Alexandru Rafila dă vești bune românilor: „ Așa cum arată lucrurile acum s-ar putea gândi o relaxare suplimentară de la 1 iunie”

Autor:
Publicat: 25/05/2020 | 23:00
Alexandru Rafila dă vești bune românilor: „ Așa cum arată lucrurile acum s-ar putea gândi o relaxare suplimentară de la 1 iunie”

Medicul Alexandru Rafila a vorbit, luni seară, într-o emisiune TV că dacă numărul noilor infectări cu noul coronavirus rămâne ca în prezent, de la 1 iunie relaxarea măsurilor va merge mai departe.

Până astăzi, 25 mai, pe teritoriul României au fost confirmate 18.283 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 11.630 au fost declarate vindecate și externate.

„Așa cum arată lucrurile acum s-ar putea gândi o relaxare suplimentară de la 1 iunie. Cu o condiție: să fim pregătiți cu toate procedurile. Ele trebuie comunicate și exersate pentru că altfel doar o să le comunicăm la data de 1 iunie și implementarea va veni mai târziu.

Ar trebui să renunțăm la termenul acesta periculos de distanțare socială și să-i spunem distanțare fizică.”, a spus profesorul, care consideră că apropierea specifică poporului român nu este dăunătoare. „Vorbim puțin mai tare, ne auzim și de la un metru și jumătate”, a spus medicul Rafila la Antena 3.

Cea mai mică rată de infectări

Pe 22 mai, rata de transmisie în România a scăzut la 0,9, rata mortalității a scăzut cu 21%, iar numărul total de cazuri a fost cu 30% mai mic, se arată în documentul prezentat de profesorul Rafila, în baza căruia a făcut declarațiile.

„Deocamdată stăm bine. Aștept ziua de mâine pentru a putea da o concluzie. Avem o creștere ușoară a numărului de cazuri sâmbătă și duminică, dar știm că sâmbăta și duminica se testează mai puțin. Mâine o să avem o cifră mai apropiată de adevăr”, a spus prof. Alexandru Rafila.