Atenție! Cea mai nouă metodă de înșelătorie are loc pe WhatsApp. Cum pică românii pradă atacatorilor cibernetici

Publicat: 15/12/2023 | 20:29

O nouă metodă de înșelătorie a apărut, iar un număr îngrijorător de mare de români deja au căzut în plasă. De această dată infractorii cibernetici acționează în mediul online, pe platforma WhatsApp. Oamenii sunt ademeniți de faptul că li se promite că vor câștiga bani rapid. Dornici de un venit suplimentar, mulți români au fost înșelați și în loc să câștige bani au pierdut. Cum acționează atacatorii cibernetici? 

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a avertizat asupra unui val de tentative de fraudă propagat prin intermediul aplicației de mesagerie WhatsApp. Utilizatorii sunt direcționați spre canale de Telegram, unde atacatorii cibernetici încearcă să extragă date sensibile de la ei.

(CITEȘTE ȘI: CUM POȚI SĂ RĂMÂI FĂRĂ BANI ÎN PARCARE LA MALL! AVERTISMENTUL UNEI FEMEI DESPRE METODA DE FRAUDĂ PE FAȚĂ)

Noua metodă de înșelătorie de pe WhatsApp

În ultima perioadă, DNSC a primit numeroase notificări din partea utilizatorilor din România cu privire la recepționarea unor mesaje nesolicitate, sosite din partea unor necunoscuți pe WhatsApp. În spatele acestor mesaje se aflau, de fapt, infractori cibernetici, care încercau să îi convingă pe utilizatori să aprecieze anumite postări pe social media, de obicei fiind vorba despre cinci clipuri pe Youtube sau TikTok, cu scopul de a fi remunerați pentru acest serviciu.

Mulți au fost cei care au fost atrași de bani, așa că au făcut întocmai cum li s-a indicat. Au apreciat clipurile, iar apoi chiar au primit banii, sume cuprinse între 10 și 50 de lei. Însă, pentru a obține banii, oamenii erau redirecționat către un canal de Telegram, pentru a menţiona un cod care ar fi validat faptul că au dus la îndeplinire sarcina. Aici, victimele erau încurajate să investească la rândul lor bani pe platforme care le-ar aduce oportunitatea de a câștiga şi mai mulţi bani.

„Folosindu-se de tehnici de inginerie socială, aceşti aşa-zis specialişti care de fapt sunt infractori cibernetici au ca obiectiv extragerea de la potenţialele victime a unor date sensibile (personale, de autentificare, dar şi financiare) dar şi sume importante de bani sub pretextul acestor investiţii generatoare de profit pe termen scurt”, a transmis DNSC.

Îngrijorător este faptul că până acum mulți români au picat deja în această capcană. Potrivit datelor DNSC, un număr de 15.000 de români sunt deja înscriși pe aceste grupuri de Telegram.

„Grupurile de Telegram către care sunt trimise potenţialele victime au adunat deja audiente considerabile, unul dintre ele bifând 5.000 de abonaţi, iar celălalt peste 10.000! Pe acel grup, există multiple dovezi fabricate de atacatori pentru a convinge utilizatorii să investească mai departe sume cât mai mari de bani, pentru a obţine un profit şi mai consistent”, a mai transmis DNSC.

(VEZI ȘI: ÎNȘELĂTORIE PE FAȚĂ ÎNTR-O PIAȚĂ DIN BUCUREȘTI! INSPECTORII ANPC, DEZAMĂGIȚI DE NEREGULILE GĂSITE: „NICI BRÂNZA NU MAI E CE A FOST”)