Am pătruns în „fabrica” de tauri comunali. Ce performanțe au Amadeo, Darius și Ahile 

Publicat: 26/08/2020 | 12:04

Tăticii viţeilor din aproape toată ţara, dar şi ai unor mii de exemplare de peste hotare trăiesc la câţiva kilometri de Craiova.  Ca să readucă pe piață rasele pure, dar și să descurajeze importurile de carne și animale vii, un antreprenor din Dolj a scos din faliment o fermă de tauri, unde, în cadrul unui laborator de 150.000 de euro, este testat materialul seminal de la cele mai valoroase vite românești. De la Bălțata Românească și Bruna de Maramureș, până la tauri de talie internațională, selecția animalelor se face cu grijă, iar materialul genetic este vândut marilor crescători de vaci din țară. CANCAN.RO a pătruns în „fabrica” de tauri comunali.

„Avem în fața dumneavoastră și în spatele meu taurul Amadeo, și o spun cu mândrie, este primul taur românesc pe care ferma noastră îl achiziționează după 30 de ani”, explică unul dintre reprezentanţii fermei. (VEZI ȘI: POVESTEA JANDARMULUI CARE A DEVENIT UN FERMIER DE SUCCES)

Faceți cunoștință cu Amadeo, Darius și Ahile. Semeți, tineri și reprezentativi pentru Bruna și Bălțata Românească, taurii fac parte dintre cele mai valoroase bovine autohtone, care cântăresc între 800 și 1.100 de kg. Sunt îngrijiți la o fermă din comuna doljeană Malu Mare, pusă pe picioare de acest antreprenor.

Dozele sunt testate și congelate la -140 de grade Celsius

Ideea afacerii prospere i-a venit în urmă cu opt ani, când a văzut că în țara noastră domină importurile raselor străine de animale. Așa că a investit peste 150.000 de euro într-un laborator de testare a materialului seminal produs de bovine, a cumpărat cele mai puternice rase autohtone și a pus piața românească de vite pe harta internațională.

Tăticii viţeilor din aproape toată ţara sunt răsfățați la o fermă din Dolj

„Avem în țară nuclee de bălțată românească, nuclee de bălțată cu negru românească sau de Maramureș. Care, venindu-se cu ele mereu cu infuzie din exterior, riscă să își piardă identitatea”, spune Gheorghe Bîlteanu, antreprenor și director Centru Genetic Bovine.

Toată munca are loc în acest laborator din cadrul fermei, unde se analizează materialul seminal și se păstrează în doze mici, care sunt mai apoi vândute la asociațiile mari de crescători din țară, din Brașov, Balotești sau Sighetul Marmației. Peste 360.000 de doze sunt depozitate anual aici, însă numai după ce sunt testate și congelate la temperaturi care depășeșc chiar și -140 de grade. (CITEȘTE ȘI: FERMIERII OLTENI S-AU REORIENTAT! CULTIVĂ ROȘIA-CIOCOLATĂ, VINETELE ȘATIRATE SAU MOMORDICA DIN NEPAL)

Fără termen de valabilitate

„- În această încăpere este depozitul propriu-zis de unde materialul pleacă către clienții noștri.

– Cât timp stă aici materialul?

Locul unde sunt ținuți celebrii Amadeo, Darius și Ahile

– Dacă i se pune azot lichid, nu are termen de valabilitate”, mai spune reprezentantul fermei.

Pe lângă rasele pure, ferma are în grijă și vite din rase belgiene sau scoțiene. De îngrijirea lor se ocupă Marian, un tânăr de 26 de ani care a ales să nu plece în străinătate și să devină fermier la noi în țară. Se ocupă cu distribuția materialului genetic în cinci județe.

În 20 de ani, numărul bovinelor din România s-a redus cu 60%

Datele oficiale arată că, din 1990 și până în 2018, efectivele de bovine din țara noastră s-au redus cu 60%, de la circa 5,4 milioane de capete până la mai puțin de 2 milioane de vite. Asta din cauza importurilor de carne de vită, dar și a pierderii piețelor tradiționale. (NU RATA: LA 21 DE ANI, O OLTEANCĂ SCOATE BANI DIN… AGRICULTURĂ SUB ZĂPADĂ!

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.