Anunț important pentru pensionari! Cât timp sunt păstrate pensia şi talonul mov la Poştă, dacă românii nu sunt găsiți acasă în ziua plăţii

Publicat: 22/05/2023 | 12:27

Pensionarii care nu sunt găsiți acasă atunci când vine poștașul să aducă pensia sau talonul mov, nu au mult timp la dispoziție să ridice banii sau documentele. Iată ce se întâmplă cu acestea și de unde pot fi ridicate ulterior.

Seniorii care nu sunt la domiciliu atunci când le vin banii, pot să-şi primească drepturile bănești, în două zile lucrătoare, după ultima zi de plată a lunii respective. Dacă se depășește acest timp, pensiile se întorc la casa teritorială de pensii de unde pot fi ridicate ulterior.

„Pentru pensionarii avizaţi (cei care nu sunt găsiți la domiciliu) drepturile bănești și documentul de plată se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de două zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective.

În caz contrar, pensiile se întorc la casa teritorială de pensii de unde pot fi solicitate pentru reordonanțare la plată.

Pentru persoanele care încasează pensia în cont curent sau cont de card, în situația în care nu au fost găsite acasă și au fost avizate, documentele de informare cu privire la sumele plătite (taloanele mov), nesolicitate de beneficiari, se păstrează la sediul oficiului poștal până în ultima zi lucrătoare a lunii în curs.

Începând cu drepturile aferente lunii martie 2021, taloanele mov sunt arhivate la sediul Oficiului Județean de Poștă, respectiv al Oficiilor Poștale de sector pe o perioadă de 24 luni, fără a mai fi restituite caselor teritoriale de pensii.

Aceste documente de informare pot fi transmise, la cerere, la domiciliul persoanelor interesate – beneficiari sau împuterniciții acestora.

După expirarea celor 24 de luni, documentele de informare vor fi transmise către casele teritoriale de pensii”, informează Casa Naţională de Pensii Publice.

Anunț de la Casa de Pensii: cum se calculează pensia?

Pentru calcularea cuantumului pensiei se utilizează o ecuație simplă: punctajul mediu anual, realizat de asigurat, se înmulțește cu valoarea unui punct de pensie. Pe site-ul oficial al CNPP, reprezentanții explică, pas cu pas, modul în care poate fi aflat cuantumul pensiei.

„Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare. Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezultă punctajul anual al asiguratului în anul respectiv.

Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Național de Statistică”, transmite CNPP.

CITEȘTE ȘI: ANUNȚUL MOMENTULUI DE LA CASA DE PENSII. E VALABIL PENTRU TOȚI ROMÂNII, PUTEȚI ÎNCEPE CALCULELE

Pentru fiecare an de activitate, Casa de Pensii anunță că se va calcula în acest mod. Apoi, toate „punctajele anuale” se vor aduna. După ce ai acest rezultat, trebuie să îl împarți la „stagiul complet de cotizare” (vechimea totală). În cele din urmă, vei obține „punctajul mediul anual” (numărul de puncte). De reținut faptul că veniturile neimpozabile nu vor fi luate în considerare. Practic, pentru a cunoaște cuantumul pensiei pe care l-ai putea încasa, trebuie doar să ai în vedere salariul câștigat și sporurile permanente.

Hermina Hagianu
S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CANCAN.RO, site ce face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A urmat mai multe cursuri de Multimedia – Radio și Televiziune ... citește mai mult