Adevărul crunt despre bonurile de masă date românilor. Schimbarea din 2024 îi va afecta pe toți angajații

Publicat: 10/01/2024 | 07:35
Tichetele de masă / Foto: Arhivă Cancan

Anul 2024 a început cu scumpiri! Creșterile prețurile vor fi tot mai greu de suportat pentru români, iar bonurile de masă primite de majoritatea angajaților nu vor ajuta prea mult. Valoarea lor maximă este de 40 de lei, cu 5 lei mai mult decât în 2023. Chiar și așa, specialiștii în economie le atrag atenția românilor, că s-ar putea trezi cu mai puțini bani în buzunar. Concret, din acest an se plătește contribuția la stat, inclusiv pentru bonurile de masă. Iată ce spun experții!

Bonurile de masă au o valoare maximă de 40 de lei, cu 5 lei mai mult decât anul trecut. Chiar și așa, acestea nu-i vor ajuta prea mult pe angajații români, ținând cont de scumpirile care au avut loc încă din primele zile ale noului an. Specialiștii atrag atenția că se pot trezi cu mai puțini bani în buzunar, pentru că bonurile de masă vor fi impozitate și prețurile au crescut la raft.

Tichetele de masă se impozitează începând cu 2024

Angajatul poate să iasă în minus atunci când vine vorba despre tichetele de masă, căci a apărut o contribuție la sănătate de 10% din valoarea lor, începând din 2024. Prețurile s-au majorat la raft de la începutul acestui an, la diferite produse, așa că românii nu se încadrează în tichetele de masă, să facă la fel de multe cumpărături ca anul trecut.

CITEȘTE ȘI: CE SALARIU TREBUIE SĂ CERI LA INTERVIU, DACĂ VREI SĂ TE MUȚI ÎN CLUJ-NAPOCA, PENTRU A TRĂI DECENT: CHIRIE, MÂNCARE ȘI FACTURI

„Trebuie să plătești CASS la tichete. Angajatorul îi dă tichet tot de 35 de lei, dar omul în mână o să primească mai puțin. Nu prea știu care să fie cu 40 de lei, eu știu care merg pe 20-25, 35 de lei am văzut foarte rar”, a transmis Cornel Grama, specialist fiscal, potrivit stirileprotv.ro

CITEȘTE ȘI: VOUCHERE ÎN VALOARE 600 DE LEI PENTRU ALIMENTE DE LA 1 OCTOMBRIE. ACEASTĂ CATEGORIE DE CETĂȚENI AI COMITATULUI KENT DIN MAREA BRITANIE VA BENEFICIA DE BANI

Spre exemplu, în 2023, un angajat român primea un bon de masă de 30 de lei. Impozitul era atunci de 3 lei. Începând cu 1 ianuarie 2024, angajatul va avea de plătit impozit și CASS de 10%. Netul scade cu încă 3 lei. Asta înseamnă că pentru o lună cu 22 de zile de muncă, netul unui angajat român se reduce cu 66 de lei față de anul precedent.

Dacă vorbim despre acordarea voucherelor pentru plata facturilor la electricitate și încălzire atunci românii trebuie să știe că nu sunt fonduri noi de la Guvern, ci doar a fost prelungită valabilitatea acestora. Adică, persoanele care au primit respectivele vouchere anul trecut le mai pot folosi la plăți până pe 31 martie.