Ai permis de conducere categoria B? Iată care sunt noile reguli din Codul Rutier, dacă vrei să faci asta

Publicat: 14/04/2024 | 17:46
Reguli noi în Codul Rutier!

Șoferii români trebuie să cunoască foarte bine regulile din Codul Rutier înainte de a pleca la drum, inclusiv modificările realizate în ultimii ani. Cei care au permis de conducere trebuie să se asigure că știu legile pentru a nu se trezi cu sancțiuni neplăcute.

Vara se apropie, iar mulți români aleg să plece în vacanță cu autorulote sau rulote. Ei bine, deținătorii de permis categoria B care își doresc să călătorească sub această formă trebuie să cunoască restricțiile impuse în ceea ce privește tractarea acestor vehicule. În Codul Rutier din România sunt specificate condițiile sub care un șofer poate tracta o rulotă.

Citește și: CUM ARATĂ MODELUL SPEED ULTRA 7 SCOS DE XIAOMI. CHINEZII REVOLUȚIONEAZĂ PIAȚA AUTO CU MAȘINA CARE SĂ DETRONEZE TESLA

Ce spun regulile din Codul Rutier despre tractarea unei rulote

Șoferii care dețin permis categoria B și doresc să tracteze o rulotă trebuie să se informeze cu privire la regulile impuse în Codul Rutier. În acest sens, ei au de îndeplinit o condiție importantă. Mai exact, conducătorii auto sunt nevoiți să se asigure că masa totală a ansamblului nu depășește 750 de kilograme.

Acesta este limita acceptată pentru a menține siguranța pe drumuri și a asigura o manevrare adecvată a vehiculului. De asemenea, conducerea unui ansamblu format din remorcă și vehicul care nu depășește 3,5 tone este permisă în cazul în care masa remorcii nu este mai mare decât masa proprie a autoturismului.

Persoanele care își doresc să tracteze remorci cu o masă totală a ansamblului mai mare decât cea permisă de 750 de kilograme trebuie să obțină permisul categoria BE. De asemenea, acești șoferi pot conduce chiar dacă masa totală a ansamblului depășește 3.500 kg.

În plus, șoferii care tractează o remorcă sau o rulotă sunt obligați de regulile din Codul Rutier să respecte anumite limite de viteză mai restrictive comparativ cu cele pentru autovehiculele standard. Iată care sunt acestea:

  • 120 km/h pe autostrăzi;
  • 110 km/h pe drumurile expres;
  • 90 km/h pe drumurile naționale europene;
  • 80 km/h pe alte tipuri de drumuri (naționale sau județene);
  • 50 km/h în zonele rezidențiale.

Amenzi usturătoare pentru șoferii care nu respectă regulile

Persoanele care nu respectă regulile se pot trezi cu amenzi destul de mari. Sancțiunile diferă în funcție de cât de mult se depășește limita legală. Șoferii pot primi între 2 și 20 de puncte de amendă, valoarea unui punct fiind de 165 de lei.

  • 10 – 20 km/h peste limită: 2 – 3 puncte de amendă;
  • 21 – 30 km/h peste limită: 4 – 5 puncte de amendă;
  • 31 – 40 km/h peste limită: 6 – 8 puncte de amendă;
  • 41 – 50 km/h peste limită: 9 – 20 puncte de amendă;
  • peste 50 km/h peste limită: 9 – 20 puncte de amendă și suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile;
  • peste 70 km/h peste limită: 9 – 20 puncte de amendă și suspendarea permisului de conducere pentru 120 de zile.

Citește și: REGULA DE 1,5 METRI INTRODUSĂ PENTRU TOȚI ȘOFERI