Anul Nou pe glob. Cum sărbătoresc alte țări

Publicat: 31/12/2019 | 10:30
Anul Nou pe glob. Revelion 2020, cu artificii și șampanie

Anul Nou este un moment important pe glob, indiferent de tradiții și religie. Țările din întreaga lume sărbătoresc trecerea dintre ani în mod diferit, însă foarte multe obiceiuri se regăsesc în mai toate colțurile planetei.

Trecerea în Anul Nou este marcată prin petreceri pe întregul glob, oamenii sărbătorind potrivit propriilor tradiții în noaptea de Revelion.

Anul nou pe glob – tradiții și obiceiuri

Anul Nou se sărbătoreşte diferit, în funcţie de regiune şi mai ales de religie. Spre exemplu, evreii sărbătoresc Rosh Hashanah („Capul anului”) – la o dată variabilă din septembrie sau octombrie, în China acesta cade în perioada 21 ianuarie – 19 februarie, în Iran – în luna martie, iar Biserica ortodoxă rusă marchează Anul Nou la 14 ianuarie.

Fiecare naţionalitate are tradiţii diferite în legătură cu Anul Nou, dar există numitorul comun al masei din seara de Revelion – ”Masa Reîntregirii”, care reprezintă un moment important în care toţi membrii familiei încearcă să se întoarcă la casa părintească. În istorie a rămas consemnat faptul că în anumite perioade, chiar cei condamnaţi la închisoare erau eliberaţi pentru această noapte, pentru a fi alături de familie.

Iată care sunt tradiţiile Anului nou în alte zone ale lumii:

Revelionul în Franța

Cel mai mare punct de atracţie este Turnul Eiffel,care la trecerea dintre ani este înconjurat de mii de oameni ce admiră spectacolul de artificii de deasupra acestuia. În Franţa se marchează sărbătoarea numită ‘le Réveillon’ cu alimente de lux, şampanie şi cadouri. De asemenea, În Franța, este tradițională tartă cu cremă de nuci. Dimineață, copiii primesc, de 1 ianuarie, câte o pungă cu bomboane. Altădată, familiile înstărite oferau personalului casnic o sumă în bani. Astăzi, Anul Nou „cu dar” este perimat.

Revelionul în Dubai

Revelionul în Dubai este o adevărată experiență. Cei care e află în noaptea dintre ani aici trebuie să cunoască câteva reguli pe care arabii le respectă cu sfințenie. În momentul în care se așează la masă, aceștia mănâncă doar cu mâna dreaptă, lucru pe care ar fi bine să îl respecți dacă luați masa împreună. În plus, băuturile alcoolice trebuie consumate doar în cadrul petrecerilor private, asta pentru a nu avea probleme cu legea.

Anul Nou în India

În India, obiceiurile de Revelion variază în funcție de fiecare zonă în parte. În Bengalul de Vest, locuitorii se împodobesc cu flori colorate în roșu, alb, violet sau roz. Dacă în Vest sărbătoarea are în centrul ei culoarea, în Sud femeile pun mâncare, flori şi daruri într-o cutie, iar copiii trebuie să țină ochii închiși în timp ce sunt conduși pentru a vedea darurile. Pe lângă aceste obiceiuri, trebuie menționat faptul că Anul Nou este sărbătorit la date diferite, în funcție de fiecare regiune în parte. Mai exact, cei din Gujarat marchează trecerea în noul an în luna octombrie, iar cei din Sri Lanka în aprilie.

Citește și: OBICEIURI ÎN AJUNUL ANULUI NOU ȘI SUPERSTIȚII DE REVELION

Anul Nou evreiesc

Anul Nou evreiesc portă denumirea de Rosh Hashanah. De obicei, începutul anului este sărbătorit în luna septembrie, iar în 2018, acesta pică pe data de 9 septembrie. Cea mai importantă tradiție care trebuie respectată în noaptea de Revelion este suflatul în sofar. Acest lucru are ca semnificație trezirea poporului evreiesc și conștientizarea că se apropie ziua judecății. Înainte de a intra în noul an, oamenii au un obicei numit „tashlih’, iar acesta presupune ca mai multe obiecte să fie aruncate lângă o apă, iar cel ce va face acest lucru va scăpa de păcate.

Anul Nou chinezesc 2020

De Anul Nou, chinezii își vopsesc ușile de la intrarea în casă cu roșu sau le decorează cu diverse obiecte în această culoare. Roșu este considerat culoarea fericirii în China, iar acest obicei se spune că aduce noroc în noul an. Chinezii vor trece în noul an pe data de 19 februarie, atunci când începe anul Șobolanului de Metal. 

Tradiții de anul nou în Germania

De Revelion, germanii mănâncă „krapfen”, un fel de gogoși umplute de obicei cu dulceață sau ciocolată. Câteodată, germanii mai glumeți le umplu cu muștar, pentru a le face o farsă prietenilor.

Obiceiuri de Anul Nou în Rusia

La Moscova,locul cel mai aglomerat de Anul Nou (Noivi God) este Piaţa Roşie,unde cerul este acoperit la 12 noaptea de artificii,iar voia bună pluteşte în jur. Rușii nu au tradiții diferite față de cele cu care noi suntem obișnuiți. La fel ca în România, la miezul nopții, aceștia desfac șampania și lasă ușile și ferestrele deschise pentru ca norocul să intre în casa lor, iar forțelele răului să dispară odată cu anul ce a trecut.

Tradiții de Anul Nou în Spania și Portugalia

Tradiţia iberică presupune că la miezul nopţii de Anul Nou trebuie să se consume 12 boabe de struguri, pentru a avea noroc şi fericire în fiecare din cele 12 luni ale anului care urmează.

Tradiții de Anul Nou în Mexic

Pentru a atrage norocul și pentru a avea un an cât mai bun, locuitorii Mexicului obișnuiesc ca la miezul nopții să agațe figurine în formă de oaie pe clanțele ușilor. În plus, aceștia confecționează diverse păpuși pe care le lasă la intrarea în locuință, iar în noaptea de Revelion le ard, asta pentru a alunga spiritele rele.

Ce înseamnă Revelion

Revelionul este denumirea modernă a nopţii de 31 decembrie spre 1 ianuarie, ceremonialul de înnoire simbolică a timpului purtând înainte denumirea de „Îngropatul Anului Vechi”. „Reveillon”, cuvântul de origine franceză, se traduce prin „veghe”, are sensul de ospăţ, petrecere la miezul nopţii şi desemnează vechiul ceremonial funerar al antichităţii geto-dace ce celebra moartea şi renaşterea simbolică a primului zeu al omenirii, Anul. Abia în 153 î.Hr a fost fixată oficial data de începe a noului an pe 1 ianuarie. Până atunci romanii sărbătoreau după rânduiala vechiului calendar, când anul începea la 1 martie.

Citește și: PROGRAMUL COMPLET AL SPECTACOLULUI DE REVELION 2020 DIN PIAȚA CONSTITUȚIEI