BAC 2023 | Avem subiectele de la proba la alegere a profilului real. Ce a picat la fizică, biologie, informatică și chimie

Publicat: 28/06/2023 | 06:00

Pe data de 28 iunie, absolvenții pe liceu din România au cea de-a treia probă scrisă la BAC 2023. Pentru profilul real, proba la alegere se susține la fizică, biologie, informatică sau chimie. Subiectele au fost stabilite în conformitate cu Art.47 din metodologia stabilită de către Ministerul Educației. 

Update ora 12:00 Au fost făcute publice subiectele pentru cea de-a treia probă. Pot fi regăsite în galeria foto a articolului.

Conform Art.41 din Metodologia de organizare și desfășurare a examenului de bacalaureat, cea de-a treia probă scrisă la BAC 2023 poate fi aleasă. În funcție de filieră, profilul și specializarea pe care le-a urmat liceanul, există două grupe posibile. Una dintre ele este reprezentată de absolvenții care pot opta pentru fizică, chimie, biologie sau informatică. Cei care au această variantă au terminat profilul real din filiera teoretică, profilul tehnic, profilul resurse naturale și protecția mediului din filiera tehnologică și pentru profilul militar din filiera vocațională.

Elev la examenul de BAC 2023

Ce se întâmplă dacă ai media mai mare de 9,50 la liceu și media 10 în BAC 2023

Potrivit metodologiei stabilite prin ordin de ministrul, cei care au reușit să promoveze toate clasele liceale cu medii generale de cel puțin 9,50, dar au obținut și media 10 în examenul de BAC 2023, primesc diplomă de merit. Documentul este acordat de către Ministerul Educației.

De câte ori ai voie să dai examenul de bacalaureat fără să plătești

În documentul menționat anterior, este specificat foarte clar că absolvenții de liceu au dreptul de a susține examenul de bacalaureat de maximum două ori, fără plată. Ulterior, pentru cazul în care vor să  mai încerce să promoveze examenul, trebuie să plătească.

Pentru a te putea prezenta la examenul de BAC a treia oară, trebuie să plătești o taxă care se schimbă anual. Valoarea taxei va fi publicată în anul susținerii examenului, cel târziu pe data de 1 martie de către Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului (MECTS).

(CITEȘTE ȘI: BAC 2023 | Rezolvarea și baremul de corectare ale subiectelor la matematică de la Bacalaureat)

Cine realizează subiectele pentru probele scrise de la BAC 2023

Ministerul Educației a transmis, în mod oficial, faptul că subiectele pentru probele scrise de la BAC 2023 sunt elaborate de către Centrul Național de Evaluare și Examinare. Cerințele se stabilesc în funcție de următoarele criterii:

  • să fie în concordanță cu programele școlare și cu programele de bacalaureat, aprobate și publicate de către MECTS;
  • să fie realizate în așa fel încât rezolvarea lor să valorifice capacitatea candidaților de a analiza, sintetiza, generaliza și a abstractiza;
  • să cuprindă materia în mod echilibrat, să aibă un grad de complexitate care să corespundă cu programele de bacalaureat, pentru a fi rezolvate în intervalul stabilit și să demonstreze competențele acumulate în 3 ore.

Centrul Național de Evaluare și Examinare se ocupă și de baremele de evaluare și notare astfel încât să asigure unitatea de evaluare la nivel național.

(CITEȘTE ȘI: Reacție virală a unui elev ieșit din examenul de Bacalaureat: „Domnu’ Marius, vă pup! E profesorii noștri, să le mărim salariile”. EXCLUSIV)

Câți absolvenți s-au prezentat la examenul de Bacalaureat 2023

La prima probă din sesiunea iunie-iulie a examenului de Bacalaureat 2023, s-au prezentat 97,6% din candidați. Au absentat 2.845 de absolvenți. La proba scrisă de la Limba și literatura română, 28 au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

La cea de-a doua probă obligatorie a profilului, la matematică sau istorie, s-au prezentat 96,7% dintre absolvenți. Ministerul Educației a transmis că 3.3991 de candidați au absentat, iar 19 au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Următoarele două sesiuni, nu vor mai putea susține examenul.

Calendar BAC 2023, sesiunea iunie-iulie 2023

  • 29 iunie 2023 –  Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă;
  • 3 iulie 2023 – Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00;
  • 4 – 6 iulie 2023 – Rezolvarea contestațiilor;
  • 7 iulie 2023 – Afișarea rezultatelor finale.

Calendar pentru sesiunea august 2023

  • 17 – 24 iulie 2023 – Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe;
  • 7 – 8 august 2023-  Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A;
  • 8 august 2023 – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă –
    proba B
  • 9 august 2023 – Evaluarea competențelor digitale – proba D;
  • 10 – 11 august 2023 – Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C;
  • 16 august 2023 – Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă;
  • 17 august 2023 – Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă;
  • 18 august 2023 – Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă;
  • 21 august 2023 – Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă;
  • 25 august 2023 – Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12,00) și depunerea
    contestațiilor (orele 12,00 – 18,00);
  • 26 – 28 august 2023 – Rezolvarea contestațiilor;
    29 august 2023 – Afișarea rezultatelor finale.

(CITEȘTE ȘI: Subiectele la BAC au „scăpat” pe internet și au venit înapoi rezolvate pe Whatsapp. Scandalul ia amploare, a început ancheta)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult