Alexandru Rafila, despre vaccinul împotriva COVID-19! „Cum primim vaccinul, cine-l primeşte, unde-l stochează şi cine-l administrează”

Publicat: 19/09/2020 | 11:00

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a trans un semnal de alarmă legat de vaccinul anti-COVID, pe care toată lumea îl așteaptă. Acesta a subliniat că România nu este pregătită pentru distribuirea și administrarea acestuia, așa că ar trebui luate măsuri încă de pe acum.

Alexandru Rafila a declarat că termenul realist pentru apariția vaccinul împotriva Covid-19 este undeva la jumătatea anului 2021. Însă acesta a subliniat că multă lume nu vede imaginea de ansamblu și nu se gândește în perspectivă. (CITEȘTE ȘI: ALEXANDRU RAFILA, O ANALIZĂ A EPIDEMIE DE CORONAVIRUS ÎN ROMÂNIA. „ULTIMELE DOUĂ LUNI ALE ACESTUI AN VOR FI CRITICE.”)

„Lumea înțelege, avem vaccin, mâine ne vaccinăm, am scăpat. Eu asta va spuneam, haideţi să începem să ne organizăm, pentru că trebuie să discutăm despre mai multe elemente. Cum primim vaccinul, cine-l primeşte, unde-l stochează şi cine-l administrează. Am auzit o teorie că, cel mai bine ar trebui să-l administreze medicii de familie. Dacă o să discutăm de un vaccin care nu poate fi păstrat la temperatura mediului ambiant, atunci o sa fie foarte dificil sa facem acest lucru, şi o să trebuiască să fie organizate probabil centre de vaccinare”, a explicat Alexandru Rafila, potrivit Aleph News. 

Pregătirea logistică pentru primirea vaccinului

De asemenea, reprezentantul României la OMS a mai  explicat care sunt condiţiile de transportare, stocare şi păstrare ale unui eventual vaccin împotriva COVID-19. (VEZI ȘI: ANUNȚUL FĂCUT DE ALEXANDRU RAFILA! CÂND SE VOR IMPUNE NOI RESTRICȚII ÎN ROMÂNIA)

,,Un astfel de vaccin se poate ţine câteva zile la frigider dar nu mai mult, îşi pierde calităţile şi îl faci degeaba. Eu aş discuta foarte serios Altfel, UE poate vrea să ne dea vaccin, dar noi nu suntem pregătiţi să stocăm şi să distribuim, ceea ce ar produce frustrare, să ai un remediu şi să nu îl poţi da. E una din priorităţile care ar trebui să fie la Guvern, o astfel de organizare cred că va depăşi capacităţile ministerului Sănătăţii. (…)Un congelator de -80 de grade – avem noi în laborator – un congelator de 400 de litri, costă cel mai puţin 12.000 de euro. Şi într-un astfel de congelator nu intră foarte multe doze de vaccine, intră câteva”, a mai spus Alexandru Rafila.