Adevărul din spatele licitației “George Enescu”. Cezar Florea: “Era normal ca o licitație de muzică să fie făcută în perioada Festivalului Enescu”

Publicat: 27/08/2021 | 23:59

O filă-manuscris din opera ”Oedip”, cu adnotări ale lui George Enescu, dar și o vioară care a fost primită de Enescu din partea Familiei Regale a României, fotografii cu dedicație sau inedite, manuscrise, corespondențe și alte documente personale au fost scoase la licitație. Iar asta a provocat un întreg scandal! 

Cu doar câteva zile înainte de încheierea celei de-a 25-a ediții a Festivalului ”George Enescu” (28 august – 26 septembrie 2021), pe 22 septembrie, va avea loc licitația controversată. Atât organizatorul festivalului, cât și reprezentanți ai mediului cultural din România și-au manifestat dezaprobarea față acest eveniment.

Autenticitatea pieselor, pusă sub semnul întrebării?!

Cei care contestă această licitație au formulat o petiție, în care ridică problema autenticității pieselor licitate.

Casa de Licitații susține că piesele provin din colecția ”Romeo Drăghici” și au aparținut lui George Enescu. Ele, de altfel, sunt însoțite de un certificat de autenticitate semnat în anul 1974 de Romeo Drăghici, în calitate de executor testamentar al compozitorului.

„Și în privința lui Enescu, și în cazul lui Eliade, proveniența manuscriselor este profund litigioasă și ar trebui, credem, să justifice mobilizarea tuturor celor responsabili.

Cezar Florea, proprietarul Casei de Licitații Historic

În al doilea rând, ca și în cazul licitațiilor precedente, transparența actului licitator nu e întrunită în privința lui Enescu. Au fost elemente din colecția Drăghici și din ansamblul proprietăților familiei Enescu din România sustrase, vândute, înstrăinate? Nu ar trebui ele toate să respecte dorința expresă a Maestrului?  

În al treilea rând, absența elementelor publice de expertiză, mai ales în privința loturilor care ar putea fi imediat clasate ca Tezaur și cumpărate de Stat, crește nefiresc prețul de eventuală achiziție” , se precizează în petiția semnată, printre alții, de Mihai Șora, Andrei Pleșu și Mircea Cărtărescu.

(CITEȘTE ȘI: CEL MAI SCUMP TABLOU VÂNDUT ÎN ROMÂNIA LA O LICITAȚIE)

Proprietarul Casei de Licitații Historic răspunde acuzațiilor

Cezar Florea, proprietarul Casei de Licitații Historic, explică, într-un interviu acordat, în exclusivitate, pentru colegii de la  GÂNDUL.RO, de ce autenticitatea obiectelor scoase la licitație nu poate fi pusă la îndoială.

” Era și normal ca o licitație de muzică să fie făcută în perioada Festivalului Enescu. Noi chiar am depus o cerere către organizatorul de eveniment, am depus o cerere chiar și la Ministerul Culturii pentru a ni se facilita un spațiu adecvat pentru prezentarea acestor opere, acestor piese speciale. (…)

Ca să vă pot spune clar, am lansat această licitație exact în data nașterii lui George Enescu. Această licitație este pregătită de noi cu doi ani de zile în urmă, cam doi ani de zile și durează strângerea la un loc a unui patrimoniu ce poate fi licitat. Sunt și licitații pe care le putem face și într-un termen mai scurt.

Această licitație a durat doi ani și datorită faptului că noi am negociat cu o familie foarte importantă de colecționari pentru scoaterea la licitație a acestor bunuri – o parte din aceste bunuri – despre care se vorbește acum că ar fi controversate. Noi nu avem aceeași părere.

La baza acestui fond, a acestei colecții, stă un act, un certificat pe care am să vi-l citesc și care sună așa:

«Întreaga suită de opere enesciene, documentul și instrumentul vioară, ce aparțin renumitului colecționar – aici n-am să-i dau numele colecționarului, pentru că nu avem acordul -, provin din colecția mea, provin din colecția mea, am să mai spun încă o dată, și au aparținut lui George Enescu.

Partitura și adnotările operei Oedip, vioara copie după un Guarneri, făurită în 1885 și primită de la Familia Regală, cât și manuscrise, fotografii, scrisori și alte partituri întregesc loturile Enescu din colecția renumitului colecționar. Semnat Romeo Drăghici, avocat, executor testamentar al compozitorului și muzicologului George Enescu». Acest act este semnat de Romeo Drăghici, în 1974”, spune Cezar Florea.

Dezvăluirile integrale făcute de Cezar Florea le puteți citi pe Gândul.ro

(VEZI ȘI: UN TABLOU INEDIT PICTAT DE GAUGUIN ÎN TINEREȚE, SCOS LA LICITAȚIE! CÂT COSTĂ PICTURA VECHE DE 138 DE ANI)

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

Delina Filip
Absolventă a "Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării" București. A urmat cursurile școlii de televiziune ”Intact Media Academy”, iar apoi a lucrat în cele mai importante trusturi de presă din România. S-a alăturat echipei CANCAN.RO în anul 2020, care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. citește mai mult