Anunțul venit din partea ucrainenilor. Ce se întâmplă la centrala nucleară de la Cernobîl

Publicat: 25/03/2022 | 19:16
Sursă foto: Pixabay

De peste două săptămâni, centrala nucleară de la Cernobîl a fost capturată de ruși. Situația este, în continuare, una încordată pe teritoriul ucrainean, iar soldații armatei ruse ignoră reglementările de radioprotecție și control.

A trecut o lună de când a izbucnit războiul în Ucraina. Peste 3,5 milioane de ucraineni au ales să fugă din calea bombardamentelor și rachetelor, refugiindu-se în statele vecine. Multe orașe ucrainene au fost „șterse” de pe hartă, după ce soldații ruși le-au atacat. Iar, printre obiectivele capturate ale rușilor se află și cele două centrale nucleare: Zaporijie și Cernobîl.

Mai mult decât atât, centrala nucleară de la Cernobîl a fost deconectată total de la sistemul energetic al Ucrainei în urmă cu două săptămâni. Iar, la momentul respectiv, Ucraina a anunțat că există risc de radiații.

Citește și ALERTĂ! CENTRALA NUCLEARĂ DE LA CERNOBÎL POATE FI ATACATĂ DE TERORIȘTI ÎN ORICE MOMENT

Anunțul venit din partea ucrainenilor. Ce se întâmplă la centrala nucleară de la Cernobîl

De asemnea, DAZV – agenția de management al zonei de excludere a Cernobîlului – a reclamat faptul că echipamentul aflat într-unul dintre laboratoare a fost furat. Însă, ISIN – Inspectoratul pentru Securitate Nucleară și Protecție împotriva Radiațiilor susține că nu ar prezenta un risc radiologic semnificativ. Totuși, ucrainenii susțin că rușii de la Cernobîl ar ignora complet reglementările de radioprotecție și control, arată Mediafax.ro.

Pe de altă parte, în ultimele zile, în jurul centralei nucleare de la Cernobîl au fost raportate incendii. Mai cu seamă, acestea au fost raportate în „zonele de excludere”. Situația din Ucraina este monitorizată constant. Potrivit informațiilor, încă de la începutul conflictului armat pe teritoriul ucrainean nu s-au înregistrat anomalii radiometrice.

În anul 1986 a avut loc cel mai mare dezastru nuclear din istorie, la Cernobîl. În data de 26 aprilie 1986, reactorul numărul patru al centralei nucleare a explodat, iar până la trei sferturi din teritoriul Europei au fost contaminate. După ce a avut loc catastrofa, autorităţile sovietice au evacuat sute de mii de persoane de pe un teritoriu de peste 2.000 de kilometri pătraţi, teritoriu care a rămas abandonat.

Sursă foto: Pixabay