Au transformat palatul boieresc în stână de capre

Publicat: 14/05/2019 | 23:28

Palatul Pleșa din satul Obârșia de Câmp, judeţul Mehedinți, este un monument de arhitectură unic în mediul rural în România. Construit la finalul secolului al XIX-lea, în stil neoclasic, de către boierul Gheorghe Pleșa, stabilit în Franța, palatul este, astăzi, lăsat în paragină. Mai mult decât atât, a ajuns să fie adăpost pentru capre. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă toate detaliile. (VEZI ȘI: UN PROFESOR DIN OLT A RECREAT UN SAT NEOLITIC, UNIC ÎN EUROPA)

În zilele noastre, Palatul Pleșa are acoperișul deteriorat, ferestre lipsă, scări de lemn putrede, pereți decojiți și podele sparte. Singurele elemente decorative care mai amintesc de somptuozitatea construcției inițiale sunt suprafețele importante din picturile care împodobeau pereții și tavanele. 

Palatul a devenit stână de capre

Minunea arhitectonică de la Mehedinți a ajuns adăpost pentru capre

În ciuda sorții sale vitrege, edificiul nu prezintă semne vizibile de deterioare structurală, starea de conservare generală fiind relativ bună.

„Anul trecut ne bucuram că acest palat (monument de interes național Cod LMI: MH-II-m-A-10367) a fost preluat de către Consiliul Judeţean Mehedinţi și va fi salvat. Se pare că pâmântul din jurul palatului a fost scos la la vânzare (nu se știe când) iar noul proprietar a transformat locul în stână de capre. Se pare că aceste capre au distrus interiorul. Suntem un neam de barbari! „, spune Dragoş Andreescu, fondator Monumentalist, asociaţie ce se ocupă de documentarea conacelor din Oltenia. 

Autoritățile nu au reacționat

Comentariile la postarea acestuia sunt destul de critice:

„Urât… dureros… lipsă de respect pentru trecut, frumos, istorie, pentru viitor, de fapt pentru tot… Cam la asta se reduce, din păcate, o parte din generaţia noastră… parveniţi fără cultură, şcoală, educaţie, dar cu bani, care îşi permit să cumpere orice şi apoi să distrugă… pentru că atâta pot”. (CITEȘTE AICI: EL ESTE MEȘTERUL POPULAR CARE ÎMBRACĂ VEDETELE)

“Am sesizat Ministerul Culturii cu privire la situație, prin adresa Nr. 278 cu număr de azi. Am primit, tot azi confirmarea primirii şi redirecţionarea petiției către Direcția Județeană de Cultură Mehedinți. De asemenea, am mai sesizat și fundația Propatrimonio și CJ MH dar nu am primit nimic de la ei, deocamdată. Nu am mai avut alte idei”.

Legenda fabuloasă a palatului

Distrugerile nu afectează, din fericire. structura exterioară

Construcția palatului este învelită într-o aură de mister și legende locale. Se spune că tatăl boierului Gheorghe Pleșa, cojocar al satului pe timpul Imperiului Otoman, îl găzduia pe reprezentantul turc care venea să strângă birurile din zonă. Văzând sacii de galbeni strălucitori ai turcului, tatăl viitorului boier i-ar fi pus gând rău pentru a-i lua banii. Într-o noapte, când acesta a apucat drumul Stambulului, cojocarul l-ar fi urmărit, l-ar fi omorât și i-ar fi furat sacii plini cu galbeni. La puțin timp după aceea, cojocarul ar fi cumpărat peste 500 hectare de pământ în Obârșia de Câmp (Mehedinți) și în Cetate (Dolj).  (VEZI ȘI: POVESTEA ”MIRACOLULUI” DIN CEA MAI BOGATĂ COMUNĂ DIN ROMÂNIA. ARE 100 DE ANI ŞI…)

Soarta tristă a fostului proprietar

Cojocarul ar fi avut doi fii, dintre care unul, Gheorghe Pleșa, a folosit averea impresionantă din partea tatălui pentru a-și finanța traiul și studiile în domeniul dreptului, în Franța. Acolo se spune că Gheorghe ar fi trăit o frumoasă poveste de dragoste cu o franțuzoaică bogată, căreia i-ar fi cerut mâna promițându-i că va construi în cinstea ei un palat ca cele din Franța, acoperit cu galbeni. Numai că franțuzoaica a refuzat căsătoria cu boierul Pleșa atunci când, vizitând palatul, a văzut că nu avea toalete interioare, iar acoperișul nu era bătut în monede de aur.  (CITEȘTE ȘI: ULTIMUL OPINCAR AL OLTENIEI)

Boierul Gheorghe Pleșa s-a stins la vârsta de 90 de ani la Paris, necăsătorit și lipsit de moștenitori, fără a-și fi găsit vreodată alinarea sufletului.