Are cea mai mare plantație de goji din România!

Publicat: 22/06/2018 | 22:43

Emeric Kolbaszer a ajuns să dețină cea mare cultură de goji din România, o plantaţie de patru hectare. Totul a început-o în urmă cu aproape 10 ani, într-un moment în care tot ceea ce făcuse înainte s-a năruit din cauza crizei economice. (Reduceri mari la jocuri PC) Așa a trecut de la construcții la agricultură, după mai multe videoclipuri văzute pe internet despre planta minune – goji, care ar reprezenta o afacere de succes peste noapte. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA a aflat întreaga poveste. (CITEȘTE ȘI: A LUCRAT LA CULES ÎN SPANIA, IAR ACUM… CÂŞTIGĂ MII DIN EURO DIN SCAIEŢI!)

Deși nu avea nici o legătură anterioară cu agricultura, Emeric Kolbaszer s-a decis să se arunce „cu capul înainte” și să înființeze cea mai mare cultură de goji din România. (Promotiile zilei la monitoare)

Eu sunt orăşean get-beget, nu am avut legătură cu agricultura înainte, nu știam ce înseamnă o investiție în acest domeniu. De meserie sunt constructor, iar în 2008, când a venit criza și construcțiile s-au dus în cap a trebuit să mă reorientez.

Am început acum 10 ani cu niște semințe din care mi-au ieşit nişte plante, iar în momentul acela am zis că dau lovitura. Nu e chiar aşa, după un an mi-am dat seama de importanţa seminţelor.

Pe internet i-am căutat apoi pe cei mai cei din Europa, care se dădeau mari cultivatori de goji, şi am mers să văd plantaţiile lor şi să cumpăr plante de la ei.

Ei, dar amândoi pe care i-am contactat m-au plimbat cu zăhărelul, că ba e într-o parte plantaţia, ba în alta, ca pe urmă să descopăr că ei erau de fapt doar nişte intermediari pentru importurile de goji din China, fără să aibă o plantaţie, deşi pe youtube aveau diverse filmuleţe cu plante, cu tăieri, cu toate lucrurile ce ţin de o plantaţie”, povesteşte Emeric Kolbaszer despre începuturile sale în domeniul agriculturii. (VEZI AICI: A MOŞTENIT DE LA BUNICA TAINELE GĂTITULUI… EA ESTE ”DOAMNA CU CĂMARA”)

A învățat din filmele de pe internet cum să cultive goji în România

A început cu 2.400 de plante

Faptul că nu a găsit în Europa cultivatori mari de goji, nici cei care pozau în această postură pe youtube, nici alți clienți de ai lor l-a impulsionat pe agricultorul sătmărean să fie el primul cu o cultură de goji pe suprafață întinsă. O cultură care a început ca un experiment.

Pentru început, agricultorul a plantat 2.400 de plante, după ce a luat terenul în chirie de la parohia greco-catolică din satul Ciuperceni şi a defrişat desişul care se afla pe teren, iar mai apoi l-a amenajat aşa cum văzuse pe internet că trebuie. Rezultatele s-au văzut destul de rapid, căci plantaţia lui a prins putere şi chiar a avut rod, pe care mai apoi a căutat să îl comercializeze. (NU RATA, AICI: UN BĂIMĂREAN CÂŞTIGĂ BANI DIN „ÎMPACHETAT” FUM!)

Ungurii i-au cerut 40 de tone, el avea șase litri

„În 2012 am avut prima recoltă. La soacră în bucătărie am trecut fructele prin aparat de stors roşiile şi am obţinut un nectar. Am gustat şi era foarte bun. Atât știam eu să zic despre rodul muncii mele de atunci, pentru că nu știam mai multe despre beneficiile acelui nectar, doar ce îmi spunea gustul și ce citisem pe internet.

Ştiam că industria farmaceutică foloseşte aşa ceva, aşa că le-am scris mai multor uzine de medicamente, iar una din Ungaria mi-a răspuns că sunt interesaţi. Am scos două flacoane din frigider şi m-am dus la ei.

Cât am băut o cafea, laborantul a verificat nectarul şi s-a întors să îmi spună că e OK. Atunci, directorul de acolo mi-a spus că nu îl interesează preţul, dar că are nevoie de 40 de tone pe an. Eu am fost sincer cu el, i-am zis că i-am adus lui patru litri şi mai am acasă încă doi.

M-a trimis acasă să mă dezvolt, să fac o asociaţie şi în momentul în care am 5.000 de litri, ei îl analizează iar şi batem palma”, mai povesteşte domnul Emeric. (VEZI ȘI: PLĂTEŞTE ŞI 30 DE MII DE EURO PENTRU A PERSONALIZA UN ”MONSTRU”. EL ESTE REGELE TIRURILOR!)

„Am stat în genunchi mai mult decât Papa”

Impulsionat de posibilitatea unei piețe de desfaceri la nivel mare, Emeric Kolbaszer s-a întors acasă să caute alte persoane dornice să intre în domeniul culturii de goji. Doar că natura a avut alte planuri pentru agricultorul sătmărean.

