Am făcut calculul complet! Ce salariu are, de fapt, un controlor STB. Oare de asta unii dintre ei cer „șpagă”?

Publicat: 27/10/2023 | 12:42

Se poate spune că angajații STB se împart în două categorii. Cei care sunt mulțumiți de salariu și cei care se plâng de salariile prea mici. Misterul a fost elucidat. Ce leafă are, de fapt, un controlor STB. 

Venitul controlorilor Sociețății de Transport București (STB) diferă în funcție de experiența fiecărui individ. Pe lângă salariul de bază, angajații beneficiază și de bonusuri și bonuri de masă. Noi am făcut calculul și am aflat cât câștigă, de fapt, un controlor STB.

Citește și: CÂT VALOREAZĂ CEA MAI MARE AMENDĂ DE LA STB. BUCUREȘTENII TREBUIE SĂ FIE ATENȚI ATUNCI CÂND CIRCULĂ CU MIJLOACE DE TRANSPORT DE SUPRAFAȚĂ

Ce salariu are un controlor STB

Un controlor STB cu experiență în domeniul activității are un salariu lunar de 3.315 lei plus bonusuri de performanță, dar și bonuri de masă în valoare de 400 de lei/lună.

Un șofer STB poate să ajungă la un salariu de 5.363 de lei brut/lună, adică 3.097 lei net. La acești bani se adaugă bonurile de masă de 400 de lei. La polul opus se află salariile celor care se ocupă de curățenia mijloacelor de transport în comun. Mai exact, 2.800 de lei lunar + bonusuri și bonuri de masă primesc spălătorii de vehicule.

Citește și: DE-A RÂSU’ PLÂNSU’, ÎN STB! CE A FĂCUT UN BĂRBAT ÎN 226, DUPĂ CE ŞI-A SUNAT TATĂL: „AI DUS-O MIŞTO, ERAI FERICIT”

În cele mai multe cazuri, controlorii STB nu sunt văzuți cu ochi buni de către unii călători. La prima vedere, s-ar putea spune că meseria de controlor este destul de riscantă, mai ales în situațiile în care există cetățeni care sfidează autoritatea. În aceste cazuri, angajații STB  se expun unor riscuri, mai ales în cazul celor prinși fără bilet sau legitimație.

Amenzile nu sunt deloc mici pentru românii care circulă fără legitimație sau fără bilet în mijloacele de transport în comun din București. De la 300 la 500 de lei în cazul celor care nu prezintă un bilet valid de călătorie sau un alt document care să justifice o tranzacție, spre exemplu cod QR.

Lista amenzilor continuă. De de la 100 de lei pentru călătorii care le cer șoferilor să deschidă ușile vehiculelor de transport public între stații sau la semafor sau împiedică organele de control să-și exercite atribuțiile,  până la 1.000 de lei pentru cei care transportă bagaje voluminoase sau obiecte de dimensiuni mari sau materiale care ar putea produce disconfort celorlalți călători, prin mirosurile pe care le emană, prin ardere sau murdărie.