Atenție, români! Greșeala care îți poate fi fatală. Ce se întâmplă dacă îți pui masca invers

Publicat: 01/06/2020 | 08:36
Atenție, români! Greșeala care îți poate fi fatală. Ce se întâmplă dacă îți pui masca invers

Relaxarea unor măsuri restrictive, după data de 1 iunie, nu exclude masca de protecție. Aceasta trebuie purtată, obligatoriu, în spațiile închise și în mijloacele de transport în comun, numai că specialiștii trag semnale de alarmă care nu pot fi tratate cu superficialitate.

Și totul pleacă de la greșeala pe care o fac foarte mulți atunci când este vorba despre masca de protecție care ajută la limitarea infecției cu COVID-19 și la protejarea celui/celei care o poartă.

Sunt cazuri în care oamenii preferă să folosească măștile de protecție care pot fi refolosite, iar în astfel de situații, atunci când părăsesc o incintă sau un mijloc de transport în comun, scot respectiva mască și o pun în buzunar sau în geantă. Ulterior, o folosesc din nou, numai că greșesc și o pun invers, cu partea deja folosită la gură.

Un astfel de demers este deosebit de periculos, în ultimă instanță, iar neatenția poate duce la infectarea cu noul coronavirus. Zona expusă anterior intră, astfel, în contact cu gura și cu nasul, iar riscul de infectare este foarte mare. (CITEȘTE ȘI: VEȘTI BUNE! MINISTRUL SĂNĂTĂŢII A CONFIRMAT NOI MĂSURI DE RELAXARE DIN 15 IUNIE! „ESTE CEL MAI MIC NUMĂR DE CAZURI NOI ÎN 24 DE ORE DE LA ÎNCEPUTUL PANDEMIEI”)

Masca de protecție este esențială, dar și ochelarii au un rol în prevenirea infecției

Medicul Monica Pop a precizat că noul coronavirus poate da și o afecțiune oftalmologică, fiind vorba despre ”conjunctivita virală”. Iar medicul mai spune că – atunci când este vorba despre cadrele medicale care intră în contact cu foarte mulți pacienți – masca de protecție este foarte importantă, însă nici ochelarii nu trebuie să lipsească din dotarea echipamentului medical.

Viroza provocată de noul coronavirus se poate transmite foarte ușor dacă persoana infectată se freacă la ochi, iar apoi atinge ”ceva, orice”.

„Afecțiunea cu virusul Corona, ca orice altă viroză, se știe, poate da și o afecțiune oftalmologică și anume, o conjunctivită virală. Prezența virusului în nazo-faringe este în directa legătură cu ochiul prin intermediul canalului lacrimo-nazal, astfel că, la orice pacient infectat, Covid -19 poate fi prezent în secreția conjunctivală, devenind cu atât mai posibilă și periculoasă transmiterea, contaminarea. Deci, e clar, viroza aceasta se poate transmite și dacă cel infectat se freacă la ochi și apoi atinge ceva, orice. E un lucru mai puțin cunoscut de publicul larg dar cunoscut de către orice medic practician. Acesta este motivul pentru care din echipamentul medical de protecție nu trebuie să lipsească ochelarii speciali sau vizierele. În plus, dacă o persoană infectată strănută în apropierea uneia care are mască, dar nu și ochelari, o picătură îi poate ajunge acesteia din urmă pe conjunctivă și de acolo în nazo-faringe. Legătura anatomica dintre ochi și nas ( canalul lacrimo-nazal) face ca unei persoane care lăcrimează sau plânge, îi curge nasul, lucru știut de oricine”, a scris Dr. Monica Pop. (VEZI ȘI AICI: SPANIA PRELUNGEȘTE STAREA DE URGENȚĂ PENTRU A ȘASEA OARĂ! EPIDEMIA A INTRAT ÎN DECLIN ÎN ACEASTĂ ȚARĂ)