„În 2013 a apărut o boală, un cancer. Cu fiecare zi în care veneam la plantație rămâneam cu tot mai puține plante în picioare. În 10 zile am pierdut aproape tot din cele 2.400 de plante. Am stat în genunchi mai mult decât Papa, ca să le salvez, cu bandaje de cupru, cu peria de sârmă”, mai povesteşte cultivatorul de goji. (CITEȘTE AICI: CASA EI A DEVENIT LOC DE ”PELERINAJ”! CE A APĂRUT ÎN GRĂDINA UNEI MARAMUREȘENCE)

„Frizerul” de goji

Cultivatorul a luat-o de mai multe ori de la zero

Înmulţirea „in vitro“ a fost cea care l-a salvat de la dezastrul total, astfel că, înmulţind cele 75 de plante rămase, a reuşit să îşi refacă destul de repede plantaţia. Nu s-a dat bătut și a luat-o aproape de la zero pentru a reclădi plantația și pentru a obține din nou fructe de calitate. Caracteristicile plantelor lui au atras atenția celor de la centrul de cercetare din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj.

„Când au căzut cum e tunsă planta au zis că mai bine mă făceam frizer decât cultivator de goji”, îşi aminteşte bărbatul.

“Condamnat” să o ia de la zero

Alături de cei de la UMF Cluj a început să înveţe mai multe despre plantaţie, dar şi să obţină o plantă tot mai calitativă, astfel încât cultivatorul sătmărean a acceptat să intre cu plantaţia sa într-un program de cercetare, pentru care achită 1.000 de euro anual, restul de 9.000 fiind achitaţi de către stat. (VEZI AICI: EXISTĂ UN SAT DIN ROMÂNIA UNDE TINERELE ÎNVAŢĂ SĂ FIE GOSPODINE. ŞCOALA DE NEVESTE)

Se pare că în cărțile sorții lui Emeric Kolbaszer îi este scris să o ia de multe ori de la zero în viață, după ce acum este din nou pe punctul de a pierde întreaga cultură, în urma unui scandal imobiliar în care a fost atras pentru că este chiriaș al terenului parohiei greco-catolice din Ciuperceni. Primăria a descoperit că terenul îi aparține și este încadrat drept pășune în actele funciare, iar acum îi cer omului să readucă terenul la acest standard, ceea ce ar însemna să îți distrugă întreaga cultură.

“De ultimii bani mi-am luat un avocat”

„Eu am vorbit atât cu primăria, cât şi cu domnul Kolbaszer şi am încercat să găsim o soluţie de mijloc. Primăria trebuie să se îndrepte către parohia greco-catolică, pentru că ei sunt deţinătorii terenului, adică au un proces verbal de punere în posesie, iar dacă instanţa decide că terenul este de drept al primăriei, pe urmă se poate trece mai departe la emiterea de către autoritatea locală a unei pretenţii de repunere a terenului în forma iniţială sau se poate găsi o altă variantă”, afirmă prefectul Darius Filip.

„De ultimii bani pe care i-am avut mi-am luat un avocat. Şi am discutat cu el şi de o soluţie, pe care le-am transmis-o celor de la primărie. Aceasta ar fi să cumpăr eu 10 hectare de teren, păşune, aici aproape, şi apoi să fac schimb cu primăria, ca să mă lase în continuare aici. Eu nu pot să iau plantele aşa doar şi să le mut. Orice om ştie că dacă scoţi o plantă din pământ, o omori”, afirmă Emeric Kolbaszer.

Nu l-a descurajat nicio piedică

Emeric Kolbaszer, constructorul transformat în cultivator de goji

În ciuda problemelor care par să îl tot urmărească, cultivatorul de goji rămâne pozitiv, încurajat şi de cei din jur, care au reacţionat rapid când au auzit că primăria îi cere să elibereze terenul, găsindu-se chiar sătmăreni care s-au oferit să îi vândă terenul de care are nevoie la mult sub preţul pieţei, pentru a-l ajuta să continue. O altă mare bucurie a cultivatorului este faptul că din plantaţia sa va ieşi pe piaţă, în 2019, primul medicament.

„În prezent este un supliment pentru imunitate, sub formă de tinctură, dar produsul se află în teste pe oameni şi anul viitorul domnul Mocanu de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Cluj îl va lansa pe piaţă ca medicament”, explică Emeric Kolbaszer.

Pentru acest an, cultivatorul de goji a pierdut șansa de a primi banii de la APIA, pentru că primăria nu i-a semnat actele necesare a urmare a scandalului care privește terenul pe care își desfășoară activitatea, și nici șanse să mai depună un proiect pentru o linie de procesare nu mai are fără această semnătură.

După cum a aflat CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, omul s-a adresat în scris și ministrului Agriculturii, cerând ajutor, dar se pare că nici intervenția ministerială nu a rezolvat încă problema. (VEZI AICI: POVESTEA ULUITOARE A UNEI ROMÂNCE. E „DOCTOR” ÎN OPERAŢII ESTETICE DE PE VREMEA ROMEI ANTICE)

Citește și...