Organizația Mondială a Sănătății dă asigurări populației globului: „Puțin probabil să avem și valul 2 de Covid-19!”

Autor:
Publicat: 25/05/2020 | 17:11
Organizația Mondială a Sănătății dă asigurări populației globului: „Puțin probabil să avem și valul 2 de Covid-19!”

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunțat, prin intermediul Mariei Neira, directoarea de sănătate din cadrul organizației că există șanse mici ca pandemia de coronavirus să aibă și un al doilea val de infectări la fel de grav ca primul.

Maria Neira a spus, într-un interviu la postul de radio catalan RAC-1, că modelele cu care se lucrează „elimină tot mai mult posibilitatea producerii unui al doilea val important de coronavirus”.

Totuși, ea a cerut cetățenilor „multă prudenţă şi bun simţ” în această fază „foarte critică” de eliminare a restricţiilor impuse populației. Directoarea Organizației Mondiale a Sănătății vrea ca oamenii să nu dea dovadă „nici de paranoia, nici de excesivă relaxare şi să „înveţe să convieţuiască cu bolile infecţioase”.

„Există multe modele care avansează numeroase probabilităţi: de la o reizbucnire punctuală şi până la un al doilea val important. Însă, vă spun că această ultimă posibilitate este tot mai mult eliminată. Suntem mult mai bine pregătiţi în toate domeniile”, a spus Maria Neira.

Ce trebuie să facă populația globului

Mai mult, Mariei Neira transmite că „a fost diminuată atât de mult rata de transmitere a virusului încât noul coronavirus va avea dificultăţi să supravieţuiască. Trebuie să fim însă foarte prudenţi pentru a declara că acesta este sfârşitul valului, dar datele arată că cel puţin a fost evitată transmiterea şi explozia din primele săptămâni.

„După relaxare trebuie să vedem cum se comportă virusul. Să sperăm că nu vor mai exista focare, dar va fi o luptă de zi cu zi. Peste două sau trei săptămâni vom vedea ce se întâmplă şi dacă este nevoie de o corecţie chirurgicală”.

Asemenea altor state europene, Spania a început ridicarea treptată a restricţiilor de deplasare după măsurile de izolare impuse pentru a împiedica răspândirea coronavirusului, scrie Gândul.ro