Alexandru Rafila, despre necesitatea măștilor de unică folosință! „O mască de unică folosință, spălată și călcată, își pierde calitățile filtrante total„

De: A. D.
Publicat: 26/05/2020 | 07:26

Epidemia de coronavirus a făcut ravagii pe tot globul. Au fost infectați milioane de oameni și s-a înregistrat un număr foarte mare de victime. După o perioadă în care toată lumea a fost „amorțită”, majoritatea țărilor au început un proces treptat de relaxare a măsurilor.

Însă, în această etapă deși regulile pentru prevenirea răspândirii virusului nu sunt așa de stricte, oamenii trebuie să înțeleagă că pericolul reprezentat de virus încă nu a dispărut și în continuare trebuie respectate anumite restricții, dintre care una dintre cele mai importante este purtarea măștii de protecție. (CITEȘTE ȘI: ALEXANDRU RAFILA DĂ VEȘTI BUNE ROMÂNILOR: „ AȘA CUM ARATĂ LUCRURILE ACUM S-AR PUTEA GÂNDI O RELAXARE SUPLIMENTARĂ DE LA 1 IUNIE”)

Prof. dr. Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al OMS, a explicat cum trebuie înțeles ordinul privind obligativitatea măștilor în spațiile publice și a reiterat că măștile chirurgicale, de unică folosință, trebuie folosite doar o singură dată.

Prof. Rafila a explicat de ce sunt necesare pauzele ce trebuie luate, la intervale regulate, în ceea ce privește purtarea măștii. (VEZI ȘI: SE TRANSMITE CORONAVIRUSUL PRIN INSTALAȚIILE DE AER CONDIȚIONAT? ANUNȚUL FĂCUT DE ALEXANDRU RAFILA)

„Trebuie să existe o pauză în purtarea măștii. Nu poți să păstrezi masca 8 ore, oricum ea trebuie schimbată în acest interval. La o oră – două, trebuie să respiri normal, fără mască.”, a declarat Rafila, potrivit Antena3.

Profesorul a mai menționat cât este de important ca oamenii să rețină că măștile chirurgicale se poartă doar o singură dată, după care se aruncă cu grijă pentru a evita contaminarea.

„Măștile de unică folosință, chirurgicale sunt de unică folosință, se aruncă. Spălatul și călcatul se referă la măștile textile. O mască de unică folosință spălată și călcată își pierde calitățile filtrante total și nu faci altceva decât să compromiți și calitatea măștii și scopul pentru care este purtată.”,

Mie nu mi place că oamenii iau măsurile în extrem. Trebuie să înțelegem ce scrie în actul normativ, dar și spiritul acestor lucruri. Aceste lucruri trebuie și explicate, (…) nu doar să citim niște interdicții sau recomandări, pe care nici măcar nu putem să le comentăm. Sunt foarte multe elemente care schimbă percepțiile unei persoane, iar noi trebuie să răspundem tuturor oamenilor, indiferent de individualitatea pe care o are fiecare”, a mai spus prof. Rafila, potrivit sursei citate.