Ziua Franței, sărbătorită cu fast! A avut loc prima întâlnire dintre Iohannis și Kovesi după revocare

De: Cancan
Publicat: 14/07/2018 | 17:48
Ziua Franței, sărbătorită cu fast! A avut loc prima întâlnire dintre Iohannis și Kovesi după revocare

Ziua Franţei a fost sărbătorită cu fast, sâmbătă, la Ambasada din Bucureşti, unde au participat fosta şefă DNA, Laura Codruţa Kovesi, ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, fostul premier Adrian Năstase, fostul ministru de Externe Mircea Geoană, liderul PNL, dar şi mai mulţi ambasadori.

Printre ambasadorii prezenţi la eveniment s-au numărat şi ambasatorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, dar şi ambasadorul Croaţiei, Davor Vidis, care a purtat pe sub sacoul său tricoul naţionalei ţării sale. Preşedinele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, premierul Viorica Dăncilă, dar şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, au fost absenţi de la eveniment, deşi erau pe lista de invitaţi. Au fost însă prezenţi procurorul general Augustin Lazăr şi şeful Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig.

Recepţia a început cu intonarea imnurilor Franţei, României şi al Uniunii Europene, interpretate de Orchestra Română de Tineret. A urmat, apoi, alocuţiunea ambasadorului Franţei în România, Michèle Ramis, în care a vorbit despre relaţia strânsă dintre România şi Franţa şi despre parteneriatul economic şi industrial, dar şi despre vizita la Paris a preşedintelui României la sfârşitul lunii noiembrie, cu ocazia Sezonului Franţei-România.

„Acest Sezon ne va permite să ne facem cunoscuţi artiştii şi creaţia lor, fiecare ţară în cealaltă, dar şi să intensificăm dialogul politic şi să consolidăm oportunităţile economice. El ne va permite să contribuim la construirea unei Europe a culturii, o cauză de suflet a preşedintelui Emmanuel Macron, precum şi să subliniem ataşamentul pentru o Europă puternică, democratică şi implicată pentru pace”, a afirmat Michele Ramis.

Aceasta a precizat că în ultimii 10 ani, schimburile comerciale dintre România şi Franţa s-au dublat.

„Schimburile noastre comerciale s-au dublat în 10 ani. Franţa este cel de-al treilea client al României şi cel de-al patrulea furnizor al său. În România, sunt active aproape 2 400 de firme franceze, făcând astfel din Franţa cel de-al cincilea investitor străin din România. Întreprinderile noastre cred în potenţialul economiei româneşti. Ele au nevoie, în mod natural, de un mediu stabil şi previzibil pentru a continua să investească şi să creeze locuri de muncă”, a adăugat ambasadorul.

În încheiere, Michèle Ramis a amintit un citat al preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron

În încheiere, Michèle Ramis a amintit un citat al preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, din anul 2017, când spunea: „Este de datoria noastră şi a voastră să trasăm singura cale care ne asigură viitorul: cea a refondării unei Europe suverane, unite şi democratice. Să avem împreună curajul să deschidem acest drum”.

În continuare, preşedintele Klaus Iohannis a susţinut un discurs, în care a vorbit despre „parteneriatul strategic solid în toate domeniile” dintre Franţa şi România, dar şi despre contactele politico-diplomatice foarte bune.

„De 10 ani există între țările noastre un parteneriat strategic solid în toate domeniile, pe care ne dorim să-l aprofundăm și, în același timp, să-i dăm mai multă concretețe. Celebrarea în acest an a unui deceniu de la consacrarea relației strategice este o imensă oportunitate pentru a strânge și mai mult legăturile noastre, dar și pentru a lucra împreună pentru relansarea proiectului european, în special din perspectiva apropiatei președinții române a Consiliului Uniunii Europene. Ultimii ani au cunoscut un elan remarcabil în relația cu Franța. Contactele politico-diplomatice sunt numeroase și foarte bune”, a afirmat Klaus Iohannis, în deschiderea recepţiei.

Preşedintele a amintit că statul român este recunoscător statului francez pentru ajutorul acordat în momentele dificile ale României, de la Marea Unire.

„Anul acesta sărbătorim Ziua Națională a Franței într-un moment de însemnătate deosebită pentru relația noastră istorică, și anume Centenarul Marii Uniri. Națiunea română va rămâne veșnic recunoscătoare Franței, care, prin misiunea militară franceză condusă de Generalul Berthelot, a venit alături de noi în momentele cele mai dificile din istoria noastră și a contribuit, prin credința în victorie și atașamentul pentru cauza libertății, la făurirea idealului național al Marii Uniri”, a mai susţinut Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis și Kovesi, prima întâlnire după revocare

Șeful statului a participat alături de Laura Codruţa Kovesi la acest eveniment, însă aceştia aproape că nici nu s-au întâlnit, Klaus Iohannis plecând imediat după ce şi-a susţinut discursul. Fostul procuror-șef DNA a avut discuţii însă cu procurorul general Augustin Lazăr, dar şi cu mai mulţi invitaţi la recepţie. Şi Ludovic Orban s-a remarcat printre invitaţi, acesta discutând cu fostul premier Adrian Năstase.

De altfel, Adrian Năstase l-a criticat pe Liviu Dragnea, susţinând că liderul PSD a făcut multe compromisuri, iar acum timpul s-a întors în defavoarea lui.

„În ceea ce priveşte situaţia actuală faţă de Liviu Dragnea, eu cred că în momentul de faţă el este mult mai hotărât. El a oscilat foarte tare, a încercat să facă numeroase compromisuri şi timpul a trecut în defavoarea lui. (…) Cred că o astfel de lege de grațiere și amnistie ar fi trebuit dată mai demult. Ultima lege de acest gen a fost dată în 2002 sau 2003 de guvernul pe care l-am condus și cred că, periodic, în funcție de schimbarea contextului economic, politic, în funcție de politica penală a Guvernului, astfel de legi trebuie date. Cred acum că o astfel de lege ar fi nefericită”, a precizat fostul premier.

Adrian Năstase l-a lăudat pe actualul premier al României pentru munca depusă, susţinând că, deşi are mici greşeli de exprimare, Viorica Dăncilă a făcut o muncă de apreciat, printre proiectele menţionate de Năstase fiind cel legat de legea off-shore, dar şi mărirea pensiilor.

Întrebat de jurnalişti dacă este necesară o eventuală suspendare a preşedintelui României, Adrian Năstase a răspuns: „După părerea mea, nu, dar nu sunt eu cel care să decidă”.

Ambasada Franței a plasat anul acesta celebrarea Zilei Naționale sub semnul comemorării Centenarul Marelui Război. Astfel că, în cadrul evenimentului, invitaţii au putut admira expoziţia „Francezi şi români în Primul Război Mondial”, organizată de Ambasada Franţei în parteneriat cu Arhivele Naţionale din România.

Ziua națională a Franței este sărbătorită în fiecare an pe 14 iulie.