Alexandru Rafila, o analiză a epidemie de coronavirus în România. „Ultimele două luni ale acestui an vor fi critice.”

Autor:
Publicat: 10/09/2020 | 20:29
Alexandru Rafila, o analiză a epidemie de coronavirus în România. „Ultimele două luni ale acestui an vor fi critice.”

Alexandru Rafila a vorbit despre epidemia de coronavirus din România și despre modul în care aceasta s-a manifestat până acum. De asemenea, reprezentantul României a făcut câteva previziun și despre evoluția viitoare a virusului

Alexandru Rafila a vorbit despre numărul de noi cazuri de îmbolnăvire, care este în continuare destul de mare. Însă acesta a precizat că se poate observa o îmbunătățire, având în vedere că procesul s-a stabilizat și nu se mai află în creștere. (CITEȘTE ȘI: SOLUȚIA SIMPLĂ PROPUSĂ DE ALEXANDRU RAFILA PENTRU ÎNCEPEREA ȘCOLII: „VA DA ÎNCREDERE PĂRINȚILOR”)

„Suntem după o etapă de creștere constantă care a debutat în jurul datei de 1 iunie, creștere care s-a oprit spre sfârșitul lunii august. De vreo 3, 4 săptămâni avem o medie zilnică în jur de 1.200 de cazuri, iar acest lucru se observă cel mai bine dacă studiem datele pe care le furnizează zilnic Centru european de control al bolilor și suntem la valoarea aproximativă de 85 de cazuri la o sută de mii de locuitori incidență cumulată și ne-am oprit la această valoare, cum spuneam, de vre 3 săptămâni.

Dacă vom reuși să nu depășim cu 10, 15, 20 la sută această valoare în perioada următoare, având în vedere că se reiau școlile, o serie întreagă de alte activități care s-au reluat, și ulterior să ajungem pe un trend descendent, cred că o să fie suportabil pentru sistemul de sănătate și cred că și pentru populație, pentru că în momentul de față populația este puțin dezorientată, nu știe ce să creadă, informațiile sunt contradictorii.

De obicei, după o primă creștere explozivă a numărului de cazuri la debutul pandemiei urmează o perioadă de scădere. Exact așa s-a întâmplat și în România, cu o creștere nedorită.”, a explicat Alexandru Rafila la Digi 24.

Noiembrie și decembrie, luni critice

Alexandru Rafila a vorbit și despre faptul că ultimele două luni din an ar putea să fie critice, mai ales că se vorbește despre o creștere importantă a numărului de cazuri la nivelul regiunii europene, în acea perioadă. (VEZI ȘI: ANUNȚUL FĂCUT DE ALEXANDRU RAFILA! CE TIP DE MASCĂ TREBUIE SĂ POARTE ELEVII)

„Părerea mea este că dacă ne vom referi la valul doi, acest val, din ceea ce știu și de la OMS, critice vor fi probabil ultimele două luni ale acestui an – noiembrie și decembrie, când se estimează la nivelul regiunii europene o creștere importantă a numărului de cazuri. Și odată cu venirea sezonului rece, cu desfășurarea activităților mai mult în spații închise, mai puțin în spații deschise, există acest risc. Și dacă populația nu va fi suficient de antrenată, ca să spun așa, în respectarea acestor măsuri de distanțare, sigur că se poate ajunge și la un al doilea val, dar în niciun caz nu putem discuta de ani de zile de evoluție a acestor valuri pandemice.

Mai degrabă s-ar putea să asistăm spre jumătatea anului viitor la începutul controlului acestei boli, numai dacă vom avea la dispoziție un vaccin care să fie suficient de eficace încât să oprească transmiterea, mai ales la categoriile cu risc.”, a mai spus Alexandru Rafila.