Bacalaureat 2023 | Ce subiecte au picat la matematică. Problema care a dat bătăi de cap candidaților

Publicat: 27/06/2023 | 06:00
Bacalaureat 2023, proba scrisă la matematică / Sursă foto: Facebook

Marți, 27 iunie, absolvenții de liceu din întreaga țară susțin cea de-a doua probă scrisă la Bacalaureat 2023. Pentru cei de la matematică-informatică (M1), științe ale naturii (M2), tehnologic (M3) și pedagogic (M4), proba obligatorie este la matematică, dar adaptată pe nivele de dificultate diferite.

Update ora 14:00 Edupedu.ro a publicat subiectele la Matematică pentru profilul Mate-Info și la Științele Naturii.

Subiectele de la BAC pentru profilul Mate-Info
Subiectele de la BAC pentru Științele Naturii

Până la ora 10:30, au apărut două dintre subiectele care au picat la proba de Matematică. De altfel, este vorba despre filiera Mate-Info și pentru profilul Tehnologic. Imagini cu subiectele au fost făcute publice de stirileprotv.ro.

Subiectele la BAC, proba Matematică, filiera Tehnologică
Subiectele la BAC, proba Matematică, filiera Mate-Info

Potrivit metodologiei de organizare și desfășurare a examenului de bacalaureat, accesul absolvenților de clasa a XII-a și a XIII-a în sălile de examen se face începând cu ora 07:30, până la ora 08:30. Subiectele sunt primite de către candidați în jurul orei 08:45. Vreme de 15 minute, personalul didactic explică normele de redactare și regulile de desfășurare de pe parcursul probei. La ora 09:00, cei prezenți pot începe să rezolve cerințele pe foile speciale, primite de la centrul de examinare. Ciornele sunt, de asemenea, ștampilate.

Din momentul primirii foilor speciale, ciornelor și subiectelor, candidații au la dispoziție maximul 180 de minute pentru rezolvarea cerințelor la matematică, respectiv 3 ore. Supraveghetorii le vor transmite, pe parcursul probei scrise de la Bacalaureat 2023, cât timp le-a mai rămas pentru redactare.

Mii de elevi la sesiunea de Bacalaureat 2023 / Sursă foto: Facebook

Obiecte permise pentru proba scrisă la matematică

Spre deosebire de proba de la Limba și literatura română, unde absolvenții au voie să vină doar cu pix sau stilou albastru, rezerve, sticlă de apă (fără etichetă) și șervețele uscate (fără ambalaj), situație este mai „permisivă” la matematică. Dată fiind natura probei, indiferent dacă este vorba despre M1, M2, M3 sau M4, candidații pot intra în sala de examen și cu: creion, gumă de șters, dar și instrumente de desen.

Rămâne strict interzisă introducerea în sală a obiectelor sau dispozitivelor electronice care facilitează comunicarea cu exteriorul. Orice tentativă de a aduce un calculator, un telefon mobil, o cască sau de a avea formule de calcul notate pe suprafața corporală sau piesele vestimentare, va fi sancționată în conformitate cu regulamentul. Astfel, în cazul în care fostul elev vine la Bacalaureat 2023 cu orice obiect care nu face parte din categoria celor permise, menționate anterior, va pierde atât rezultatele obținute în sesiunea iunie-iulie 2022-2023. De asemenea, pierde dreptul de a mai susține examenul maturității vreme de două sesiuni.

(CITEȘTE ȘI: Marele mister dezvoltat pe internet la sesiunea din iunie a Bacalaureatului 2023. Ce s-a întâmplat înainte ca examenul să se termine)

Când se vor afișa rezultatele de la Bacalaureat 2023

Conform datelor oficiale transmise de către Ministerul Educației, afișarea rezultatelor inițiale, de dinainte de contestații, se va face în data de 3 iulie, la maximum ora 12:00. Acestea vor fi disponibile atât în format fizic, fiind tipărite și afișate la avizierele centrelor de examinare, cât și online, AICI. Rezultatele în format digital vor fi publicate sub protecția anonimatului:

„În conformitate cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – GDPR), rezultatele sunt afișate prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului (coduri)”

Pentru a putea vedea online rezultatele, absolvenții vor primi un cod de la angajații centrului de examinare, pe care îl vor folosi pentru a-și căuta nota pe site-ul Ministerului.

În data de 3 iulie, în intervalul 12:00-18:00, candidații care consideră că nota obținută nu îi reprezintă vor putea depune contestații la centrul de examinare sau online.

Cum poți depune contestație pentru nota la matematică

În intervalul menționat anterior, candidații trebuie să completeze, să semneze și să depună, fizic sau online, o declarație-tip în care menționează: „Am luat la cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere”. Așadar, în cazul în care un individ a obținut o nouă mai mică după contestații, nu va avea altă variantă decât să accepte noul rezultat.

Contestațiile pot fi depuse DOAR pentru probele scrise ale examenului de Bacalaureat 2023. Un alt aspect important este acela că persoana care a susținut probele poate depune contestație atât la o singură probă, cât și la toate, în funcție de preferințele sale.

(CITEȘTE ȘI: Subiecte BAC 2023 | Ce a picat la limba și literatura română. Subiectul care a dat bătăi de cap tuturor elevilor la Bacalaureat)

Calendar Bacalaureat 2023, sesiunea iunie-iulie 2023

  • 28 iunie 2023 – Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă;
  • 29 iunie 2023 –  Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă;
  • 3 iulie 2023 – Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00;
  • 4 – 6 iulie 2023 – Rezolvarea contestațiilor;
  • 7 iulie 2023 – Afișarea rezultatelor finale.

Calendar pentru sesiunea august 2023

  • 17 – 24 iulie 2023 – Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe;
  • 7 – 8 august 2023-  Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A;
  • 8 august 2023 – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă –
    proba B
  • 9 august 2023 – Evaluarea competențelor digitale – proba D;
  • 10 – 11 august 2023 – Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C;
  • 16 august 2023 – Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă;
  • 17 august 2023 – Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă;
  • 18 august 2023 – Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă;
  • 21 august 2023 – Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă;
  • 25 august 2023 – Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12,00) și depunerea
    contestațiilor (orele 12,00 – 18,00);
  • 26 – 28 august 2023 – Rezolvarea contestațiilor;
    29 august 2023 – Afișarea rezultatelor finale.

(CITEȘTE ȘI: BAC 2023 | Cum se rezolvă subiectele de la limba română + baremul de corectare)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult