O studentă de la Facultatea de Agronomie din Craiova experimentează culturi de nișă și are toate șansele să se bucure de succes. Anul acesta, a cultivat broccoli, pe care îl culege și acum, cultura rezistând inclusiv la temperaturi de -12 grade Celsius. Aproape zilnic recoltează prin zăpezile ce măsoară și un metru în câmpul cultivat, iar legumele ajung la piețele en-gros. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă inedita poveste a studentei care face agricultură şi conduce combina mai bine ca un bărbat.
Patricia Maria Popa are 21 de ani și este din Șimnicul de Jos. Studentă în ultimul an la Facultatea de Agronomie din Craiova, tânăra s-a gândit să profite de pasiunea ei. (VEZI ȘI: FABRICA DE AGRICULTORI) A accesat fonduri europene și s-a pus pe treabă.
Cu 40.000 de euro a reușit să creeze toate condițiile pentru o afacere de succes. Primul an, prima cultură de broccoli.
De la facultate a dobândit Patricia pasiunea pentru agricultură, motiv pentru care s-a şi apucat să cultive diverse legume de nişă. A început cu zucchini şi anul acesta a testat şi cultura de broccoli. Seminţele au fost aduse din Olanda. (NU RATA, AICI: ARE CEA MAI MARE PLANTAȚIE DE GOJI DIN ROMÂNIA)
„– Am încercat să aduc ceea ce lipsea, pentru că dacă te duci în piață nu prea găsești broccoli. Este primul an în care cultiv broccoli, de asta nici nu am pus pe o suprafață prea mare, pentru că nu ar fi fost rentabil dacă nu am fi putut să vindem. Le vindem în piața din Brazdă, am încercat să intrăm și în supermarketuri, dar condițiile nu ne-au permis, pentru că trebuie să livrăm cantități mari și să le ducem în cutii speciale, cu gheață. Rezistă foarte bine. Cultura se menţine pe temperaturi scăzute şi, ca s-o protejăm mai mult, fiind prima dată când cultivăm broccoli, am încercat să o acoperim cu frunze, să nu intre gerul. (CITEȘTE ȘI: A LUCRAT LA CULES ÎN SPANIA, IAR ACUM… CÂŞTIGĂ MII DIN EURO DIN SCAIEŢI!)
– Ce ştiai înainte depre broccoli?
– Nu mare lucru, dar eu fiind şi studentă la Facultatea de agronomie am primit informaţii”, a spus Patricia pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.
Tânăra a reușit apoi să acceseze fonduri europene, în valoare de 40.000 de euro, punând bazele unei afaceri de succes. Familia o susţine necondiționat pe Patricia.
“Când am văzut-o că este foarte pasionată de agricultură, ne-am gândit să-i îndeplinim visul pe care vrea să-l urmeze. O ajutăm foarte mult în tot ceea ce face. Conduce combina de la 17 ani. Nu vrea să iasă în oraş, cum fac tinerii din ziua de azi. Ea vine aici şi munceşte”, spune Raluca Popa, mama Patriciei. (VEZI AICI: A MOŞTENIT DE LA BUNICA TAINELE GĂTITULUI… EA ESTE ”DOAMNA CU CĂMARA”)
Marfa este vândută cu 3 lei kilogramul pe pieţele en-gros. Până acum tânăra a vândut deja o tonă de broccoli şi mai are încă jumătate din cantitatea aceasta de cules.
În urmă cu 10-15 ani, broccoli (Brassica oleracea) era o legumă aproape necunoscută în România. Astăzi, ea este consumată pe scară largă, dar, din păcate, nu și la același nivel este produsă de agricultorii români. (NU RATA, AICI: UN BĂIMĂREAN CÂŞTIGĂ BANI DIN „ÎMPACHETAT” FUM!)
Într-un top mondial al celor mai hrănitoare legume, sub aspectul valorii nutritive excepționale, broccoli se află pe prima poziție, fiind urmat de spanac, varză de Bruxelles, fasole, mazăre, sparanghel, anghinare, conopidă, cartofi dulci și morcovi. Cei mai mari producători din lume sunt China și India, care asigură în jur de 80% din cantitatea totală recoltată anual.