Anunţ important al autorităţilor cu privire la noaptea de Înviere! În ce condiţii se poate ieşi din case, după ora 22:00

Publicat: 12/04/2020 | 15:26
Anunţ important al autorităţilor cu privire la noaptea de Înviere! În ce condiţii se poate ieşi din case, după ora 22:00

În ultima perioadă, ținând cont că se apropie Sărbătorile Pascale, la nivelul Grupului de Comunicare Strategică au fost primite numeroase întrebări referitoare la deplasarea persoanelor în noaptea de Înviere. Oamenii au dorit să afle dacă pot ieși din casă și dacă pot participa la slujba de Înviere, mai ales în cazurile în care în apropierea locuinței se află un lăcaș de cult.

În urma unor astfel de solicitări, reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică au făcut precizările necesare, sănătatea populației fiind cea mai importantă în această perioadă de criză medicală.

Întrebare: Avem voie să ieșim după ora 22.00 în proximitatea casei, în cazul în care avem o biserică în apropiere?

Răspuns: Puteți ieși în proximitatea casei, în afara curții, pentru a primi lumina de la voluntarii cu care Patriarhia Română colaborează în acest an, puteți rămâne în proximitatea casei pentru a asculta slujba, însă nu vă puteți deplasa spre biserică, indiferent cât de aproape este situată de casă și nu este permisă formarea de grupuri mai mari de trei persoane.  În cazul în care locuiți la bloc, puteți ieși din casă, de asemenea, pentru a primi lumina adusă de voluntarii BOR, dar este esențial să respectați regulile de distanțare socială, să nu aglomerați casa scării imobilului și să nu formați grupuri mai mari de trei persoane, transmit reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică.

(CITEȘTE ȘI: MEDICUL STREINU-CERCEL, ANUNȚ ȘOCANT ÎN CRIZA CORONAVIRUSULUI: ”DACĂ NU NE VINE MINTEA LA CAP, NE APUCĂ TOAMNA ÎN CASE”)

Îndrumări ale Cancelariei Sfântului Sinod

Și Biserica Ortodoxă a făcut publice îndrumări pentru credincioșii ortodocși care au pus numeroase întrebări referitoare la ce se întâmplă în perioada Sărbătorilor pascale.

1. Pelerinajul de Florii se suspendă anul acesta. Ramurile de salcie sau finic vor fi binecuvântate în biserică și vor fi distribuite, de către voluntari, credincioșilor din parohie care solicită aceasta. Voluntarii vor purta măşti şi mănuşi de protecţie.

2. În săptămâna Sfintelor Pătimiri, nu se săvârșește slujba Sfântului Maslu de obşte (comun), pentru a evita formarea unui grup mai mare de persoane.

3. Spovedania şi împărtășirea credincioşilor se pot săvârşi în continuare doar la domiciliu. La intrarea în locuinţa credincioşilor, preotul va utiliza încălţăminte de unică folosinţă şi mască sanitară, se va spăla pe mâini cu apă şi săpun şi cu dezinfectant, va folosi doar o carte de cult şi epitrahil, trusa liturgică pentru împărtăşirea celor bolnavi, obiecte care vor fi atât anterior, cât și ulterior dezinfectate, s-a precizat pe site-ul basilica.ro.

”De asemenea, slujba Învierii Domnului, la care anul acesta nu participă credincioşi mireni, va începe, potrivit tipicului, în afara lăcaşului de cult, la ora 00.00 din noapte, deoarece Învierea lui Hristos este temelia învierii tuturor oamenilor. În acest sens, imediat după chemarea Veniți de primiți lumină! şi cântarea Învierea Ta, Hristoase, Mântuitorule, se va citi Sfânta Evanghelie, se rosteşte binecuvântarea „Slavă Sfintei…”, după care clericii vor cânta de trei ori troparul Hristos a înviat!, se va cădi spre cele patru puncte cardinale şi se va rosti ectenia mare, apoi toţi clericii vor intra în biserică, pentru continuarea Canonului Învierii şi pentru săvârşirea Sfintei Liturghii”, au mai transmiis reprezentanții Bisericii.

(VEZI ȘI AICI: ROXANA MARINESCU SCHWARTZ, PRIMA VEDETĂ DIN ROMÂNIA CARE A AVUT CORONAVIRUS, A FOST EXTERNATĂ! PRIMA REACȚIE DUPĂ CE A AJUNS ACASĂ: “ACEST VIRUS PERVERS…”)