Zvon teribil: explozie nucleara in Rusia

De: Cancan
Publicat: 24/05/2007 | 00:00

„UCIGASUL”. Celebrul reactor de la Cernobil RUSIA. Uzina Nucleara din Volgodonsk unde, se pare, a avut loc incidentul DEZASTRU. Imagini de dupa explozia din 1986 Panica. Ieri, in Bucuresti s-a raspandit cu repeziciune un zvon cumplit, potrivit caruia langa o centrala nucleara din Rusia ar fi avut loc o explozie, in urma careia s-ar fi imprastiat in atmosfera particule radioactive Alina Creanga Stirea ca experienta dramatica a Cernobilului s-ar putea sa se fi repetat si ca un imens nor radioactiv se indreapta cu repeziciune catre Europa a avut darul sa-i puna pe jar pe multi romani care nu au uitat catastrofa din 1986. Prin telefoane, sms-uri, mail-uri ori prin viu grai s-a transmis ieri, cu iuteala, zvonul ca au fost noi incidente nucleare grave pe teritoriul fostei URSS, care ne-ar putea afecta si pe noi.

Informatii si dezmintiri oficiale

Informatiile nu sunt „produse” la noi, totusi, ci s-au raspandit dupa 20 mai, ele putand fi intalnite pe site-urile unor agentii de stiri. Nu e clar de la ce a pornit totul, sigur e, insa, ca, in urma cu aproape o saptamana, au aparut in mediile internationale de presa primele informatii conform carora la centrala nucleara de la Volgodonsk, din Rusia, a avut loc o explozie. Alarmati, oamenii din regiune au luat cu asalt farmaciile, cumparand iodina, un produs utilizat in cazul expunerii la surse radioactive. „Vecinii m-au avertizat de pericolul acesta”, a declarat Salambek, un locuitor din satul Pervomayskaya. „Bineinteles ca ne-am panicat. Am inceput sa ne sunam cunostintele ca sa le avertizam. Sigur, nu stim daca stirea este adevarata, dar, luand in calcul modul in care autoritatile ruse se poarta cu cetatenii, este posibil sa se fi intamplat ceva rau, iar acum incearca sa ascunda totul”. Tehnica n-ar fi noua: a mai fost folosita si in 1986, cand rusii au admis problema abia la doua saptamani de la explozie si sub presiunea opiniei publice internationale. Oficialii, insa, neaga cu vehementa. Reprezentantul Agentiei Federale de Energie Atomica, Serghei Novikov, a avut o iesire in presa si a sustinut ca nu exista nici o problema la Volgodonsk. „Sustin cu toata responsabilitatea ca nu exista motive sa ne indoim de siguranta reactorului de la Volgodonsk”, a precizat el, potrivit publicatiei pragheze „Prague Watchdog”. O declaratie similara a facut si ministrul cecen de Interne, care, in plus, a declarat ca va investiga cu toata seriozitatea sursa acestor „zvonuri”. Purtatorul de cuvant al Ministerului pentru Situatii de Urgenta, Oleg Ugnivenko, a recunoscut oficial, citat de postul Presstv, ca la uzina nucleara din Volgodonsk a avut loc un incendiu, dar spune ca nu exista pericol de contaminare radioactiva. Cu toate asigurarile date de oficiali, oamenii continua sa se teama, iar sfaturi privind mijloacele de aparare contra iradierii pot fi culese la orice pas. Multi au incetat sa mai bea apa de la robinet sau sa isi spele fructele si legumele in aceasta, iar mersul prin ploaie a fost cu desavarsire interzis. Pana la o clarificare a situatiei, stirile confuze de pe agentiile de presa continua sa puna paie pe foc si sa mentina starea de panica din randul populatiei.

Secretomania sovieticilor si a lui Ceausescu

In 1986, dupa Cernobil, sovieticii au ascuns cat au putut evenimentul, pana cand satelitii de spionaj americani au detectat urmele exploziei, care imprastiase nori radioactivi peste Belarus, Polonia si Suedia. In Romania, s-a dat un comunicat lapidar in care populatia era sfatuita sa stea in casa, pentru ca nivelul radiatiilor ar fi crescut „din cauza vanturilor de nord-est”. Abia dupa cateva zile s-a aflat, oficial, ca avusese loc o tragedie de proportii, cea mai mare de acest tip din istorie. Efectele Cernobilului se resimt si astazi, numarul bolnavilor de cancer din zona Moldovei crescand de la un an la altul. Pericolul Cernobil nu a trecut nici azi, Ucraina solicitand sume mari de bani de la organismele internationale pentru a securiza deplin locul accidentului, fapt care alimenteaza speculatiile ca o noua explozie poate avea loc oricand. Panica a fost amplificata si de faptul ca, ieri, conducerea metroului a inspectat adaposturile antiatomice administrate de regie, motivul oficial fiind ca vechimea acestora poate afecta siguranta bucurestenilor