Zona din România unde oamenii trăiesc neobișnuit de mult. Care ar fi secretul principal al longevității lor

Publicat: 06/12/2023 | 18:41
Zona din România unde oamenii trăiesc neobișnuit de mult / Foto: Captură Video YouTube

Ținutul Buzăului este zonă declarată Geoparc Internațional UNESCO în 2022. Acolo, se află o așa-numită „blue zone”, adică o regiune unde media de viață a ajuns neobișnuită. Concret, mai mulți membri ai respectivei comunități au o durată de viață lungă față de media populației de pe glob. Care sunt secretele longevității lor?

Există o zonă în Ținutul Buzăului, unde oamenii au o durată de viață neobișnuit de lungă față de media populației de pe restul planetei. Conform ultimelor statistici făcute de primăria Mânzălești, Valea Slănicului, din cei 2.000 de locuitori, 40 au vârste de peste 90 de ani. Asta înseamnă aproximativ 2% din populație. Incidența aceasta este una neașteptată, căci este de 4 ori mai mare în comparație cu media națională din România.

Care ar fi secretul longevității oamenilor din Mânzălești

Potrivit ultimului recensământ, populația totală a țării este de 19,053 de milioane de locuitori, dintre care 102.000 de persoane sunt trecute de 90 de ani, respectiv 0,5 din populație. Situația din Mânzălești a fost comparată cu cea din zonele „albastre”, precum insula grecească Ikaria, Sardinia, din italia sau peninsula Nicoya, din Costa Rica. Viața bătrânilor de aici a fost documentată de către Asociația Ținutul Buzăului, în colaborare cu Digi World.

CITEȘTE ȘI: TUNELUL PE SUB MAREA NEAGRĂ CARE DĂ FIORI. SCENARIUL ULUITOR PE CARE L-AR AVEA ÎN PLAN RUSIA ȘI CHINA

„O dată cu eforturile noastre, și ale partenerilor noștri, de a introduce Ținutul Buzăului în grupul select al Geoparcurilor UNESCO am descoperit în regiune adevărate comori, care depășesc zona atracțiilor turistice sau gastronomice și intră în sfera bunăstării și calității vieții la care aspirăm cu toții.

Primele episoade realizate de Digi World în parteneriat cu noi au dezvăluit un filon de longevitate surprinzător, pe care am hotărât să-l explorăm prin noi filme documentare realizate în cadrul unui proiect al Geoparcului. Vrem să scoatem la lumină toate aceste lucruri pentru ca românii și întreaga lume să afle despre ele”, a transmis Răzvan-Gabriel Popa, manager al Geoparcului UNESCO Ținutul Buzăului, scrie Digi.

CITEȘTE ȘI: ORAȘUL FANTOMĂ CARE A COSTAT 100 DE MILARDE DE DOLARI. ESTE LĂSAT SĂ PUTREZEASCĂ, DEȘI TREBUIA SĂ FIE UN PARADIS CU ZGÂRIE-NORI

Unul dintre secretele importante ale longevității lor ar fi stilul de viață sănătos pe care-l duc. Aceștia consumă alimente curate, sănătoase, bio, direct din curtea lor. Muncesc și fac mișcare zilnic, țin post și beau moderat. Au o și mentalitatea sănătoasă, căci nu se stresează pentru ziua de mâine, ci o trăiesc pe cea de azi. Zona se depopulează, căci tinerii se îndreaptă spre marile orașe, mai scrie sursa citată.

Povestea lui nea Gică Baciu, cel mai bătrân vânător

Nea Gică Baciu este cel mai bătrân vânător din țară. Povestea lui a devenit cunoscută în documentarul precizat mai sus, în care s-a vorbit despre cum a ajuns la venerabila vârstă de 101 ani. Este plin de energie și muncește de zor, spre surprinderea multora. Crește animale, este vânător, apicultor, agricultor, bucătar, rachier, cântăreț din fluier şi din frunză. Trăiește de unul singur într-un vârf de munte și are o viață demnă de povestit românilor de pretutindeni.