4 zile libere date de Guvern pentru bugetarii din România. Când vor avea angajații viitoarea minivacanță

Publicat: 21/08/2023 | 12:52

După minivacanța de la începutul lunii iunie, românii au beneficiat la mijlocul lui august de o zi liberă de la locul de muncă, cu ocazia sărbătorii Sfintei Maria. Următoarea perioadă liberă pentru români va avea loc în luna august.

În 2023, angajații au dreptul la nu mai puțin de cincisprezece zile libere, dintre care douăsprezece pică în timpul săptămânii.

Primele trei zile libere au fost acordate pe datele de 1 și 2 ianuarie, prima și a doua zi de Anul Nou, și pe 24 ianuarie, când se celebrează Ziua Unirii Principatelor Române. Au urmat 14 aprilie, Vinerea Mare, 16 și 17 aprilie, prima și a doua zi de Paște.

CITEȘTE ȘI: GABRIELA CRISTEA, VACANȚĂ CU PERIPEȚII! CE A PĂȚIT VEDETA CÂND A AJUNS ÎN SAINT-TROPEZ. FANII ACESTEIA S-AU ÎNGRIJORAT 

De asemenea, începutul lunii mai 2023 a fost marcat de o zi liberă, pe data de 1 când a fost celebrată Ziua Muncii. Apoi, pe 1 iunie de Ziua Copilului, românii au mai beneficiat de un liber, iar pe 4 și 5 iunie, au sărbătorit prima și a doua zi de Rusalii.

Ultima zi liberă acordată de statul român angajaților a fost marți, 15 august, când s-a pomenit Adormirea Maicii Domnului.

Când se vor bucura românii de următoarea minivacanță

Angajații se vor bucura de patru zile libere, la următoarea minivacanță, mai exact pe data de 30 noiembrie, când se va face pomenirea Sfântului Andrei. Pe data de 1 decembrie se va sărbători Ziua Națională a României, iar pentru că cele două evenimente sunt apropiate, se va forma o punte. Astfel românii vor avea parte de o minivacanță de patru zile.

Anul 2023 se încheie cum nu se putea mai bine. După cele 4 zile libere, urmează alte două libere legale, 25 și 26 decembrie, prima și a doua zi de Crăciun.

Cum poți rămâne fără zile de concediu?

Așa cum se stipulează în Codul Muncii, angajații de pe teritoriul României au dreptul la cel puțin 20 de zile de concediu pe an.

Totuși, există situații în care angajații pot pierde aceste zile de concediu. Aspect care se regăsește și în Codul Muncii. Există anumite excepții în urma cărora angajaților li se poate reduce numărul de zile libere. În acest sens, există următoarele spețe:

1) când angajații lipsesc nemotivat de la muncă;
2) când se află în concediu fără plată.

Având în vedere aceste aspecte, angajaților li se reduc zilele de concediu de odihnă.

Hermina Hagianu
S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CANCAN.RO, site ce face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A urmat mai multe cursuri de Multimedia – Radio și Televiziune ... citește mai mult