Casa ei a devenit loc de ”pelerinaj”! Ce a apărut în grădina unei maramureșence

Publicat: 25/04/2018 | 23:14

O gospodărie unică poate fi văzută la Chechiș, în Maramureș. Un sat situat la doar câțiva kilometri de Baia Mare a devenit cunoscut datorită unei localnice care a cultivat, pe toată suprafața grădinii ei, de câteva zeci de ari, doar lalele. De cum începe sezonul lor, grădina femeii devine loc de pelerinaj pentru iubitorii de frumos. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă povestea „Mariucăi Olandeza”. (CITEȘTE ȘI: EXISTĂ UN SAT DIN ROMÂNIA UNDE TINERELE ÎNVAŢĂ SĂ FIE GOSPODINE. ŞCOALA DE NEVESTE)

Măriuca Olandeza, așa cum o cunosc oamenii în sat, a avut o gospodărie în toată regula, cu animale, cu grădină de legume, așa cum are orice om gospodar de la țară. Cu timpul, însă, a renunțat la tot, pentru a se ocupa de florile care îi aduc atât de multă bucurie.

Pasiunea a pornit din Olanda

Cei patru copii ai săi au crescut mari și au plecat la casele lor, iar ea a constatat că nu mai are nicio motivație să crească animale și să cultive pământul. Pasiunea pentru cultivarea lor și-a descoperit-o după ce prima dintre fiicele ei s-a mutat în Olanda și a început să-i trimită bulbi de lalele, să înfrumusețeze grădina de acasă. (VEZI ȘI: A LUCRAT LA CULES ÎN SPANIA, IAR ACUM… CÂŞTIGĂ MII DIN EURO DIN SCAIEŢI!)

”Nu mă interesează dacă țân numa’ câteva zile”

Curtea și grădina Măriucăi Olandeza sunt pline ochi de lalele

„Mergeam des la ea și nu mă mai puteam îngriji de gospodărie. Copiii au spus să renunț la animale, că îmi cumpără ei tot ce am nevoie, dar să pot merge la ei oricând”, povestește Maria Tetișan cum a pornit totul.

Acesta a fost începutul, apoi a adus tot mai multe lalele. Care s-au mai înmulțit în grădină și, acum, după 20 de ani, tot locul este ocupat cu frumoasele flori. Femeia spune că sunt florile ei preferate și, chiar dacă rezistă pentru o perioadă scurtă de timp, ea le adoră. ”Nu mă interesează dacă țân numa’ câteva zile. Aci îi terenu’ meu și pun ce vreu io. Nu le comercializez, nu fac afaceri cu ele, da’ le îngrijesc că-mi plac”, spune ea, hotărâtă. (AFLĂ DE AICI: CE ASCUND TUNELURILE SECRETE DE SUB FOCŞANI)

Nu mai are animale, doar flori

Măriuca se mândrește cu miile de lalele din curte

Apoi începe să relateze despre copiii ei, care între timp s-au mutat din țară. Trei sunt în Olanda, iar o fiică a plecat în Germania, povestește Măriuca Olandeza pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.

”Am trei copii în Olanda și o fată în Germania. De 30 de ani umblu în Olanda la ei. Îs umblată io, de cred că nici președinți n-o umblat cât am umblat io”, spune ea râzând.

”Ș-apoi io, dacă vacă nu mai am, porc nu mai țin, găini nu, că dacă mă tăt duc în Olanda la copii nu-i cine griji de ele. Da’ flori vreu să am că aieste-mi plac. Mă duc la ei, da vin, nu stau io acolo. Da’ trebe să mă ocup de ceva. Copiii mei o văzut că io n-am stare și ei le-o cumpărat și mi le-o trimis, că să fac aici să fie frumos”, explică Măriuca, în mijlocul grădinii imense. (NU RATA, AICI: POVESTEA ULUITOARE A UNEI ROMÂNCE. E „DOCTOR” ÎN OPERAŢII ESTETICE DE PE VREMEA ROMEI ANTICE)

După ce trece sezonul lalelelor, pune varză

Măriuca nu vinde lalelele, doar se bucură de cum arată

Primele flori pe care le-a primit le-a sădit în grădină, însă ulterior, s-a decis să-și umple toată curtea cu lalele. ”Prima dată, Onița (una din fiicele sale, n.r.) mi-o adus câteva și le-am  pus în grădină. Și-apoi de-acole, io m-am tăt ocupat de ele, că mi-s tare dragi! Amu 30 de ani le-am avut (pe primele, n.r.) pe cele din grădină. Da’ iestelalte (roșii) îs de 20 de ani”, mai spune femeia.

Apoi dă detalii despre cum le îngrijește, cum există un soi la care trebuie să le rupă capetele după ce cad petalele, dar cum s-a păcălit și le-a rupt, fără să știe că nu trebuie să facă asta, la alte soiuri. Pe de altă parte, chiar dacă mai toată grădina ei e ocupată cu lalele, ea folosește spațiul la maximum. ”Aici, în grădină, după ce trec lalelele pun printre ele varză”, arată Măriuca spre o porțiune mică îngrădită. (VEZI ȘI: UN POLIŢIST DIN IALOMIŢA ȘI-A CONSTRUIT O FLOTILĂ ÎN SUFRAGERIE)

Are albume cu vizitatorii grădinii

Extrem de mândră de lalelele ei, în perioada cât sunt înflorite,  Măriuca Olandeza este vizitată mereu de diferite persoane. Drept mărturie, în casă are o mulțime de albume foto în care stau la loc de cinste fotografiile cu vizitatorii. Fotografiile cu copiii ei au și ele un loc aparte și le privește cu mândrie. ”Asta mică o fo’ gardian la închisoare, la Haga. Io am fost tare severă cu ei că n-am vrut să-i scap din mână. De eram mai… poate că amu’ erau pân’ canale, copiii mei”, mai spune maramureșeanca. (CITEȘTE AICI: CANCAN.RO A DESCOPERIT DOCUMENTE INEDITE ÎN ARHIVĂ. PE CE CHELTUIAU BANII AUTORITĂŢILE ROMÂNE ÎN ANII INTERBELICI)

Citește și...