Igor Dodon nu este benefică pentru șeful cabinetului de miniștri. Pe lângă ieșirile lipsite de diplomație și bun simț, pe care le-a avut prim-ministrul la adresa presei de la Chișinău, dar și a reprezentanților bisericii, acum sunt vizați și reprezentanții României.

Ion Chicu l-a numit pe europarlamentarul român Siegfried Mureșan „băiețaș român oploșit în structurile europene”. Poziția pe care a adoptat-o premierul în spațiul public a stârnit un scandal diplomatic.

Ieșirea necontrolată a premierului Ion Chicu a avut loc după ce Siegfried Mureșan a criticat guvernul de la Chișinău pentru lipsa întârziată a reformelor și gestionarea proastă pandemiei de COVID-19.

După ce Ion Chicu a făcut comparația neinspirată dintre Republica Moldova și România privind lupta cu pandemia, reacțiile oficiale ale instituțiilor de peste Prut nu au întârziat să apară.

”Față de declarațiile denigratoare la adresa României postate în cursul zilei de astăzi, 22 mai 2020, pe o platformă de socializare, de către Prim-ministrul Republicii Moldova, domnul Ion Chicu, MAE român consideră că acestea sunt complet inacceptabile și își exprimă dezacordul puternic față de conținutul acestora. Declarațiile Prim-ministrului Ion Chicu sunt cu atât mai inadecvate cu cât, în contextul actual al pandemiei de COVID-19, România a oferit, în mod dezinteresat, un sprijin substanțial Republicii Moldova, demonstrând solidaritate și fiind astfel alături, în mod concret, de cetățenii Republicii Moldova într-un moment foarte dificil.

MAE apreciază că aceste declarații denotă o profundă lipsă de respect la adresa României și a relației bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova. MAE român evidențiază că implementarea reformelor asumate prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană nu reprezintă numai o obligație pentru Republica Moldova, ci și garanția prosperității pentru cetățenii săi. Bunăstarea cetățenilor Republicii Moldova nu poate fi asigurată prin declarații publice care denotă un limbaj rudimentar, ci numai prin eforturi în direcția construirii unui stat de drept solid și cu instituții democratice. Așa cum a demonstrat inclusiv în această perioadă, România va fi și în viitor un pilon de sprijin pentru cetățenii Republicii Moldova.

Aceste aspecte au fost aduse, în această după-masă, la cunoștința ambasadorului Republicii Moldova la București, care a fost convocat din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la sediul Ministerului Afacerilor Externe, de către secretarul de stat Dan Neculăescu. De asemenea, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o discuție telefonică pe aceeași temă cu omologul său de la Chișinău”, au declarat reprezentanții MAE.

Relațiile bilaterale România – Republica Moldova în materie de ajutoare financiare și materiale

Guvernul României a acordat ajutoare financiare, nerambursabile, pentru reabilitarea și modernizarea unui număr semnificativ de grădinițe din Republica Moldova, după cum urmează:

  • Tranșele I și II – 23 milioane euro – 845 grădinițe beneficiare
  • Tranșa III – 3 milioane de euro – 89 grădinițe beneficiare
  • Tranșa IV – 3 milioane de euro.

Până în prezent, au fost implementate proiectele de modernizare ale grădinițelor, aferente primelor trei tranșe de plată, cu respectarea criteriului inclusivității, respectiv, investițiile fiind realizate în toate raioanele. Cea de-a patra tranșă de bani a fost transferată autorităților din Republica Moldova încă de la finalul anului 2018, în momentul actual fiind în curs de implementare, potrivit disinfo.md.

Care sunt rezultatele concrete în urma realizării investițiilor cu ajutorul primelor trei tranșe de plată, totalizând 26 milioane de euro?

  • 80 000 copii beneficiază de condiții mai bune în grădinițele pe care le frecventează, acestea fiind izolate termic, reparate în interior şi la exterior, dotate cu sisteme de încălzire, apă şi canalizare, cu acoperişuri noi, cu mobilier, terenuri de joacă şi pavilioane;
  • s-au înființat peste 200 de grupe noi de copii;
  • 13 400 de angajați își desfășoară activitatea în condiții mai bune de lucru;
  • s-au creat circa 600 noi locuri de muncă pentru educatoare și îngrijitoare;
  • peste 110 000 de părinți mulțumiți, care se pot concentra asupra activității lor profesionale, liniștiți fiind că ai lor copii sunt în siguranță, în grădinițele modernizate cu ajutorul statului român.

România acordă o importanță deosebită relațiilor bilaterale cu Republica Moldova și va continua să susțină financiar acele proiecte care au un impact direct asupra îmbunătățirii calității vieții cetățenilor.

România a donat 196 de microbuze școlilor din toate raioanele Republicii Moldova. Guvernul României a donat microbuze școlare, cu destinație exclusivă transportului elevilor. Astfel, au avut loc două rânduri de donații, după cum urmează:

  • 2014 – 100 microbuze școlare donate 
  • 2017 – 96 microbuze școlare donate

În toate proiectele derulate, România a promovat și va promova în continuare, permanent, principiul unei distribuții echitabile a beneficiarilor pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Astfel, pentru România este la fel de important ca elevii vorbitori de limba găgăuză, rusă sau bulgară să poată beneficia de aceleași condiții de transport școlar ca și elevii vorbitori de limbă română, indiferent de regiunea în care locuiesc.

Tot aici se adaugă și gazoductul Iași-Ungheni-Chișinu care are capacitatea de transport dinspre România spre Republica Moldova de la 1,5 până la 2,2 miliarde de metri cubi pe an, așa cum s-a convenit cu autoritățile din Republica Moldova, de la 4 la 6 milioane metri cubi pe zi. Un ultim ajutor în acest sens a avut loc în contextul pandemiei de COVID-19, când la începutul lunii mai misiunea umanitară a adus în Republica Moldova un ajutor care constă în medicamente necesare pentru pacienții internați acum în spitalele din Moldova. E vorba de 1200 de cutii de Platinium, 1600 de cutii de Kaletra, 500 de mii de măști ffp2, 25 de mii de combinezoane de protecție, cinci mii de ochelari, cinci mii de viziere, zece izolete, 40 de mii de litri de alcool sanitar și 25 de mii de litri de biocid.