Adevărul despre ADN-ul Alexandrei: „În situațiile în care un corp a fost supus unor temperaturi foarte ridicate…”

Publicat: 05/08/2019 | 10:22
Adevărul despre ADN-ul Alexandrei

Specialiștii au declarat că au descoperit ADN-ul Alexandrei Măceșanu după ce au analizat osemintele ridicate din curtea lui Gheorghe Dincă. Acesta a recunoscut că le-a ucis pe cele două adolescente, Luiza și Alexandra, numai că anchetatorii nu au descoperit încă nicio probă care să o lege pe Luiza Melencu de locuința criminalului.

Totuși, părinții Alexandrei și Alexandru Cumpănașu, unchiul fetei, contestă expertiza, solicitând o alta. Această expertiză solicitată ar urma să aibă loc într-un laborator din afara țării.

Viorica Rădoi, medic primar genetică medicală, asistent universitar și șef de lucrări la Catedra de Genetică Medicală a Facultății de Medicină Generală, pledează, însă, pentru încrederea în experți.

”În situațiile în care un corp a fost supus unor temperaturi foarte ridicate, singurele țesuturi din care mai poate fi extras AND sunt cele dure, respectiv oase si dinti. Evident, în funcție de temperatura și durata de expunere, AND-ul poate fi degradat, acest lucru făcând dificilă sau chiar imposibilă analiza lui. Calitatea AND ului extras este o etapă importantă în astfel de analize, iar dacă nu se îndeplinesc anumite condiții legate de calitatea acestuia nu se merge mai departe cu testarea. În cazul Alexandrei Măceșanu se pare că experții de la INML au avut țesut genetic valid. Altfel nu ar fi avut ce să testeze”, a declarat Viorica Rădoi pentru libertatea.ro.

Alexandra Măceșanu

”Standard de calitate specificat”

Întrebată dacă are încredere în expertiza INML, Viorica Rădoi a ținut să precizeze că astfel de teste sunt însoțite, de fiecare dată, de măsuri specifică care asigură ca rezultatul de tipar ADN să fie în conformitate cu un ”standard de calitate specificat”.

”Controlul calității se referă la măsurile luate pentru a se asigura că produsul, în acest caz rezultat de tipare a ADN-ului și interpretarea acestuia, îndeplinește un standard de calitate specificat. Asigurarea calității se referă la măsurile luate de un laborator pentru monitorizarea, verificarea și documentarea performanței acestuia. Testele regulate de competență și auditul regulat al operațiunilor de laborator sunt ambele componente esențiale ale programelor de evaluare a calității. Să nu uităm ca în acest caz vorbim de laboratorul de analiza ADN al Institutului Național de Medicină Legală”, a mai declarat Viorica Rădoi, conform sursei citate mai sus.